Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Exempel på elevsvar uppgift 1

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Exempel på elevsvar uppgift 1"— Presentationens avskrift:

1 Exempel på elevsvar uppgift 1

2 Elevsvar uppgift 1 (inte uppnått kvalitet för enkel motivering)
X valde ananas för den är billig, majs i trepack för det är bättre, vatten på flaska för det är gott.

3 Elevsvar uppgift 1 (enkel motivering)
X valde gul lök för den odlas i Sverige som innebär kortare transporter än importerad, han valde storpack majskorn för det är billigare. Nötfärsen valde x för den är KRAV-märkt och den är miljövänligare. Den KRAV-märkta tacosåsen är miljövänligare. Tomaterna är lite billigare.

4 Elevsvar uppgift 1 (utvecklad motivering) (ett svagt exempel)
X försökte få med antingen närodlade varor eller KRAV-märkta varor, de närodlade grönsakerna hade inte transporterats så långt vilket är bra för transporter gör att det kommer ut koldioxid vilket inte är bra för miljön med växthuseffekten och allt det där. Den KRAV-märkta salladen var bättre odlad än den andra och den KRAV-märkta nötfärsen kommer från gårdar som inte besprutar sin mark. Den nyckelhålsmärkta creme fraichen var nyttigare än den andra. Tacosåsen som x valde var hälsosammare.

5 Elevsvar uppgift 1 (utvecklad - välutvecklad motivering)
X väljer KRAV-odlade kidneybönor. Det är bra med vegetabiliskt protein eftersom det går åt mindre energi att odla bönor än att föda upp djur. KRAV gynnar även hälsan eftersom kravodlade varor inte besprutas. X valde Lätt creme fraiche för det innehåller betydligt mindre fett än originalet. Gul lök för den är svenskodlad viket är bra för miljön, även för hälsan då man vet att den är rätt odlad. Sallad väljs därför att det gör smaken bättre, den är svensktillverkad vilket gynnar miljön med kortare transporter. Nötfärsen innehåller mycket proteiner som bygger upp musklerna. Svenskt kranvatten är bättre ur energisynpunkt än att köpa flaskvatten som är transporterat på lastbil från Norge.

6 Exempel på elevsvar uppgift 2

7 Elevsvar uppgift 2 (inte uppnådd kvalitet för enkelt och till viss del underbyggt resonemang)
Mitt val av konsumentroll beror på att jag tycker att priset är viktigast, men även lokalt och hälsa. Jag tyckte att valet av livsmedel var bra för hälsa, ekonomi, miljö. Huvudtanken var priset. Många gånger valde jag det bästa priset, men ibland valde jag lite dyrare.

8 Elevsvar uppgift 2 (enkelt och till viss del underbyggt resonemang)
Om man tänker på hälsan så tycker jag att tacon är bra. Den innehåller bröd, flera grönsaker och kött. Det ingår Creme fraiche också och det innehåller mycket fett, men det måste vara gott också. Det ingick ingen ost. När det gäller ekonomin har jag tänkt ganska mycket på det men jag har satt miljön i första rummet och jag tycker att jag har råd att handla miljövänligt. Det mesta jag köpt har varit från Sverige för jag tycker att transportsnålt är viktigare än kravmärkt. Men här kommer etiken också in i bilden som något att ta hänsyn till. Kravmärkt är bättre för djuren och dom får inte använda konstgödsel och så. Om man är vegetarian istället då behöver inte djuren lida alls och jorden mår bättre.

9 Elevsvar uppgift 2 (utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang)
Det X alltid försöker tänka på när han köper mat är om det är ekologiskt eller miljövänligt. Helst ska det vara KRAV-märkt och närproducerat. När X köpte maten kompromissade han ibland, tex fanns det KRAV-märkt körsbärstomat från Spanien. Dom måste åka lastbil länge och det blir inte miljövänligt för naturen. Dom svenska tomaterna var inte kravmärkta men dom var närproducerade vilket är bättre för miljön. Hälsa är också viktig för X. Den maten han handlat till tacokvällen innehåller varor från många olika grupper. Förutom brödet så är det kött, bönor och olika sorters grönsaker. Det har betydelse för hälsan med måltider som är bra sammansatta. Sen är det djuren också, X köper bara kött som är bra, djuren ska ha mått bra innan de slaktats och det ska vara KRAV-märkt. Ekonomin mår inte helt bra av såna matvanor för att ekologiskt oftast kostar mycket mer, men det bryr X sig inte om.

10 Elevsvar uppgift 2 (väl utvecklade och väl underbyggda resonemang)
Tacos i sig är nog ingen toppenmåltid ur miljösynpunkt, den innehåller många olika livsmedel varav många inte ofta odlas i Sverige. Men om man försöker att anpassa vegetabilierna efter säsong och eftersom måltiden innehåller många valfria ingredienser så kan den vara miljö- och även ekonomismart. Om man tänker på hälsan kan man välja mycket vegetabiliska produkter i sin tacobuffé, vitkål, tomater, kidneybönor. Vitkål innehåller mer vitaminer jämfört med isbergssallad och är också bättre med tanke på miljön eftersom det är säsongsanpassat. Man kan även se att vitkålen har ett betydligt lägre kilopris än isbergsallad vilket då också påverkar ekonomin. Kidneybönor är bra med tanke på alla tre hälsa, ekonomi och miljö. Med tanke på hälsa innehåller kidneybönor mycket protein vilket är bra då man inte äter kött för protein behövs för att bygga upp kroppen, med tanke på miljö är det bra för det krävs betydligt mindre energi att framställa kidneybönor än att få fram kött där vegetabilierna måste gå en omväg genom djuren. Och med tanke på ekonomi är kidneybönor bra för de är billigare än köttfärs. Min rollperson valde även lätt creme fraiche för att det innehåller mindre fett än originalet. Dessutom innehåller creme fraiche till stor del mättat fett vilket inte är så bra för hälsan. Det var också ett självklart val för min rollperson att välja kranvatten. Det finns ingen hälsofördel med att dricka flaskvatten, dessutom är det dyrare och mindre miljövänligt eftersom det krävs att det transporteras till affärerna och att det tappas upp på PET- flaskor.


Ladda ner ppt "Exempel på elevsvar uppgift 1"

Liknande presentationer


Google-annonser