Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Addis har ett behagligt klimat – som svensk sommar!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Addis har ett behagligt klimat – som svensk sommar!"— Presentationens avskrift:

1

2 Addis har ett behagligt klimat – som svensk sommar!
Tänk på att solen är mycket starkare än du tror, se till att skydda din hud när du är utomhus. De första dagarna kan ni känna av att ni befinner er på hög höjd (cirka m.ö.h.). Det är lätt att få huvudvärk och känna trötthet. Drick mer vatten än du brukar och ta det lite lugnare än vanligt så anpassar sig kroppen ganska snabbt.

3 Drick inte vatten från kranar (under en så kort vistelse som vår är det klokt att inte heller borsta tänderna i kranvatten). Flaskvatten finns att köpa – köp en liten flaska som du alltid kan ha med dig. Men sedan är det klokt att köpa större flaskor att fylla på med då du behöver dricka en hel del. Tänk på att inte skölja ur din vattenflaska med kranvatten!

4 När det gäller mat är engels- männens råd en bra grundregel: koka, skala eller låt bli att äta.
Det etiopiska köket bjuder på fantastiskt vällagad och god mat. Ät och njut men undvik grönsaker och frukt som inte är skalade eller kokta. Speciellt sallad är mycket svårt att tvätta varför ett gott råd är att undvika den.

5 Vid byte av miljö är det mycket vanligt att magen blir lös, detta är en normal reaktion på att bakteriefloran är en annan än den vanliga – ta inte stoppande medicin om du inte måste. Diarrén är till för att oönskade bakterier ska komma ut, stannar de kvar i kroppen orsakar de illamående och magsmärtor. Fortsätt att äta som vanligt även om magen krånglar och se till att dricka (ett udda men välbeprövat råd är att dricka Pepsi/Coca-Cola) så går besvären oftast över på ett dygn.

6 Tvätta alltid händerna före måltid och efter toalettbesök med tvål och rinnande vatten – torka dig bara på handduk om den är ren! Handsprit är egentligen inte nödvändig men våtservetter kan vara bra att ha med om inte vatten finns tillgängligt. Toalettpapper finns bara på fina restauranger och hotell, så ett tips är att du alltid har med dig ett paket pappersnäsdukar.

7 Vi vill påminna er om att undvika att klappa de hundar som ni möter på Addis gator då det är omöjligt att veta vilka sjukdomar de har. Största risken är att de ger er loppor. Det är inte farligt, men ger klåda som kan vara nog så irriterande.

8 Om du använder mediciner så ta med dig så du har för hela vistelsen
Om du använder mediciner så ta med dig så du har för hela vistelsen. Mycket finns på apoteken i Addis men det kan vara svårt att hitta precis den sort som du använder vilket kan påverka hur du mår. För specialmediciner och injektioner är det klokt att ha ett intyg att visa för tullen. Hör med din läkare. På hotell Ghion är det mycket heltäckningsmattor, även på rummen.

9 EFS har avtalat med ett nybyggt sjukhus Nordic Medical Center (NMC) i Addis som vi vid behov av akut sjukvård kommer att anlita. NMC kommer under veckan att ha en ambulans med utbildad personal stationerad på Ghion. Har du en kronisk sjukdom är det viktigt att du informerar om det när du anmäler dig.

10 Ta kontakt med en vaccinationsbyrå där du bor i god tid innan avresan
Ta kontakt med en vaccinationsbyrå där du bor i god tid innan avresan. Vad du behöver ta beror på vilket vaccinationsskydd du har sedan tidigare.

11 Följande vaccinationer bör alla ta om de inte redan har fullgott skydd:
Polio-, stelkramps-vaccin Hepatit A och B-vaccin Dukoral (ett koleravaccin) Det är dessa vaccinationer som krävs för en säker vistelse i Addis Abeba, och på de utflykter som görs i direkt anslutning till medarbetardagarna. (Tisdagens utflykt till Debre Libanos eller Lake Wanchi). Det är också dessa vaccinationer som arbetsgivaren ersätter.

12 Vaccinationskliniker rekommenderar ibland både Tyfoidvaccin och Rabiesvaccin. Men vid denna typ av resor då vi inte är borta länge och inte bor primitivt eller ute på landsbygden finns inget starkt vägande skäl att ta någon av dem. Om du ändå föredrar det får du själv bekosta det. Gula febern-vaccinationen krävs bara om du anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika, men inte om du kommer direkt från Sverige.

