Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hudens anatomi och funktion

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hudens anatomi och funktion"— Presentationens avskrift:

1 Hudens anatomi och funktion
Dermatologi Hudens anatomi och funktion

2 Hudens tre lager Epidermis 5 lager Dermis Subutis Subcutaneous

3 Stratum corneum: hornlager, döda kreatiniserade hudceller
Stratum lucidum: ej förhornade ännu, genomskinliga Stratum granulosum: distinkt cellkärna, men membranet håller på att dö ut Stratum spinosum: levande kärna & membran Stratum germinativum: födelseplatsen för nya celler. Innehåller melanocyter Består av 8 olika strukturer: Specialiserade celler, talgkörtlar, hårsäckar, blodkärl, lymfkärl, svettkörtlar, nervändar & hårresarmuskeln. Bindväven gör huden fast & töjbar (kollagena och elastiska trådar) Består av blodkärl, nerver, lymfatisk vävnad & fettceller vilka fungerar som energilager, värmeskydd, stötdämpare samt som skydd för muskler och benhinnor.

4 Hudens funktioner Är kroppens största organ; ca 1,2 kg och 2 kvm
Upptagnings- och utrensningsförmåga 8 huvudfunktioner: Utsöndra talg Värmereglerande genom svettning /huttring Upptagande av produkter och mediciner Skyddande mot bakterier och solljus Utrensande av restprodukter (salt o vatten) Reglerar känslointryck (värme, kyla, stötar, beröring) Producera D-vitamin vid uv-belysning Producera pigment (melanocyster i epidermis)

5 Hudtyper Torr hud Matt Stram Fnasig Känslig Rynkig Fet hud
Blank, oljig Stora porer Grov Ojämn Akne Livlös

6 hudtyper Normal Klar Mjuk & smidig Jämn Pormaskar bara på näsan
Blandad T-zon Vidgade porer Ev. torra kinder

7 HUDANALYS Hur ser kundens hud ut? Struktur Porer Rynkor o fina linjer
Ytliga blodkärl Akne Vad ska du använda för produkter? Två huvudgrupper: Normal till torr Blandad och fet Behandlingar: Medicinska Klassiska Spa

8 Hudens patologi Sjukdomar och störningar delas in i 6 olika kategorier: Medfödda (kan vara ärvda) tex eksem och allergier Bakteriella tex akne Virus tex herpes Svamp tex fotsvamp Angrepp tex skabb och kroppslöss Pigmenterings störningar tex pigmentfläckar och fräknar Generella tex pormaskar och milier

9 Medfödda: Dermatitis:
Allergisk inflammation i huden och kronisk hudsjukdom med klåda, utslag och blåsor. Kallas även kontakt-eksem. Man kan vara allergisk mot växter, nickel, kosmetika osv. Den är ofta långdragen och återkommande, men godartad och ej smittsam.

10 Medfödda: Eksem: Inflammation i huden vid knäveck, armveck, armbågar, ansikte osv med torrhet, klåda, utslag och blåsor. Den är ofta långdragen och återkommande, men godartad och ej smittsam.

11 Medfödda: Psoriasis: Psoriasis är en ärftlig kronisk sjukdom med en inflammatorisk sjukdomsprocess och röda, fjällande symptom i huden. Den inflammatoriska reaktionen kan till exempel utlösas av en livskris och stress, en infektion av streptokocker Sjukdomen smittar inte, men är kronisk; dock kan patienter leva symptomfria.

12 Bakteriella: Acne vulgaris:
Också kallat finnar, är en godartad hudsjukdom som innebär kvisslor på huden orsakade av en inflammation i talgkörtlar. Inflammationen anses i sin tur vara orsakad av infektion av vanliga hudbakterier och svarar ofta på behandling med antibiotika. Akne är en hudsjukdom som även kan drabba vuxna. I puberteten kan man få finnar, men det är normalt, och är oftast bara vanliga "finnar" och inte uttalad akne. Anabola steroider kan orsaka akne. Orsaken kan alternativt anges som igensättning eller inklämning av porer, som dels hindrar utflödet av talg till hudens yta varvid en så kallad pormask, en komedon, uppstår, dels stimulerar en självförstärkande inflammatorisk reaktion. Vanliga områden att drabbas av akne förutom ansiktet är nacke, bröst och rygg, de områden på kroppen där hudens porer är som störst och mest utvecklade. Andra kroppsdelar såsom mage, axlar och innanlår kan också drabbas men oftast i mindre grad.

