Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkommen till IDROTTS- ORDEN. Idrotts-Orden Välkommen till.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkommen till IDROTTS- ORDEN. Idrotts-Orden Välkommen till."— Presentationens avskrift:

1 Välkommen till IDROTTS- ORDEN

2 Idrotts-Orden Välkommen till

3 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp En orientering om vad Idrotts-Orden är och vad du ger dig in på!

4 Idrotts-Orden – ’Mens sana in corpore sano’ *) Wilhelm Friberg instiftade vår Orden 1894 En pionjär som var med och startade många idrotter i landet och som myntade våra ledord (ovan). *) = En sund själ i en sund kropp

5 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Vår nuvarande Ordensgeneral Berndt Nilsson

6 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Stora Rådet i Idrotts-Orden är de ämbetsmän som utvecklar och driver vår Orden framåt just nu.

7 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp H.K.H. Prins Carl Philip Idrotts-Ordens Högste Beskyddare

8 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Hall Of Fame, Idrottsmuséet Många som hedrats med en plats här, har troligen också varit med i Idrotts-Orden!

9 En av de största: Eric Lemming Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp

10 En annan av de största: Eric ”Myggan” Uddebom Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Saxat ur boken ”Från A till ÖIS”

11 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Idrotts-Orden bildades 1894 Vi fyllde därmed 120 år 2014 Ett anrikt Ordenssällskap med många idrottskamrater, både aktiva och ledare.

12 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Syfte och mål med Idrotts-Orden Syfte och mål med Idrotts-Orden Inte att förväxla med en vanlig förening Inte att förväxla med en vanlig förening Mer ett komplement till föreningslivet Mer ett komplement till föreningslivet Mer kamratskap där man får avkoppling, ökad livskvalitet och att träffa ”likasinnade”. Mer kamratskap där man får avkoppling, ökad livskvalitet och att träffa ”likasinnade”. Både aktiva och passiva idrottsutövare, idrottsmän som ledare finner tillfredsställelse att besöka Idrotts-Orden på mötesdagarna. Både aktiva och passiva idrottsutövare, idrottsmän som ledare finner tillfredsställelse att besöka Idrotts-Orden på mötesdagarna. Olika aktiviteter med besök på idrotts-evenemang lockar också till god kamratskap. Olika aktiviteter med besök på idrotts-evenemang lockar också till god kamratskap. Egen musikmästare, manskör och musiker förgyller våra träffar. Egen musikmästare, manskör och musiker förgyller våra träffar. Våra brödramåltider är höjdpunkter. Våra brödramåltider är höjdpunkter.

13 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Sportmanship – ett honnörsord Sportmanship – ett honnörsord God etik och moral God etik och moral Du rekommenderas in i Idrotts-Orden Du rekommenderas in i Idrotts-Orden Man skall vara myndig mansperson och fyllt 25 år, och utövar eller utövat idrott eller visat stort intresse härför. Man skall vara myndig mansperson och fyllt 25 år, och utövar eller utövat idrott eller visat stort intresse härför. Vi följer en egen grundlag Vi följer en egen grundlag

14 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Inträde i Idrotts-Orden sker endast en gång per år – på Idrotts-Ordens Högtidsdag i november. Inträde i Idrotts-Orden sker endast en gång per år – på Idrotts-Ordens Högtidsdag i november. Vi har sex möten om året i Ordenshuset och c:a 15 aktivitetsträffar med olika innehåll. Vi har sex möten om året i Ordenshuset och c:a 15 aktivitetsträffar med olika innehåll. Idrotts-Orden är det mest livaktiga Ordenssällskapet i Göteborg, lokalt sett. Idrotts-Orden är det mest livaktiga Ordenssällskapet i Göteborg, lokalt sett. I Göteborg är vi cirka 400 medlemmar och 300 i vår dotterloge i Värmland. I Göteborg är vi cirka 400 medlemmar och 300 i vår dotterloge i Värmland.

15 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Du kallas för Recipiend. (Innan du blir en Broder i vår Orden) En presentation om vem du är etc. vore bra.

16 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Starten speglade de problem som fanns i samhället för snart 120 år sedan.

17 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Idrott utövades av priviligierade. Omvälvningar i det sociala livet. Nya folkrörelser uppstod, däribland idrottsrörelsen.

18 När, var och hur startade det? Och av vem? När, var och hur startade det? Och av vem? Wilhelm Friberg Wilhelm Friberg En pionjär och tillskyndare av all slags idrott Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp

19 Wilhelm Friberg föddes i Majorna 1864. Startade Idrotts-Orden och Örgryte IS innan 30 års ålder. Han bildade även Centralföreningen för gymnastik- och idrottssällskapen i Göteborg. Etablerade även idrottstidningen Start. Arbetade på Bohus Mekaniska Verkstad.

20 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Ursprunget ur gamla riddarordnar. Ursprunget ur gamla riddarordnar. De sju riddardygderna speglar Idrotts- Ordens 7 Grader. De sju riddardygderna speglar Idrotts- Ordens 7 Grader. Endast sju medlemmar togs in per år till Endast sju medlemmar togs in per år till en början. De stjärnor som används är sju-uddiga. De stjärnor som används är sju-uddiga.

21 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Varje grad kännetecknas av att innehavaren bär ett särskilt gradtecken. Varje grad kännetecknas av att innehavaren bär ett särskilt gradtecken.

22 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Idrotts-Ordens sångkör utgör en mycket viktig del av Ordens ceremoniel. När Ullervi* invigdes för över 90 år sedan, var det Idrotts-Ordens sångkör som sjöng. Sångkören är även arrangör av IO’s årliga ”vår-revy” på Aftonstjärnan. *) Arenan hette så från början.