13 Malariaprofylax Addis Abeba ligger på 2400 meters höjd vilket gör att malaria inte finns. Om ni bara kommer besöka Addis Abeba finns inget behov av att äta malariaprofylax. Tilläggspaket För tilläggspaketen kan andra rekommendationer gälla. Där bekostar resenären själv de eventuella vaccinationer som krävs.

14 Ersättning Arbetsgivaren ersätter dina utlägg för de tre nödvändiga vaccinationerna ovan. Lämna in ditt kvitto för utlägget till distriktet så får du ersättningen utbetald med lönen. Distriktet i sin tur ersätts av EFS riks. Om du tar flera vaccinationer vid samma tillfälle är det bra om du kan be att få betala separat för Polio/stelkramp + hepatit A och B + Dukoral så att du får dessa på ett särskilt kvitto som du redovisar till din arbetsgivare.

15 Etiopien är ett mycket gästvänligt land men där finns otroligt skickliga ficktjuvar – du behöver inte vara rädd för egen del men ha inga värdefulla smycken på dig, mobiltelefoner eller pengar i dina fickor och håll hårt i din väska. Dölj din kod när du tar ut pengar i automat och stå inte och räkna sedlar öppet på trottoaren eller i butiker.

16 Förvara ditt pass och pengar inlåst på hotellet
Förvara ditt pass och pengar inlåst på hotellet. Ta inte med dig passet eller mer pengar än du beräknar använda. Bär istället med dig kopior på passet och visumet. Det är också bra att scanna in passet och mejla till den egna webmejlen. Då kan du gå in på din mejl varsomhelst och plocka fram en passkopia.

17 Det kan vara klokt att ha en del dollar med dig som du enkelt växlar i bank eller på de stora hotellen till den lokala valutan birr. Det går också bra att ta ut birr med Visa eller Mastercard i bankautomater. Det finns en bankomat på Ghion hotel. Ta inte ut eller växla mer än du behöver för det är inte lika enkelt att växla tillbaka från birr till dollar.

18 Om du har någon form av spärr- servicetjänst för dina kreditkort (Visa, Mastercard med mera), se till att du har aktuellt telefonnummer med dig dit du ringer för att spärra dina kort om du skulle förlora dem. Om du inte har någon sådan spärrservice råder vi dig att skriva ner telefonnummer till din/dina bank/er dit du ringer för att spärra kort du förlorat. Det kan vara klokt att skriva ner kortnummer och lämna hemma hos en anhörig som du kan kontakta om du skulle behöva dessa.

19 Under medarbetardagarna och din resa till dessa är du försäkrad via din arbetsgivare. Om du ska resa vidare på något av tilläggspaketen sker det på din fritid, och då är det din hemförsäkring som gäller om något skulle inträffa. Ta med försäkringsbesked så du har telefonnummer till ditt försäkringsbolag och numret på din hemförsäkring.

20 Kläder: underkläder och pyjamas strumpor kläder för vardag och fest skor för promenad och för fest huvudbonad (solskydd) shorts för fritid badkläder prästskjorta (för präster) Stora necessären: schampo rakhyvel tandborste tandkräm solskydd nagelklippare plåster smärtstillande Laddare till elprylar Handduk

21 Mapp med: försäkringskort pass vaccinationskort reseprogrammet Lilla necessären (små behållare, max 100 ml): schampo tandborste, tandkräm handsprit smärtstillande personlig medicin Ett ombyte med underkläder Bibel och något mer att läsa I eventuell datorväska: dator telefon kamera kikare bankdosa visitkort ficklampa anteckningsbok pennor

22 Flyg 1 ankomst 10.00 Fika Välkomstinfo 12.15 Lunch 13.15 Rundtur i EFS missionsspår Entotto, Frides hydda, Entotto Freedom School, Karl Cederqvists gravplats, Mekane Yesus huvudkontor. Åter på hotellet ca kl Middag, traditionell etiopisk på Ghion hotel 21.30 Kvällsfika med mingel

