Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Allemansrätten Inte störa – inte förstöra Mikaela Kosowski Bicevski, Segevångsskolan, Malmö – www.lektion.se.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Allemansrätten Inte störa – inte förstöra Mikaela Kosowski Bicevski, Segevångsskolan, Malmö – www.lektion.se."— Presentationens avskrift:

1 Allemansrätten Inte störa – inte förstöra Mikaela Kosowski Bicevski, Segevångsskolan, Malmö – www.lektion.se

2 Vad får man göra i den svenska naturen?  Gå, cykla och rida nästan överallt i naturen.  Om du öppnar en grind måste du stänga den bakom dig.

3 Vad får man göra i den svenska naturen?  Gå, cykla och rida på privata vägar.  Tälta en natt.

4 Vad får man göra i den svenska naturen?  Bada, åka båt och gå iland, men inte på någons tomt.  Plocka blommor, bär och svamp.

5 Vad får man göra i den svenska naturen?  Fiska med metspö och kastspö utmed kus­ ten.

6 Vad får man göra i den svenska naturen?  Du får göra upp en liten eld om du är försiktig.  På sommaren är det ofta förbjudet att elda.

7 Vi behöver tänka på några saker när vi är ute i naturen  Du får inte passera över tomter, trädgårdar, planteringar eller odlad mark, till exempel åkrar.  Du får inte köra bil, motorcykel eller moped i naturen. Du får heller inte köra på stigar, parkvägar eller i motionsspår. X X

8 Vi behöver tänka på några saker när vi är ute i naturen  Du får inte elda om det är mycket torrt väder eller blåser hårt. Då kan elden sprida sig.  Du får inte ta eller skada träd och buskar.  Du får inte ta frukt, bär, grönsaker eller något annat som växer i trädgårdar, planteringar eller på åkrar. X

9 Vi behöver tänka på några saker när vi är ute i naturen  Lämna inte kvar eller kasta något skräp.  Du får inte jaga, störa eller skada djur. Det är också förbjudet att ta fågelägg eller röra djurens bon eller ungar. X

10 Vi behöver tänka på några saker när vi är ute i naturen  Du får inte fiska utan tillstånd i sjöar och vattendrag, men längs kusten och i de fem största sjöarna får du fiska med metspö eller kastspö utan tillstånd.  Hundar får inte vara lösa i naturen under tiden 1 mars – 20 augusti. Då har djuren ungar. Det är bäst att alltid ha hunden kopplad i naturen.

11 Nationalparker och naturreservat  En del områden med särskilt viktig natur kallas nationalpark eller naturreservat. Där gäller hårdare regler. Det blåa märket finns på skyltar och på träd eller stolpar vid naturreservat och den guldfärgade i nationalparker. På anslagstavlor kan man läsa vilka regler som gäller.

12 Inte störa – inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten!

13 Referenser: Naturvårdsverket (2012). Allemansrätten på lätt svenska. Naturvårdsverket.


Ladda ner ppt "Allemansrätten Inte störa – inte förstöra Mikaela Kosowski Bicevski, Segevångsskolan, Malmö – www.lektion.se."

Liknande presentationer


Google-annonser