Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Grannsamverkan 17 mars 2015 1.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Grannsamverkan 17 mars 2015 1."— Presentationens avskrift:

1 Grannsamverkan 17 mars 2015 1

2 Din drivkraft. Alldeles runt hörnet.
Solceller på yttertaket för elbilsanvändningen. Driftapp – Snabbare återkoppling till våra kunder. Kan publiceras på 30 sekunder.

3 Elhandel Antal utlånade kunder minskar. Årsvolym 76 GWh och kunder. Den lägsta elanvändningen på 30 år i Sverige.

4 Invigning och Öppet hus Vindrosen
20-21 februari 2015 4

5

6 Vindkraft Skårby Invigningen blev en succé och även Öppna huset, 400 besökare. Verket togs över den 16 december 2014. Hittills producerat MWh. Dalen Ska inom kort upp i byggnadsnämnden. Kareby-Torp Fågel och fladdermössinventeringar kommer att krävas.

7 Årsredovisning 2014

8

9

10 Vad får du för pengarna? En korv med bröd för 15 kronor.
Om du lägger 15 kronor på el, vad kan du då göra? Du kan Rosta 49 skivor bröd och mixa 39 smoothies och grädda 22 våfflor och brygga 80 koppar kaffe och surfa på en bärbar dator i 74 timmar

11 17 000 kr/år i mediekostnader
Ett genomsnittligt hushåll spenderar kr/år på TV, internet, tidningar & telefoni Jämför med kostnaden för hushållsel som är ca kr för en villa och ca kr för en lägenhet. (baserat på schablonpris a 1,50 kr/kWh och hushållsel: kWh för villa och kWh för lägenhet)

12 Smarta energi- och klimattips!
Det är mycket Du kan göra för att minska energikostnaderna hemma och samtidigt få bättre kontroll på din energianvändning. Prova dessa energitips så minskar du både miljö- och klimatbelastningen samtidigt som du får mer pengar över i plånboken! 1. Värme Ungefär 60 procent av energianvändningen i hemmet går åt till uppvärmning. Det är viktigt att se över vilken typ av uppvärmning som passar huset bäst. Samtidigt är det viktig att minimera värmeförlusterna som sker främst genom tak, golv, väggar, fönster och dörrar. Golvvärme kostar ungefär 33 öre per kvadratmeter och dygn. Om du har 5 kvadratmeter med golvvärme och stänger av golvvärmen under juni, juli och augusti sparar du 152 kr. Sänk inomhustemperaturen en grad och minska energikostnaderna med upp till fem procent. Undvik att ha möbler framför radiatorerna, då når värmen ut i rummet bättre.

13 Smarta energi- och klimattips!
2. Varmvatten Duscha lite kortare varje dag – minska från 10 minuter till 5 så sparar du ungefär 800 kWh per år. Byt till snålspolande kranar och duschmunstycken och spara ungefär 25 procent av varmvattenenergin. Byt packning när kranen börjar droppa. 3. Apparater i standby Många apparater som stängs av med en fjärrkontroll hamnar i standby-läge och drar då onödig energi. Stäng av alla apparater hemma med en grenkontakt. Då slösar du inte onödig energi. Dra ur mobilladdare ur kontakten när de inte används. Då minskar du även brandrisken! De flesta elektronikprylar har blivit energieffektivare med åren. Dock inte de senaste spelkonsollerna. Att låta en PS4 stå i standby-läge kostar ca 85 kr/år, ett XBox One hela 150 kronor.

14 Smarta energi- och klimattips!
4. Belysning Den ineffektiva glödlampan är utfasad och det finns många bra, energieffektiva alternativ! Använd LED-lampor där det är möjligt. De är 80 procent mer effektiva jämfört med glödlampan. Använd styrning där det är lämpligt, exempelvis är närvaro- och dagsljusstyrning bra alternativ. Vill du ha glödlampans varma sken, välj färgtemperaturen – K. Tänk också på att färgåtergivningsindex, Ra, bör vara minst 80. Informationen står på lampförpackningen. Släck lampan efter dig!

15 Smarta energi- och klimattips!
5. Disk och tvätt Du sparar energi om du diskar i diskmaskin jämfört med att diska för hand – under förutsättning att du sköljer av disken i kallt vatten när du använder diskmaskin. Nya maskiner mår bra av lite fett – skrapa bara bort matresterna. Fyll maskinen! Tvätta kläder i max 40 grader, endast hårt smutsad tvätt behöver 60 grader. Fyll maskinen!