23 Flyg 2 ankomst 10.00 Fika Välkomstinfo 12.15 Lunch 13.15 Rundtur i EFS missionsspår Entotto, Frides hydda, Entotto Freedom School, Karl Cederqvists gravplats, Mekane Yesus huvudkontor. Åter på hotellet ca kl  8.00 Dagsutflykter Lake Wenchi, Debre Libanos, eget program i Addis Abeba  18.30 Middag, Ghion Hotel Flyg 1: vanlig middag, flyg 2: traditionell etiopisk 20.00 Kvällsprogram för den som vill 21.30 Kvällsfika med mingel

24 7.00 Flyg nr 3 ankomst Frukost 9.15 Morgonmässa 11.00 Upptakt! Intern praktisk information, skapa trygghet 12.30 Lunch 15.00 Kaffe 16.00 Öppningshögtid Sveriges ambassadör Jan Sadek, EECMYs president, Wakseyoum Idossa, Etiopien turism-minister 17.30 Distriktstid 18.30 Middag 20.00 Gudstjänst ”Levande och verksamt” Missionärerna i Addis, Kes Tseganesh Ayele 21.30 Kvällsfika med mingel

25 Frukost 9.15 Morgonmässa 10.00 Avfärd till Mekanissa 10.30 Kaffe hos Thornell/Tranefeldt 12.00 Intro med Mekane Yesus 13.00 Lunch 14.30 Bibelsamtal Samtal och bön i grupper (60 min) 15.30 Kaffe 16.00 Återfärd 18.00 Avfärd till ambassaden 18.30 Missionsfest på Sveriges ambassad 21.30 Kvällsfika med mingel

26 Frukost 9.15 Morgonmässa 10.00 Program, evangelisation bland barn och unga, Tsegahun Aseffa 11.15 Kaffe 11.30 Distriktssamling 13.00 Lunch 14.30 Seminarier av praktisk karaktär, studiebesök 15.30 Kaffe 18.30 Middag 20.00 Vad har EFS mission betytt? Soffsamtal – mitt liv med Mekane Yesus, Ezra och Genet m.fl. och vittnesbörd 21.30 Kvällsfika med mingel

27 Frukost 9.15 Morgonbön 10.00 Seminarier, teori 11.00 Kaffe 11.30 Seminarier, samtal/diskussion 13.00 Lunch 15.00 Avfärd 15.30 Kaffe 16.00 Högmässa, Mekane Yesus ”Moderförsamlingen”, Addis Abeba Stefan Holmström 18.30 Festmiddag Musik av School of Jazz Music 21.30 Kvällsfika med mingel

28 8.00 Frukost 9.00 Avfärd till olika gudstjänster 13.00 Lunch på respektive plats Eventuellt träff med församlingsledning Em. Relax vid poolen 17.00 Distriktssamling Middag 20.00 Förbönsgudstjänst och avslutning, Tin Mörk 21.30 Kvällsfika m mingel 22.00 Avfärd till flygplatsen

29 7.00 Frukost 8.00 Dagsutflykter Lake Wenchi, Debre Libanos, eget program i Addis Abeba Middag 21.30 Kvällsfika m mingel 22.00 Avfärd till flygplatsen

30 7.00 Frukost Rundtur i EFS missionsspår Entotto, Frides hydda, Entotto Freedom School, Karl Cederqvists gravplats, Mekane Yesus huvudkontor. Åter på hotellet ca kl Middag 21.30 Kvällsfika m mingel 22.00 Avfärd till flygplatsen

31 Sång- och musikverkstad
Tillsammans med Maria Smeds och Mekane Yesus School of Jazz Music ges här en möjlighet att musicera tillsammans, ömsesidigt delande av musik i olika genrer. Fokus kommer att ligga på sång och musik för församlingsbruk utifrån det etiopiska sammanhanget. Möjlighet att få prova på traditionella etiopiska instrument. Gör din egen kaffeceremoni och tillverka enkla smycken av kaffebönor Etiopien är kaffets ursprungsland och att bjuda på kaffe är inte bara att sätta på kaffebryggaren, utan en hel ceremoni där vi får följa kaffet genom rostning, mortelstötning, kokning och servering. Du får också prova på att tillverka enklare smycken av kaffebönor. Max 20 personer.

