Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att skriva en beskrivande- och instruerande text

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att skriva en beskrivande- och instruerande text"— Presentationens avskrift:

1 Att skriva en beskrivande- och instruerande text

2 Vad är en beskrivande text?
Texten ska förmedla information Exempel kan vara en faktatext Vad är en vulkan? Vulkanen ser ut som ett berg med brinnande topp. Det är magma, smält sten från vår planets innandöme, som tränger igenom jordskorpan och bildar den heta massa som kallas lava.

3 Gullig Stor Sur Ord som är bra att ha med Söt Varm Snabb livlig Grön
Adjektiv - som beskriver saker och egenskaper Söt Stor Liten Snabb Gullig livlig Grön Sur Varm

4 Vad är en instruerande text?
Blanda mjöl och salt i en kastrull. Häll några droppar karamellfärg i vattnet och rör ihop det med mjölet, saltet och matoljan. Bygg en vulkan av trolldegen med en krater i mitten. Kratern ska vara ungefär 2 cm bred och 2 cm djup. Om du vill att din vulkan ska stelna och hålla sig länge kan du torka den i ugn; 100°C i ca en timme. En instruerande text ska förklara hur någonting görs Instrueras steg för steg ha ett slutmål Exempel kan vara ett recept Vulkan: 3 dl vetemjöl 1 dl salt Ev några droppar grön karamellfärg 1-1,5 dl vatten 2 msk matolja

5 Ord som är bra att ha med Verb – saker som beskriver vad du gör och ska göra Blanda mjöl och salt i en kastrull. Häll några droppar karamellfärg i vattnet och rör ihop det med mjölet, saltet och matoljan. Bygg en vulkan av trolldegen med en krater i mitten. Kratern ska vara ungefär 2 cm bred och 2 cm djup. Om du vill att din vulkan ska stelna och hålla sig länge kan du torka den i ugn; 100°C i ca en timme.

6 Instruktion till uppgift:
Två substantiv Uppgiften blir att beskriva så utförligt du kan vad dessa två substantiv är för något för någon som aldrig har sett eller smakat en apelsin eller banan tidigare. Tänk på att använda många adjektiv för att beskriva. Apelsin Banan Hur ser den ut? Utanpå och inuti. Hur smakar, luktar och känns den? Hur gör man när man ska öppna den? Beskriv i steg så utförligt du kan. Med många olika verb. Förklara vad frukten används till? Vart kommer den ifrån?


Ladda ner ppt "Att skriva en beskrivande- och instruerande text"

Liknande presentationer


Google-annonser