13 Bakteriella: Follikulit:
Bakteriell inflammation i en eller flera hårsäckar. Det kan inträffa var som helst på huden.

14 Bakteriella: BÖLD / FURUNKEL:
Uppkommer på grund av att en eller flera hårsäckar har blivit inflammerade. Inflammationen gör att var ansamlas under huden, vilket kan vara smärtsamt och göra området varmt och ömt. Furunklar förekommer oftast på underarmarna, axlarna, ryggen, i ansiktet och på skinkorna

15 Bakteriella: Smittsam! Impetigo eller svinkoppor:
Ytlig hudsjukdom som vanligen kallas för "sandlådesjukan". Impetigo drabbar framför allt barn, och sätter sig ofta i ansiktet eller på armar och händer. Impetigo är sår som är fyllda av vätska, de är fuktiga hela tiden och går inte att få torrt. Infektioner av impetigo kan rengöras, desinficeras och sedan smörjas med bakteriedödande väteperoxidsalva för att påskynda läkningen och förhindra vidare spridning. Väteperoxidsalva är ett receptfritt läkemedel. Vid svårare infektioner används receptbelagd antibiotika som täcker stafylokocker.

16 Bakteriella: Akne Rosacea:
Kroniskt sjukdomstillstånd som utvecklas stegvis och karakteriseras av rodnad, kvisslor, röda gryniga ögon, hetta eller sveda. Sjukdomen förväxlas ibland felaktigt med akne vulgaris och/eller seborroisk dermatit men skiljer sig på flera viktiga punkter. Både vid akne och rosacea har man rodnande knottror och ibland även varblåsor. Men vid rosacea saknar man de pormaskar som ofta finns vid akne. Dessutom drabbas i första hand de centrala delarna av ansiktet (kring näsan och på kinderna) vid rosacea, medan akne brukar finnas i hela ansiktet och ofta även på rygg eller bröst

17 Virus: Smittsamt! En vårta:
Liten, skrovlig, blomkålsliknande, godartad hudtumör som ofta växer på händer, fingrar eller fötter. De som sitter på fötterna kallas på engelska för verrucas. Vårtor är vanliga, och orsakas av en virusinfektion. De smittar lättast i fuktig miljö. Vårtor kan egenbehandlas med olika preparat innehållande medel som luckrar upp, eller torkar ut vårtvävnaden. Behandlingar som behöver göras dagligen eller en gång i veckan räcker, med eller utan plåster. Det finns också frysbehandling för hemmabruk. I sista hand kan vårtor avlägsnas via vården kryokirurgiskt genom frysning med flytande kväve, genom bränning, varvid området kring vårtan lokalbedövas eller genom kirurgisk operation.

18 Virus: Smittsamt! Herpes simplex = munsår
Virus som sprids via kroppsvätskor, saliv och sexuellt umgänge. Ger typiska så kallade herpesutslag särskilt runt mun, läppar och ansikte men även på könsorganen. Herpes zoster = bältros Börjar som en brännande smärta på ena sidan av kroppen – oftast i midjehöjd. Efter ett par dagar kommer en bältesformad hudrodnad där man kan se små blåsor. Det är viktigt att söka vård så fort som möjligt. Det finns effektiv behandling och den måste sättas in inom tre dygn efter insjuknandet.

19 Svamp: Ringorm /Tinea corporis:
Svampinfektion i huden som bildar fjällande fläckar som när de vuxit till några centimeters storlek börjar läka i mitten och blir ringformade, därav namnet. Ringorm är relativt ovanlig hos människor och smittan kommer nästan alltid från husdjur. Fotsvamp / Tinea corporis pedis: Infektion av en svamp som lever i det yttersta hudlagret där cellerna är döda, de så kallade hornlagret. Den vanligaste ger ett fjällande utslag mellan tårna. Smittsamt!

20 angrepp: Smittsamt! Skabb: är en smittsam hudsjukdom som orsakas av ett ectoparasitiskt kvalster (Sarcoptes scabiei för människor). Ger tillfälliga besvär med utslag som kliar. Smittar genom nära kontakt, vanligen från en person man delar säng. Skabbet försvinner inte av sig själv utan måste behandlas. Skabb sprider sig fort och bör behandlas utan dröjsmål. Kroppslöss: Den finns som regel på huden i närheten av klädernas sömmar, där den håller till. Betten ger röda små bett och klåda och om man har kropslöss under längre tid blir huden grå, förtjockad och inflamerad. Denna blodsugande lus förekommer inte så ofta eftersom den bara lever i kläder som man har på veckovis, och som inte tvättas i varmvatten

21 Störingar i pigmenteringen:
Abinism: Innebär att man helt avsaknar melanocyster vilket resulterar i att man inte har något pigment i hud, hår eller ögon. Lider av dålig syn och är väldigt uv-känsliga. Obotligt. Chloasma /graviditetsmask: Visar sig som ett fjärilsmönstrad brun mask ofta i samband med graviditet och p-piller användande. En pigmentering visar sig ofta på övre kinderna, näsan och pannan. Försvinner ofta spontant efter graviditen.

