Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nils Holgerssons underbara matresa, projekt

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nils Holgerssons underbara matresa, projekt"— Presentationens avskrift:

1 Nils Holgerssons underbara matresa, projekt

2 En matresa genom Sverige, där vi hoppas på att alla våra matgäster/kunder i kommunen vill flyga med och provsmaka våra landskapsrätter! Hoppas att ni alla finner detta intressant och vill hjälpa oss att sprida informationen, så att samtliga vet vad som är på gång och känner sig delaktiga! Maten kommer att serveras som huvudrätt eller smakportion i förskola, skola och äldreomsorg med början i vecka 37. Landskapsrätterna kommer att serveras en dag varannan vecka och om allt går enligt tidtabellen blir den sista serveringen vecka 14 vårterminen 2016.

3 Start V 37 Skåne V 39 Halland V41 Småland V43 Bleckinge och Öland V Gotland och Östergötland V47 Västergötland och Bohuslän V 2 Närke och Södermanland V 4 Värmland V 6 Dalarna och Hälsingland V 8 Ångermanland och Jämtland V 10 Västerbotten V 14 Norrbotten och Lappland 12 Veckor Totalt

4 Historia kring maträtter

5 Stanna upp, smaka och upplev!
Maten är en del av vårt kulturarv. Idag äter vi mat från hela världen, men så har det inte alltid varit. Därför vill vi ta med dig på en resa genom Sverige för att göra dig nyfiken och ge dig möjlighet att bredda dina kunskaper om svensk mathistoria och husmanskosten. På samma sätt som Nils Holgersson upptäckte Sveriges landskap kommer du att upptäcka lokala rätter och råvaror från hela landet. Det börjar ofta med ett misstag Vi vill förklara varför vissa rätter och råvaror är typiska för ett visst område. Det är ofta ganska intressanta och roliga historier och det är inte sällan de har kommit till av misstag. Men även rikedom och nöd har påverkat maten. Upptäck nya maträtter Texterna som finns på bordet är inget faktablad utan något vi hoppas kan skapa intresse och nyfikenhet. En del är baserat på sägner och det går inte alltid att få fram den riktiga sanningen. Men vi hoppas att det kan ge ett mervärde under måltiden. Förr serverades vissa rätter bara vid särskilda tillfällen. Idag är det inte alltid lika tydligt. Ett exempel är ostkakan, som förr enbart användes vid festliga tillfällen och idag ses mer som ett mellanmål. En del äldre rätter är heller inte anpassade för stora mängder. Då har vi varit tvungna att anpassa receptet för att det ska fungera. Sjömansbiff kan till exempel uppfattas som seg om man tillagar den i stora bläck. Därför lagar vi den på exakt samma vis som förr men använder färs istället. Allt kan inte förändras Några rätter kan vi inte göra om, som till exempel Nävgröt och fläsk. Vi kan inte byta ut skrädmjölet mot annat mjöl, för då blir det inte Nävgröt. Rätterna på menyn är kända och typiska för området. En del är kända över hela Sverige. Många rätter har blivit en landskapsrätt och vi vill visa var den kommer ifrån. Menyn kan variera mellan köken Varje kök har fått bestämma vilka maträtter som ska serveras utifrån den receptbank de har. Därför kan menyn ibland se lite olika ut.

6 Nils Holgerssons underbara matresa
Idé, att få sprida kunskaper om den svenska mathistoria. Syftet, att få våra gäster (0 till 100+ år) att smaka på landskapsrätter, en del i original version och en del i anpassad version Målet, att kunna servera valda rätter till alla samt samla recept, bilder och historier i en bok.

7 Hur är det tänkt att det skall serveras
Dom flesta rätter passar att servera som en huvudrätt till alla, medans andra kommer att serveras lite på sidan om för nyfikna gäster. Personalens bemötande kommer att ha en betydande roll, för att få alla att våga smaka! Viktigt är också att alla är involverade i projektet: Förskola, skola o äldreomsorgens personal måste veta vad som är på gång och göra alla delaktiga i vår matresa genom Sverige! Vem är Nils Holgersson? Vad är landskapsrätter?

8 Höstterminen 2015 Vecka 37 Vecka 39 Vecka 41 Vecka 45 Vecka 47 Onsdag
Skåne Halland Småland Blekinge och Öland Gotland och Östergötland Västergötland och Bohuslän Skånsk kalops, kokt potatis och rödbetor. Senapsöverbakad lax, pepparrotssås och kokt potatis. Isterband med stuvad potatis och rödbetor. Sjömansbiff Saffranspannkaka. Stekt salt sill med löksås och kokt potatis. Skånsk äggakaka med knaperstekt fläsk. Kycklinggryta Kvibille. Smålänska Kroppkakor lingonsylt Lufsa med knaperstekt fläsk Raggmunk och stekt fläsk. Fiskgryta.

9 Vårterminen 2016 Vecka 2 Onsdag Vecka 4 Onsdag Vecka 6 Onsdag
Södermanland och Närke Värmland Dalarna och Hälsingland Jämtland och Ångermanland Norrbotten och Västerbotten Lappland Wallenbergare med potatismos och gröna ärtor. Värmalndskorv serveras med potatismos. Stekt falukorv och potatimos. Fisk på Jämtvis i ugn. Pitepalt med rårörda lingon. Viltskavgryta. Stormaktlåda med purjolöksfräs. Nävgröt med knaperstekt fläsk och lingonsylt. Älgfärsbiff serveras med päregröt. Jägargryta. Västerbotten-paj. Nikkaluokta-soppa.

10 Estetiska programmet med mediainriktning Karlstad har gjort en ny Nils Holgersson inför matresan!
Tack för att ni hjälper oss så alla blir informerade om vad som är på gång!


Ladda ner ppt "Nils Holgerssons underbara matresa, projekt"

Liknande presentationer


Google-annonser