Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att bygga hus Teknik direkt s. 104-108.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att bygga hus Teknik direkt s. 104-108."— Presentationens avskrift:

1 Att bygga hus Teknik direkt s

2 Hållfasthet Dagens arkitekter kan regler för hållfasthet och har formler för att räkna ut hur allt ska hålla bra Förr i tiden fick man lita på erfarenhet och traditioner Äldsta spåren av hus är år gamla, på gränsen mellan Turkiet och Iran. Det var runda hus. För 9000 år sedan börjades det att bygga fyrkantiga hus i Israel De som ritar och planerar ett hus känner till regler för hållfasthet och har formler för att exakt räkna ut hur allt ska hålla bra. Byggare förr i tiden fick lita på erfarenhet och traditioner inom yrket. Det hände faktiskt att en del byggen misslyckades så att byggnader störtade samman. Tält, hyddor och kåtor har människan antagligen byggt i tiotusentals år. De äldsta spåren av hus som man har hittat är år gamla och finns på gränsen mellan Turkiet och Iran. Det har varit runda hus men en grund av sten och väggar av glas som tätats med lera. För 9000 år sedan byggde man fyrkantiga hus i staden Jeriko i Israel och de fyrkantiga husen har sedan varit det vanliga i västerlandet ända fram till vår tid.

3 Byggnadsmaterial I Mellanöstern där byggnadskonsten först utvecklades använde man soltorkade klossar av lera och halm = tegelstenar När tegelstenarna brändes i ugn så att lerkornen smälte ihop fick de bättre tryckhållfasthet

4 Byggnadsmaterial I Europa fanns gott om skog, användes mest trä som byggnadsmaterial Vikingarna gjorde knuttimrade hus Korsvirkeshus Knuttimrade hus tillverkas av liggande bjälkar som fogas samman med hjälp av urgröpningar som man hugger upp i hörnen. Det fortsatte att vara den vanligaste tekniken för husbyggen ända fram till 1870-talet. Korsvirkeshus bygger man genom att bulta ner lodräta stolpar/pålar i marken och fästa tvärbjälkar mellan dem. De tomma rutorna fylldes med hopflätade grenar som sedan smetades över med lera.

5 Byggnadsmaterial Sedan 1800-talet använder man sig av ett ”skelett” som bärande konstruktion Ett sätt att hushålla med material Balkar av gjutjärn och stål Möjligt att bygga väldigt höga hus Turning Torso 190 m hög När man i slutet av 1800-talet byggde trähus här i Sverige satte man först upp en stomme av ganska grova trästolpar och liggande träreglar, ungefär som till ett korsvirkeshus. Utanpå spikade man sedan tunnare plankor. Då gick det år mindre trä än till ett knuttimrat hus. I slutet på 1800-talet började man använda balkar av gjutjärn och stål. Det hade man tidigare använt vid brobyggen men började nu använda det även till hus. Man gjorde först en stadig stomme av sådana balkar och satte sedan fasadväggar av tegel, trä eller betong utanpå. Det var stålskelettet som bar upp hela huset. Tack vare den här tekniken kunde man bygga högre hus än tidigare och de första skyskraporna byggdes med upp till 25 våningar. Den här tekniken används fortfarande i USA medan vi här i Sverige brukar använda oss av armerad betong. Turning Torso i Malmö byggdes klart för ca 10 år sedan och är den näst högsta byggnaden i Skandinavien.

6 - Väggstommar av reglar
- Grund - Takstolar

7 Hus byggs i fabrik Monteringsfärdiga byggelement:
fasad och innervägg med isolering Film om hur man bygger fabriksbyggda hus, reklamfilm från Smålandsvillan  Ett modernt svenskt småhus byggs ofta genom att man först spikar en väggstomme av träreglar på en grund, och därefter fäster takstolpar och sedan spikar väggarna färdigt. I moderna hus har man alltid nån typ av fläktsystem så att man får ordentligt med frisk luft utan att slösa onödigt med energi på att värma upp den. I äldre hus är det oftast självdrag. Det betyder att den varma luften i huset stiger uppåt så att det dras frisk luft genom otätheter vid fönster och dörrar och genom särskilda ventiler. Ute på byggen används oftast monteringsfärdiga byggelement som tillverkas i förväg på en fabrik som innehåller både ytterväggar (fasad) och innerväggar. I mellanrummet mellan yttervägg och innervägg har man isolering som hjälper till att hålla huset varmt. Isoleringen kan exempelvis vara av mineralull, ett slags vadd som man tillverkat av trådar av sten eller glas. De byggfärdiga elementen för att det kan gå väldigt fort att bygga ett hus. Ibland tar det lång tid att förbereda marken och bygga husgrunden, medan huset sedan ”växer upp” på bara ett par dagar.

8 Filmer: Byggprocess http://www.youtube.com/watch?v=pkknObBwFtU
Film om vad man skall tänka på när man bygger hus – reklamfilm för Myresjöhus Film om hur man gjuter en grund (se en liten stund i början) Välj om ni vill se hela filmerna i helklass, delar av filmerna eller om eleverna ser filmerna själva.

9 Filmer: uppvärmningsformer och värmeläckor i hus
Se film om olika uppvärmningsformer samt den här som handlar om husets värmeläckor


Ladda ner ppt "Att bygga hus Teknik direkt s. 104-108."

Liknande presentationer


Google-annonser