Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Genus – det konstruerade könet. Intersektionalitet begrepp som syftar till att synliggöra specifika situationer av förtryck som skapas i skärningspunkter.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Genus – det konstruerade könet. Intersektionalitet begrepp som syftar till att synliggöra specifika situationer av förtryck som skapas i skärningspunkter."— Presentationens avskrift:

1 Genus – det konstruerade könet

2

3

4 Intersektionalitet begrepp som syftar till att synliggöra specifika situationer av förtryck som skapas i skärningspunkter för maktrelationer baserade på ras, kön och klass.

5 Har män mer makt? Stora löneskillnader i vissa yrkesgrupperMän har rösträtt i styrelser, kvinnor är suppleanter

6 INTERSEKTIONALITET

7 Intersektionalitet Man,svensk, övre medelklass Kvinna, Svensk, Övre medelklass Kvinna, sydeuropa, arbetarklass Kvinna,mellanöstern,arbetslös Man,arbetarklass Man,invanrare, arbetslös

8 Vilket kön? Vem är det?

9 Simone de Beauvoir ” Man föds inte till kvinna, man blir det”

10 Socialkonstruktivism Utifrån ett socialkonstruktivistiskt perspektiv hävdas till exempel att man och kvinna visserligen existerar som biologiska kön, men att kvinnlighet och manlighet är socialt skapade kategorier - det är inte givet av naturen hur kvinnor och män är eller bör agera.

11 Vad är kvinnligt och manligt?

12 Då och nu

13 Vad är sexism?

14 Privat och offentlig sfär

15 Var är barnen?

16 Den passiva kvinnan och aktiva mannen

17 Aktiv och passiv

18 Vem vill du ha organ från?


Ladda ner ppt "Genus – det konstruerade könet. Intersektionalitet begrepp som syftar till att synliggöra specifika situationer av förtryck som skapas i skärningspunkter."

Liknande presentationer


Google-annonser