32 Matlagning med Yeshome och Etenesh
Två av de kvinnor som arbetat längst bland och för EFS missionärer i Addis Abeba är Yeshome och Etenesh. Yeshome driver nu sin egen restaurang i stadsdelen Kolfe. Vi får lära oss grunderna i etiopisk matlagning: injera- gräddning, berberi-blandning och förstås klassisk doro-wat (hönsgryta). Max 10 personer. Träff för prästvigda kvinnor I februari 2015 deltog några prästvigda kvinnor inom EFS i några dagars workshop i Etiopien. Nu finns möjligheten att återknyta de kontakter som etablerades då.

33 Utflykt till Entottoberget
Följ med på en bussutflykt till toppen (3000 m ö h) av Entottoberget med hisnande utsikt över Addis Abeba. Möjlighet att besöka den ortodoxa Maria-kyrkan och kejsar Menelik II:s palats. Sport/Fotbollsmatch För dig som gillar sport finns här en möjlighet att spela fotboll (möjligen en match emot några av Mekane Yesus anställda), tennis och andra bollsporter. Blomsterbinderi Produktion av snittblommor, inte minst rosor, har blivit en viktig exportvara från Etiopien. I detta seminarium får vi instruktion av en etiopisk florist i blomsterbinderi.

34 Särskola, rehab Mekane Yesus skola för barn med förståndshandikapp.
HCE sjalväveri Besök Hope for Children in Ethiopia, som EFS samarbetat med i många år. Bl a kommer det erbjudas möjlighet att prova på att väva i HCEs sjalväveri. Radion, media, tryckeri EFS var med och startade Mekane Yesus radio- och mediaavdelning. Vi besöker deras radiostudio och tryckeriverksamhet. Ethiopian Graduate School of Theology EGST är den ekumeniska institution för teologi på mastersnivå, som har ett omfattande utbyte med Johannelund. Vi visas runt i deras nybyggda lokaler och får möjlighet att träffa skolans rektor och personal.

35 Fistula Hospital Sjukhuset grundades av den australiensiska läkaren Catherine Hamlin (nu 91 år gammal) och har varit banbrytande inom reparativ kirurgi för kvinnor som skadats i komplicerade förlossningar. (Dr Hamlin nominerades förra året till Nobels fredspris för sina insatser). Vi får en guidad visning av sjukhuset. Alert Lepra Hospital Alert har varit Afrikas ledande inom behandling och rehabilitering av lepra-sjuka (spetälska). Sjukhuset har ett omfattande utåtriktad verksamhet med uppsökande och preventivt arbete. Vi får en guidad visning av sjukhuset och dess verksamhet.

36 Selam Children’s Village
Ett besök i en verksamhet där barn och unga får möjlighet till skola och yrkesutbildning. Det finns även en butik som säljer jordbruksprodukter och hantverk. African Union Afrikanska unionens nybyggda komplex är ett imponerade mångmiljonbygge, som trots att det inte är helt färdigbyggt är i funktion och årligen hyser stora konferenser och evenemang med företrädare för de afrikanska medlemsländerna. Hyenasafari I sydvästra utkanten av Addis finns ett berg där en stor flock hyenor håller till. Efter en timmes bilfärd får vi möjlighet att tillsammans med en erfaren guide se dessa storstadens ”hushållsgrisar” i sin normala miljö.

37 Muséer I Addis Abeba finns ett antal olika muséer. Utifrån intresse besöker vi National Museum (med ”urmänniskan” Lucy), Etnografiska Museet (i det gästpalats som byggdes till svenska kronprinsen Gustavs, senare Gustav V, besök i Addis Abeba 1934). Addis by LightRail Följ med på en åktur med Addis Abebas splitter nya Light Rail, det vill säga spårvagn/pendeltåg och se staden från ett nytt perspektiv. Etiopisk-ortodoxa kyrkan Tillsammans med en erfaren guide besöker vi ett par av Addis Abebas ortodoxa kyrkor och får en introduktion till ortodox tro och tradition.

38 Strategiskt missionsarbete i Etiopien och Sverige
Rev Berhanu Ofgaa, MY generalsekreterare och Ruth Osmundsen, missionär för Norwegian Lutheran Mission Mekane Yesus kyrkan har under de senaste 60 åren gått från tjugotusen till över sju miljoner medlemmar. Hur lyckas man hålla ihop en sådan kyrka, där medlemmarna dessutom talar olika språk och har olika kulturer? gjordes ett försöka att ta sig an den utmaningen i kyrkan genom en femårig strategisk plan, som nu har implementerats i kyrkans alla 25 synoder. Generalsekreteraren för MY, Dr Berhanu Ofgaa, är en av dem som genomfört det stora arbetet och som tillsammans med Ruth Osmundsen implementerade strategiplanen. Vi får här veta hur de har genomfört denna satsning och även tillfälle att tala om vad vi i EFS kan lära oss av detta strategiska arbete.

