Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Licensiering på sociala medier. Skäliga avtalsvillkor? Är villkoren för användare på de sociala medierna skäliga?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Licensiering på sociala medier. Skäliga avtalsvillkor? Är villkoren för användare på de sociala medierna skäliga?"— Presentationens avskrift:

1 Licensiering på sociala medier

2 Skäliga avtalsvillkor? Är villkoren för användare på de sociala medierna skäliga?

3 Facebook Det här ger du tillstånd till enligt Facebooks villkor när du lägger upp bild på Facebook: du beviljar oss en icke-exklusiv, överföringsbar, vidarelicensierbar, royaltyfri, global licens att använda allt skyddat innehåll som du publicerar på eller i anslutning till Facebook (Innehållslicens).

4 Instagram Samma upplägg som Facebook med ytterligare rättigheter såsom: Ändrings och bearbetningsrätt Användning i alla format och kanaler, som det ser ut idag och framtiden.

5 Twitter ” We encourage and permit broad re-use of Content. The Twitter API exists to enable this.”

6 Exempel på vidarenyttjande ”Av en slump hittade han senare bilden på norska NRKs hemsida. Han utgick från att den blivit stulen och bad TTs bildchef Mats Schagerström att ta betalt. Det gick inte.”

7 Nyttjande ”Det visade sig att NRK är anslutet till Twitters så kallade API (Application Programming Interface). Det innebär i princip att man delar ett gränssnitt med varandra. Så fort det dyker upp en ny bild hos Twitter kan den som har API-anslutning se bilden och har rätt att använda den.”

8 Långtgående avtalsvillkor ”När du godkänner användarvillkoren ger du samtidigt till exempel Facebook eller Twitter omfattande rättigheter till de bilder du lägger upp. Ett förhållande som bland annat bekräftats av en dom i Kalmar tingsrätt (FT 806-14).”

9 Vikten av opt-out Vad innebär en opt-out? Varför är det viktigt för Bildupphovsrätt?

10 Danmark Copydan, danska systerorganisation licensierar utifrån detta sätt att resonera på: Om Facebook använder alla de rättigheter de har möjlighet att använda enligt de villkor de har = oskäliga avtalsvillkor enligt avtalsrätten.


Ladda ner ppt "Licensiering på sociala medier. Skäliga avtalsvillkor? Är villkoren för användare på de sociala medierna skäliga?"

Liknande presentationer


Google-annonser