Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

LYRIK.  Vad vet vi om lyrik/poesi? LYRIK Skönlitteratur LyrikDramatik Epik.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "LYRIK.  Vad vet vi om lyrik/poesi? LYRIK Skönlitteratur LyrikDramatik Epik."— Presentationens avskrift:

1 LYRIK

2  Vad vet vi om lyrik/poesi?

3 LYRIK Skönlitteratur LyrikDramatik Epik

4 LYRIK  Ordet betyder ”sång till lyra”.  Ursprungligen var lyrik texter som sjöngs till ackompanjemang av ett stränginstrument.  Antikens grekiska lyriker framträdde inför sin publik på samma sätt som vår tids vissångare och trubadurer.

5 LYRIK  Skillnaden = inga melodier, det var entonigt och man skapade stämningen med hjälp av instrumentet.  Textens rytm och ordens klang bestämde.

6 LYRIK  Slutrim förknippas ofta med lyrik men det började användas först på medeltiden. I modern lyrik är rimmen ovanligare.

7 LYRIK  Romaner/noveller: berättar utförligt om människors liv, ger en bakgrund och sammanhang så att läsaren gradvis förs in i handlingen.  Dikter : Ger oftast bara en skärva av en hel historia. Koncentrerar sig på en scen, en speciell upplevelse. Skildrar scenen ur en enda persons synvinkel.

8 LYRIK  Två viktiga kännetecken:  Lyriken väljer ut särskilt laddade ögonblick ur verkligheten och förtätar dem i ett enda nu.  En dikt återger dessa förtätade ögonblick som en enda person upplever dem, helt subjektivt.

9 LYRIK  Vad är en dikt?  Historiskt sett har det funnits många regler – i dag finns inga sådana begränsningar.

10 LYRIK  Läsarens roll  Dikt är inte som vanlig text: dikten är koncentrerad och ofta mångtydig. Därmed är det möjligt att uppfatta dikten på olika sätt – det finns inga rätt och fel.

11  Vad är en metafor?

12  Metafor: Bildligt uttryckssätt. Man skapar uttryck som egentligen är omöjliga men som i stället talar till vår fantasi. Ex. Det stormar på aktiemarknaden. En politiker tar oss med på den enda vägen. Vi gör en resa tillsammans i Svenska 3.  Tomas Tranströmer (-2015) Nobelpriset i litteratur 2011: ”Insjön är ett fönster mot jorden” ”Uppvaknandet är ett fallskärmshopp från drömmen”

13  Att analysera dikt Diktanalys är till för att vidga och fördjupa upplevelsen av en dikt, inte blockera den. Ett bra sätt är att ställa frågor. Analysmall på sidan 255.


Ladda ner ppt "LYRIK.  Vad vet vi om lyrik/poesi? LYRIK Skönlitteratur LyrikDramatik Epik."

Liknande presentationer


Google-annonser