39 Den karismatiska väckelsen inom Mekane Yesus
Kes Bellina Sarka Det var under 1970-talet som den karismatiska väckelsen började ta fart inom Mekane Yesus. En av de präster som var med tidigt är Bellina Sarka. Han delar med sig av sina erfarenheter av hur den Helige Ande förvandlar och utrustar kyrkan. Församlingsplantering Kes Soboka Tesso Vi får möta en av Mekane Yesus-kyrkans ivrigaste församlingsplanterare. Soboka Tesso har tjänstgjort i Kotobe-församlingen i många år och planterat ett stort antal nya församlingar i och omkring Addis Abeba sedan dess.

40 Gender och utveckling, kvinnligt ledarskap
Rev Dr Bekure, MY kvinnoavdelning Kvinnans roll i Etiopien är allt annat än självklar. På många håll kämpar kvinnor för att få sina rättigheter tillgodosedda. Eftersom de kulturella spelreglerna ofta värderas högt kan även detta drabba de kristna kvinnorna. Rev Dr Bekure arbetar på kvinnoavdelningen på Mekane Yesus kyrkans huvudkontor. Det arbete som görs på den avdelningen handlar om att stärka kvinnans roll i kyrka och samhälle, bland annat genom att förhindra tidiga äktenskap och könsstympning. Men, det handlar också om att skapa en väg framåt för de kvinnor som kallas till prästämbetet och ledarskap inom kyrkan. Kören som evangelisationsredskap Maria Smeds och någon från MY-SJM

41 Diakoni, tiggare – hur hjälpa på riktigt?
Tefera Muzein, Diaconia Coordinator på MY huvudkontor Etiopien är ett land med många behov och utmaningar. En utmaning är urbaniseringen, som innebär att unga människor lämnar sin familj och söker sig till de stora städerna för att finna arbete. Där lever de sedan utan skyddsnät i en ny och ofta hård värld. I Etiopien finns även andra typer av problem, som flyktingströmmar, skördar som slår fel och resulterar i hungersnöd med mera. Hur möter kyrkan de många behov som uppstår i sådana situationer? Vilka möjligheter och skyldigheter har kyrkan och hur arbetar MY för att nå och hjälpa de svaga och utsatta? Levande och verksamt, att leva i Ordet, Stefan Holmström Detta är ett seminarium där vi tillsammans läser och reflekterar över hur Bibeln kan få vara levande i våra liv, både i det privata och i tjänsten.

42 Böneskola Missionshistoria – då, nu och i framtiden Staffan Grenstedt För den som önskar fördjupa sig i bakgrunden till Mekane Yesus-kyrkan och vad vi kan lära oss av den är detta ett ypperligt tillfälle. Staffan Grenstedt guidar oss genom historien och in i framtiden. Erfarenheter från kulturmöten Ezra Gebremedhin och Genet Awalom Ezra Gebremedhin och Genet Awalom har sin bakgrund i Mekane Yesus i Addis Abeba men kom till Sverige i mitten av 1970-talet. Här får vi ett spännande tillfälle att höra om deras erfarenheter av hur EFS missionsengagemang har tagit sig olika uttryck i Etiopien och Sverige.

43 Sjukvård – missionens ryggrad
Kjell Magne Kiplesund, läkare på Nordic Medical Center, Addis Ababa Sedan kyrkor i väst började med utlandsmission så har den ”klassiska missionsstationen” gått att finna. På stationen fanns oftast en kyrka, en skola och en klinik. Att förse lokalbefolkning med sjukvård har alltid varit en bas när kyrkan velat nå ut med evangelium. Kjell Magne kommer här att ge både en historisk bakgrund till hur kyrkan har arbetat med sjukvård, samt att berätta vilka utmaningar man står för på detta område i dagens Etiopien och hur man behöver ta sig an dem.

44


Ladda ner ppt "Addis har ett behagligt klimat – som svensk sommar!"

Liknande presentationer


Google-annonser