23 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Utöver Gradgivningarna erbjuder I.O. ett antal andra arrangemang. Det kan vara en match i någon idrott – vanligtvis kostnadsfritt, evenemang av kulturell natur, ärtluncher på anrika Café Idrottsgården på Heden, poängpromenader i Skatås och även I.O.’s egna årliga golftävling. Vi håller medlemmarna informerade via vår webbsida www.idrottsorden.se, utöver vårt medlemsblad 4 ggr./år och andra utskick. www.idrottsorden.se

24 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Egen medlemsskrift!

25 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp En hockeymatch… eller damfotboll mellan Jitex - Göteborg… En proffsig föreläsning…

26 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp På Aftonstjärnan med vår kör… eller på en RIK- match…

27 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Vi har en årlig tradition i Idrotts-Ordens Golfdag 2014 var det ett 20-tal golfspelare som deltog i I-O-Golfen på Sjögärde Golfklubb!

28 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Idrotts-Ordens stipendieverksamhet Vänder sig till aktiva idrottsungdomar och idrottsledare i Göteborgsområdet. Anses vara åtråvärt mot bakgrunden att den speglar den sakkunskap som I.O. besitter om idrott.

29 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Många kända namn som varit I.O.- stipendiater: Bo Althoff, Ulrika Knape, Peter Dahlqvist, Anette Börjesson, Erik Lind, Niklas Wallenlind, Mikael Ljungberg, Robert Kronberg, Emma Green, Christian Olsson, Yannic Bo Althoff, Ulrika Knape, Peter Dahlqvist, Anette Börjesson, Erik Lind, Niklas Wallenlind, Mikael Ljungberg, Robert Kronberg, Emma Green, Christian Olsson, Yannic Tregaro, Robin Söder, Isabella Gulldén m.fl. Vid OS i Atén var det inte mindre än sex Vid OS i Atén var det inte mindre än sex stipendiater med i den svenska truppen. stipendiater med i den svenska truppen. Samtliga som fått ungdomsstipendiet, har fått det som juniorer.

30 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Idrotts-Orden delar ut stipendier till talangfulla ungdomar – innan de blivit stjärnor… - men även till förtjänta ledare! Här är 2012 års Stipendiater: Idrotts-Orden delar ut stipendier till talangfulla ungdomar – innan de blivit stjärnor… - men även till förtjänta ledare! Här är 2012 års Stipendiater: Fr.v. Ordensgeneral Berndt Nilsson, gymnasten Pontus Kallanvaara, John ”Truls” Halland, Clara Heller, Elin Svensson och Vice Ordensgeneral Åke Sköldberg.

31 Idrotts-Ordens Stipendiater Idrotts-Ordens Stipendiater Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Foto: Bildbyrån Mikael LjungbergAnette Börjesson

32 Idrotts-Ordens Stipendiater Idrotts-Ordens Stipendiater Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Christian Olsson Ulrika Knape Foto: Bildbyrån

33 Idrotts-Ordens Stipendiater Idrotts-Ordens Stipendiater Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Nicolina Pernheim Emma Green-Tregaro Foto: Bildbyrån

34 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp Vid Gradgivningar bär vi mörk kostym, vit skjorta och mörk slips, mörka strumpor och svarta skor. Gradgivning tar ca 1 timme och efterföljs av en brödramåltid.

35 Idrotts-Orden – en sund själ i en sund kropp GRADGIVNINGEN: Kallelse kommer med posten om tid, klädsel m.m.. Platsen är Ordenshuset på Bellmansgatan Ytterligare en trappa – Anmälan hos OrdensSkattmästaren FÖRSTA DELEN: Samling i Recipiend-rummet. Ceremonimästaren hämtar till Kapitelsalen Första Ceremonidelen genomförs, därefter tillbaka till Recipiend-rummet ANDRA DELEN: Reception och Gradgivning Dubbning av Hedersriddare Utdelning av förtjänsttecken Stipendiaterna presenteras och hyllas. MÅLTIDEN:Sångunderhållning.GRADGIVNINGEN: Kallelse kommer med posten om tid, klädsel m.m.. Platsen är Ordenshuset på Bellmansgatan Ytterligare en trappa – Anmälan hos OrdensSkattmästaren FÖRSTA DELEN: Samling i Recipiend-rummet. Ceremonimästaren hämtar till Kapitelsalen Första Ceremonidelen genomförs, därefter tillbaka till Recipiend-rummet ANDRA DELEN: Reception och Gradgivning Dubbning av Hedersriddare Utdelning av förtjänsttecken Stipendiaterna presenteras och hyllas. MÅLTIDEN:Sångunderhållning.

36 Idrotts-Orden – ’Mens sana in corpore sano’ De flesta medlemmar har någon form av anknytning till idrotten – inom alla idrotter och sporter, klubbar och föreningar och över alla gränser! Det är här man återknyter sina idrottskamrater och odlar äkta vänskap för framtiden! Känn dig varmt välkommen i vår brödrakrets! Det är här man återknyter sina idrottskamrater och odlar äkta vänskap för framtiden! Känn dig varmt välkommen i vår brödrakrets!

37 Idrotts-Orden – ’Mens sana in corpore sano’ Några av våra sponsorer:

38 Idrotts-Orden Varmt välkommen till

39 Nästan alla sportbilder i detta Powerpointprogram har välvilligt utlånats av www.bildbyran.se Övriga bilder kommer från ”egna fotografer”: Bröderna Urban Börjesson, Mats Strömberg och Kurt Durewall m.fl. © Idrotts-Orden 2014


Ladda ner ppt "Välkommen till IDROTTS- ORDEN. Idrotts-Orden Välkommen till."

Liknande presentationer


Google-annonser