Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Allt om ögat med Felix Mortensen av Danmark.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Allt om ögat med Felix Mortensen av Danmark."— Presentationens avskrift:

1 Allt om ögat med Felix Mortensen av Danmark.

2 Syn Ögat fångar upp ljus som har reflekterats från olika föremål. Ljuset släpps in genom hornhinnan sedan ögonkammaren sen in genom pupillen. När det är mörkt utvidgas pupillen och blir större, och när det är ljust blir den mindre. Den blir större när det är mörkt för att släppa in så mycket ljus som möjligt in i ögat. När det är ljust blir den mindre för att inte släppa in för mycket ljus. Ljuset forsätter sedan genom linsen och sen genom glaskroppen och träffar näthinnan som omvandlar ljuset till elektriska impulser som skickas till hjärnan. Varje öga har 6 muskler som styr dess rörelser.

3 Iris är en ringmuskel som justerar pupillens storlek beroende på hur mycket ljus som behövs släppas in. Iriset ger även ögat dess färg. Iris

4 linsen Linsen sitter precis bakom pupillen och den gör så ljuset bryts. Musklerna styr hur linsen ser ut och är böjd. Om linsen är böjd mycket, då bryts ljuset mycket. Grå starr är en sjukdom som gör att linsen blir grumlig och inte kan bryta ljuset ordentligt. Grå starr orsakar av celler som dör i linsen, det är vanligast bland äldre folk.

5 Näthinnan Stavarna Tapparna
I näthinnan finns över 100 miljoner ljuskänsliga sinnesceller. Dom sinnescellerna kallas stavar och tappar. När ljuset når näthinnan omvandlar den ljuset till elektriska impulser som skickas till hjärnan, och då ser du en bild. Stavarna kan bara ta upp svart, vitt och grått. Tapparna behöver mycket ljus för att fungera. Stavarna Stavarna kan bara ta upp svart, vitt och grått, inga färger. Stavarna kan bara. När det är mörkt används bara stavarna eftersom dom är mer ljuskänsliga. Tapparna Tapparna behöver också ljus för att fungera. Tapparna är inte bara känsliga för ljusstrålningsens intensitet, utan också dess frekvens. Och det gör att du kan se färger.

6 Gula fläcken Gula fläcken har en diameter på 1,5mm mitt i näthinnan, där tapparna i ögat sitter som tätast. Där finns inga stavar i den gula fläcken. Den är delen av synfältet där man ser som skarpast.

7 Skyddsmekanismer Ögat är omringat av kortat hårstrån som kallas ögonfransar. Dom är till för att skydda ögat mot damm, vattendroppar och annat som kan skada ögat. Ögat har en tårkörtel. De sänder regelbundet ut vätska till ögat som sprids när man blinkar, vilket förhindrar att ögat torkas ut. Om någon partikel skulle ta sej förbi ögonfransarna skulle tårkörteln producera extra mycket vätska som sköljer rent ögat, och sen pressar man ut smutsen och vätskan när man blinkar.


Ladda ner ppt "Allt om ögat med Felix Mortensen av Danmark."

Liknande presentationer


Google-annonser