Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Begrepp.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Begrepp."— Presentationens avskrift:

1 Begrepp

2 Treenigheten Svenska kyrkan uttrycker i sin treenighetslära att Gud är större än vad som ryms i människans formuleringar. Det går bortom vårt förstånd. Man säger att Gud är en men ändå tre. Det går bortom vår förmåga att tänka. Fadern är Gud men inte samma sak som Jesus/Sonen och Anden, Jesus är Gud men inte samma sak som Fadern och Anden och Anden är Gud men inte samma sak som Jesus/Sonen eller Fadern. Kanske vi kan utläsa av detta att livets grund är en gemenskap som når bortom våra gränser och vår förmåga att med exakthet finna ett uttryck?  Ett enklare sätt att förstå tankemönstret är att tänka på vatten. Vatten (=H2O) finns i fast-, flytande- och gasform. Alla tre formerna är vatten (=H2O) men de är samtidigt inte samma sak och har olika samma egenskaper. 

3 Den gyllene regeln Det var när Jesus och hans lärjungar hade gått upp på ett berg och han undervisade dem om vägen till Guds rike - det vi brukar kalla för bergspredikan - som han uttalade de ord som sedan har fått benämningen "Den gyllene regeln": "Därför, allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem. Detta är lagen och profeterna" (Matt 7:12)

4 Det dubbla kärleksbudskapet
I Jesu liv blir Guds kärlek till världen och människan synlig. Det är den kärleken som är Jesu budskap och Jesus visar den kärleken genom sitt liv, sin död och uppståndelse.  När Jesus får frågan vilket som är det viktigaste budet svara han ”Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela ditt förstånd. Du skall älska din nästa som dig själv” (Matt 22:37-39), Det dubbla kärleksbudet.

5 Domedagen Tecken för Jesu återkomst Bibeln talar om olika händelser som inträffar innan Jesus kommer tillbaka. Det står skrivet att "om den dagen eller stunden vet ingen något". (Matt.24:36) Jesu återkomst kommer att överraska människorna: Ty som det var i Noas dagar, så skall det vara vid Människosonens återkomst.  Som människorna levde dagarna före floden: de åt och drack, gifte sig och blev bortgifta, ända till den dag då Noa gick in i arken, och de visste ingenting, förrän floden kom och ryckte bort dem alla – så skall Människosonens ankomst vara.  Matt. 24:37-39

6 Exempel från bibeln Naturkatastrofer Krig
 Hungersnöd Folk skall resa sig mot folk och rike mot rike, och det skall bli hungersnöd och jordbävningar på den ena platsen efter den andra. Matt. 24:7    Epidemier, farsoter  Det skall bli stora jordbävningar och svält och pest på den ena platsen efter den andra. Fasansfulla ting och stora tecken skall visa sig från himlen. Luk. 21:11 Miljöförstöring, haven förgiftas m.m. ….en tredjedel av allt liv i havet dog…  Upp. 8:9


Ladda ner ppt "Begrepp."

Liknande presentationer


Google-annonser