22 Störingar i pigmenteringen:
Edhelides: Fräknar, små pigmenterade områden som blir mer intensiva när man solar sig och finns i större områden i ansiktet, armar och ben. Ljushyade personer är vanligtvis mest drabbade. Lentigo /Åldersfläckar: Platta ljusbruna eller rödbruna. Bildas oftast i ansiktet, på halsen, axlarna, övre ryggen, handryggen och handlederna. Åldersfläckar får man oftast på de delar av huden som har varit utsatta för sol. Extra känsligt pigment kan också ge upphov till åldersfläckar. Moles / pigmentfläckar. Vanligt framträdande i ansiktet och på kroppen och har olika former, storlek & färg. Platt färglös fläck betecknas som fastsittande, medan de som växer upp ovanför ytan, växer ut med en stjälk, sägs vara ”pedunculated”.

23 Störingar i pigmenteringen:
Naevae /födelsemärken: En del syns redan vid födseln, men de flesta kommer senare i livet. De vanligaste födelsemärkena är bruna till färgen. En del består av blodkärl och är röda eller blåröda. De vanligaste av dessa kallas smultronmärken och börjar som en liten röd fläck. De förekommer mest hos barn, hos vilka de växer och höjer sig under det första levnadsåret för att sedan dra ihop sig och försvinna i förskoleåldern. Vitiligo: Är en autoimmun sjukdom som visar sig som ett helt bortfall av pigmentering i huden. En destruktion av pigmentcellerna (melanocyterna) resulterar i vita fläckar. Port wine stain / portvins fläckar: Är ett vaskulär födelsemärke som består av ytliga och djupa vidgade kapillärer i huden som ger en rödaktig till lila missfärgning av huden.

24 Generella: Ytliga brustna kärl / Couperose:
En rodnad på kindbenen, näsa och näsrygg. På de rödaktiga områdena har blodkärlen utvidgats och blodcirkulationen försvagats. Även brustna blodkärl kan synas. Couperose utvecklas vanligtvis på torr, ömtålig och tunn hud, där väggarna i de ytliga blodkärlen är ytliga och har försvagats. Couperose är medärvd, men bl.a. temperaturförändringar, solens skadliga inverkan, tobak och alkohol förvärrar problemet. Crow´s feet / kroksparkar: Fina linjer runt ögonen orsakat av mimikrörelser du ofta gör i ansiktet, kopplat till åldrandet av muskelvävnad. Tidig bildning kan bero på ansträngda ögon och förknippas ofta med svullnad runt och under ögonen. Uv damage / solskador: UV-strålning stimulerar en snabb produktion av basala celler som får Stratum corneum att tjockna. Överexponering av UVA kan framkalla tidigt åldrande och överexponering av UVB kan ge hudcancer.

25 Generella: Urticaria – hives, nettle rash / Nässelutslag:
Ofta en allergisk reaktion. Nässelutslag visar sig som ett eller flera upphöjda utslag som är hudfärgade eller blekröda, ofta med rödare kanter. Utslagen kan variera i form, från små enstaka utslag till stora sammanhängande områden. Det första tecknet på nässelutslag brukar vara att det kliar. Om man kliar sönder utslagen kan det ge bakterieinfektioner. Allergic reaction / allergiska reaktioner: Sker när huden kommer i kontakt med något det är allergisk emot. Då produceras histamin (en del försvarssystemet) i huden. Detta gör huden röd, fläckig, vätskande, kliande ögon, svullnad och rinnande näsa.

26 Generella: Comedones / komedoner/ pormaskar:
Består av en utvidgad talgkörtelsmynning fylld med talg, bakterier och avstött hud. En öppen komedon ser ut som en liten svart prick i det yttre hudlagret (den svarta färgen är oxiderad talg) medan en stängd komedon blir till en vit upphöjning. Vanligt i puberteten. Milia: Talg fylld cysta som kan uppträda strax under överhuden utan egen porutgång. Vanligt hos torr hud och runt ögonen och ögonlocken.

27 cancer: Basal cell carcinoma:
Den vanligaste typen av hudcancer. Det sprider sig sällan eller dödar. Uppkommer på utsatta delar av huden, speciellt näsan, ögonlock och kinder. Squamous cell carinoma: Skivepitel celler är de som finns på ytan av kroppen, i topplagret av huden. Skivepitiel cancer sägs orsakas av solen, kemikalier eller fysiskt irriterande medel. Den börjar väldigt liten men växer snabbt upprest. Malignant melanoma: Pigmenttumör av melanocyter. Den utvecklas från en tidigare godartad fläck. Fläcken blir större och mörkare, sen sårig och utvecklas till en tumör.


Ladda ner ppt "Hudens anatomi och funktion"

Liknande presentationer


Google-annonser