Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är det för skillnad på att strula och hångla?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är det för skillnad på att strula och hångla?"— Presentationens avskrift:

1

2 Vad är det för skillnad på att strula och hångla?

3 Min mens har hoppat över tre månader, jag har inte haft sex så jag är ju inte med barn. Men varför kommer den inte?

4 Om man mår dåligt och inte vill prata med någon face to face vad gör man då?

5 Mina bröst är olika stora, jag är 16 kommer det att rätta till sig?

6 Jag är kär i min lärare, är det förbjudet?

7 Jag kräks efter maten, hjälp mig, jag vill inte att mamma får reda på det. Vad kan jag göra?

8 Jag rakade pungen förra veckan och de började blöda lite. Dagen efter var vi i simhallen. Kan jag ha fått en könssjukdom via vattnet, såret hade skorpa?

9 Varför har man mens egentligen?

10 Hjälp kondomen sprack i går när jag och min flickvän hade sex, har hört att man kan ta något piller stämmer det?

11 Jag är orolig för min pojkvän som röker lite för mycket hasch, vad kan jag göra?

12 Hur berättar jag att jag är kär i min kompis?

13 Blir man steril a v abort?

14 Vi har försökt haft sex men det går inte, jag är för trång, fast vi vill båda, vad gör vi för fel?

15 Jag har flytningar och är trött på det, kan jag göra något så de försvinner?

16 ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

17

18 Love Nordenmark, verksamhetsansvarig love.nordenmark@inera.se 076-136 06 51 love.nordenmark@inera.se Lotta Nordh Rubulis, kommunikationsansvarig liselotte.nordh@inera.se 070-363 89 94 liselotte.nordh@inera.se Sex och samlevnad i skolan 19 april 2012

19 Juni 2007 7/26/2015 ”Ungdomsmottagningen skall innehålla kvalitetssäkrade texter om framförallt sexuell och reproduktiv hälsa, relationer, könsroller, kroppens utveckling, stress, psykisk hälsa, livsstilsrelaterade ämnen samt om mäns våld mot kvinnor inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, och våld i samkönade relationer(…). Det övergripande syftet med tjänsten skall vara att stärka och stödja unga kvinnors och mäns identitetsutveckling och möjlighet att utveckla sunda relationer med andra, förbättra unga kvinnors och unga mäns hälsosituation genom ökad kunskap samt att erbjuda pålitlig och lättillgänglig information inom områden som kan upplevas som känsliga eller svåra att ta upp i reguljära kontakter med hälso- och sjukvården. Allt redaktionellt innehåll skall genomsyras av ett tydligt jämställdhetsperspektiv(…)En ungdomspanel skall upprättas som en referensgrupp (… )

20 7/26/2015

21

22

23 UMO i siffror 7/26/2015 Svarar på 10 000 frågor i år Har ca 320 000 besök i månaden Populäraste sidorna handlar om sex, kroppen, att skydda sig, könsorganen Var tredje besök sker i mobilen Har en kännedom på 55 % hos unga mellan 15 och 17 år Fler tjejer än killar besöker sajten

24 Killkampanj 7/26/2015

25 Ska man byta kondom när man har fått utlösning? Hjälp, jag ska ha sex ikväll. Hur får man på den? Hur stor penis måste man ha för att kunna använda kondom? Finns det något preventivmedel för killar?

26 7/26/2015

27 Hur länge ska man vara i målbrottet? Min mens rinner när jag reser mig upp, varför? Jag har inte fått utlösning än, vad beror det på? Pubertet

28

29

30

31 Hur kan jag få tillbaka min kompis? Relationer

32 7/26/2015

33 Hur ska jag sluta tacka nej till roliga saker jag blir inbjuden till? Självkänsla

34 7/26/2015

35 Hur ska jag kunna varva ner? Stress

36 7/26/2015

37 Delaktighet Normkritiska perspektiv Empowerment Rättigheter utgångspunkt Tillgänglighet

38 7/26/2015 38

39 7/26/2015 39

40 Hur såg normerna ut kring kön? Vilka frågor hade jag i tonåren? Vad fick jag själv för information om kropp och sex? Hur öppet var klimatet i min familj? Vad hade jag behövt?

41 Forskning om Undervisning 7/26/2015 Positiv ingång och mer inslag om sexuell lust och njutning. Fokus på Empowerment, ökat självförtroende och ökad självkänsla Utgå från elevers frågor. Det ger viktig information om vilka frågeställningar och normer som gäller.

42 Hur ofta pratar du med unga om lust och njutning?

43 Forskning om undervisning 7/26/2015 En genomtänkt, anpassad och flexibel sex- och samlevnadsundervisning är viktig och positiv för barn och unga. Elever tycker att en bra lärare ska ha goda ämneskunskaper, är avslappnad och bidrar till tillåtande miljö

44 Kunskap om rådande normer bland unga 7/26/2015 att reflektera över samhällets värderingar och vilket slags samhälle vi vill ha. att undervisa så att eleverna utvecklar kunskaper och förståelser om betydelsen av värderingar. att uppmuntra elever att kritiskt granska den flora av influenser de möter ge stöd välja sin egen väg.

45

46 Biobesöket kommentarer ”Jag tycker att alla har rätt att gråta när dom vill, och varför dom vill. Oberoende på kön, ålder, utseende eller något annat. Det ska vara rättvist!” ”Mario skulle nog inte säga så mycket eftersom det bara var de två där. Men när han såg några av hans fler kompisar senare skulle han nog kalla honom för tjej eller bebis” ”Han kan ha tänkt på en skitsnygg tjej som han har knullat några gånger.”

47 Framtiden: Utvecklar för ökad mobilanvändning Stärker samarbetet med elevhälsan Fokuserar på psykisk hälsa Samarbetar med andra nordiska länder Skapar större delaktighet på sajten Utvecklar vår närvaro i sociala medier

48 Till sist… 7/26/2015 Besök oss i foajén Berätta vad ni vill se på UMO Beställ gärna material gratis från info@umo.se info@umo.se Svara på vår enkät om ni får den, vi vill veta vad ni tycker Tack för oss!

49 ” jag känner igen mig i saker som hänt mig det står där och stärker mig för att det finns andra som upplevt samma sak och att dom (UMO) har sett det (Tjej 15) ” ser att andra har samma problem som man själv det betyder rätt mycket att känna att man inte är ensam” (kille (16)

50 “alltså om jag känner igen mig och UMO lägger förslag på hur man kan lösa det eller så, då är det lättare att tro på det eller starkare att göra det eftersom man vet att UMO tänker som du, eftersom jag kände igen mig” (Tjej 15)

51 ”Innan jag tar kontakt med ungdomsmottagningen så att jag har nån aning om vad tex dom olika preventivmedlen handlar om, då kan man förbereda frågor. Alltid skönare att ha en grund så man vet litegrann om det.” (Tjej 18)

52 Jag är säker på att ni har mycket att stå i, så jag tänker fatta mig kort: Tack så hemskt mycket för att ni finns. För ca ett år sedan skrev jag mycket till er och frågade ang. min sexualitet. Jag var så vilsen, och er sajt var verkligen till stor hjälp och stöd. Det kändes tryggt att ha någon att utbyta tankar med, utan att behöva mötas öga mot öga (blyg som jag var, haha).Tänkte bara visa min uppskattning. Fortsätt göra det ni gör! / En bisexuell som inte längre gömmer sig i garderoben

53


Ladda ner ppt "Vad är det för skillnad på att strula och hångla?"

Liknande presentationer


Google-annonser