Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

-lever i havet -utan hår -mjuk och len

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "-lever i havet -utan hår -mjuk och len"— Presentationens avskrift:

1 -lever i havet -utan hår -mjuk och len
Ledtråd: -lever i havet -utan hår -mjuk och len

2 Delfiner

3 Delfiner är inte fiskar
Delfiner lever hela sina liv i vatten men de är faktiskt inte fiskar. Nej, delfiner är däggdjur, precis som du och jag och som också till exempel hundar, katter, hästar, elefanter och möss. Till skillnad från fiskar andas delfinerna luft och föder levande ungar. Man kan också skilja delfinerna från fiskarna genom att titta på hur de simmar: när delfiner simmar rör de sin stjärtfena upp och ned medan fiskar (t.ex. hajar) rör sin stjärtfena från sida till sida.

4 Delfiner är: en form av vattenlevande däggdjur som finns i alla världens hav. en familj inom ordningen valar Exempel på arter är: Vanlig delfin Dvärgspäckhuggare Flasknosdelfin

5 Kort fakta: Utbredning: varma oceaner, Medelhavet och Svarta havet
Kroppslängd:  2-4 meter Vikt:  kilo Livslängd:  30-40 år Föda:  fisk, bläckfiskar och kräftdjur

6 Ungar: Delfinen är könsmogen vid 8års ålder.
De parar sig inte vid någon speciell årstid, men oftast föds ungarna på sommaren. De får en unge per gång. Ungen föds under vatten och den ligger i magen ca månader.

7 Mer om delfiner: Delfinerna är anpassade för att leva i vattnet.
Deras kropp är strömlinjeformad för att de snabbt och enkelt ska kunna ta sig fram genom vattnet. På ryggen är delfinerna mörkgråa. Det är bra om en haj eller något annat farligt skulle se delfinerna ovanifrån. Då smälter delfinerna nämligen in i det mörkare vattnet längre ner. På samma sätt smälter delfinernas ljusare undersida i i det ljusare vattnet högre upp om hajen skulle se delfinerna underifrån. 

8 Roligt att också veta: Delfiner har ingen päls men istället har de ett tjockt lager fett under huden. Detta tjocka fettlager kallas för späcklager och håller delfinerna varma när de simmar i kalla vatten. Delfiner har tre olika sorters fenor. På ryggen sitter ryggfenan som hjälper delfinerna att hålla balansen i vattnet. Bröstfenorna, eller flipprarna som de också kallas, hjälper delfinerna att styra när de simmar. Stjärtfenan använder delfinerna för att ta sig fram i vattnet. Delfiner kan inte andas genom munnen. De kan bara andas genom sin näsa. Delfinernas näsa sitter uppe på huvudet och kallas för blåshål. En flasknosdelfin kan hålla andan i 12 minuter men de brukar andas flera gånger per minut.

9 En delfin ser ut så här:

10 Fiender: Delfiner har inte många fiender men större hajarter som tigerhaj, vithaj och mörkhaj kan jaga delfiner.

11 Delfiner kan också använda olika rörelser för att kommunicera.
De talar om att de tycker om varandra genom att stryka sig mot varandra och stryka sina flipprar mot den andra delfinen.

12 Delfiner pratar Delfiner ”pratar” till stor del med hjälp av ljud.
De kan låta på många olika sätt och använder ljuden för att hålla kontakt med flockmedlemmar, eller tala om att de är arga.

13 Delfiner är fina, eller hur!

14 Källa: Ingela Hellqvist


Ladda ner ppt "-lever i havet -utan hår -mjuk och len"

Liknande presentationer


Google-annonser