16 Smarta energi- och klimattips!
6. Kyl och frys Kylar och frysar använder mycket energi eftersom de är på hela tiden. Välj produkter med en bra energi-märkning. Idag finns det produkter som är märkta med A++ och A+++. Ha rätt temperatur; -18 grader i frysen och ungefär +5 grader i kylen. Dammsug bort dammet på baksidan av kylen och frysen med jämna mellanrum. På så vis går det åt mindre mängd elenergi och brandrisken minskar. Kom ihåg att frosta av frysen regelbundet! Det är skillnad på hur energieffektiva vitvaror är. Det är därför viktigt att se över det när du behöver köpa nya. Elkostnaden för en ny kyl är ca 1,18 kr/dygn och en ny frys är ca 1,34 kr/dygn. En ny kyl eller frys behöver ca 80 procent mindre el än en 15 år gammal.

17 Smarta energi- och klimattips!
7. Matlagning Att värma vatten i en varmvattenkokare sparar energi. Har du en induktionsspis så är du också energieffektiv i matlagningen. Sätt lock på kastrullen så sparar du ungefär 30 procent jämfört med att värma och koka utan lock. Att tina fryst mat i kylen ger lägre energibehov i kylen. Utnyttja eftervärmen på spisplattorna, exempelvis kan du stänga av plattan och låta potatisen koka klart på eftervärmen.

18 Smarta energi- och klimattips!
8. Elavtalet Produktion av el kan i många fall orsaka negativa effekter på miljö och klimat. Gör ett aktivt val och välj produktion av el från förnybara energikällor. Se över ditt elavtal och byt leverantör så kan du minska både dina kostnader och din miljöpåverkan.

19 Smarta energi- och klimattips!
9. Byt värmesystem Om du bor i ett hus där ni använder olja eller direktel som uppvärmning är det en god idé att fundera på att byta till ett annat, miljövänligare värmesystem. Undersök om du har möjlighet att koppla upp ert hus till fjärrvärme, biobränslepanna eller någon typ av värmepump. Innan ni byter, undersök först om det är möjligt att minska energibehovet genom exempelvis tätning av fönster, tilläggsisolering eller byte av fönster.

20 Smarta energi- och klimattips!
10. Transporter Välj en Miljöbil när du köper en ny bil, varför inte en elbil! Kostnad cirka 1 kr/mil Fri snabbladdning i 5 år Laddstolpar vid pendelparkeringarna Supermiljöbilspremie kr

21 Kundprojekt Nyanslutningar pågående Oscar Instrument Arntorp
Kvarnkullen. omstart Projekt Kongahällatomten + Resecentrum. Derome 9 villlor Ullstorp Magasinet 1&2, Ytterby centrum Orren 16 (Komarken)10 st. nya anslutningar. Lyckan (Komarken) Sparråsskolan (Ytterby)

22 År 2014 var ett hektiskt år på Stadsnät
År 2014 var ett hektiskt år på Stadsnät. Vi nådde vår budget men överskred investeringar pga att vi byggt ut fibernätet snabbare än planerat. Under år 2015 kommer intresset för fiber inte att mattas av, tvärtom kommer vi se en ökning i såväl intresse som konkurrens. Vi har ett spännande år framför oss! Vår målsättning är densamma som regeringens och kommunens – År 2020 ska 90% av kommunens invånare ha tillgång till bredband på minst 100 Mbit.

23 Projekt Ett fiberrikare Kungälv har startat
Totalentreprenad upphandlad för områdena: Södra Tega, Enekullen, Ulvegärde och Munkegärde ska byggas av One Oak. Startdatum för byggnation: 16 mars

24 Planerad fiberutbyggnad i Kungälvs kommun
1/1 Södra Kastellegården ½ Bagaregärdet (Centrala Kungälv) 2 Fontin 3 Östra Gatan 4 Tveten/Fridhem 5 Skälebräcke 6 Munkegärde/Ulvegärde 7 Jordliden 8 Olseröd 9 Kongahällatomten 10 Komarken Norra 11 BRF Lyckan BRF Grinden 12 Enekullen 13 Östra Tunge 14 Tega Södra 15 Tega Norra Övrigt: Kode Kärna Aröd Enskilda fastigheter stad/landsbygd BRF’er Kommunala verksamheter Företag 24

25 25


Ladda ner ppt "Grannsamverkan 17 mars 2015 1."

Liknande presentationer


Google-annonser