Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Befolkningslära = demografi

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Befolkningslära = demografi"— Presentationens avskrift:

1 Befolkningslära = demografi

2 Födelsetal - nativitet
Födelsetalet är ett mått på hur många som föds i ett land. Födelsetalet räknas på antalet födda på tusen invånare under ett år i ett land. Dvs, i promille av landets befolkningsmängd.

3 Dödstal - mortalitet Dödstalet är ett mått på hur många som dör i ett land. Dödstalet räknas på antalet dödsfall på tusen invånare under ett år i ett land. Dvs, i promille av landets befolkningsmängd.

4 Den naturliga folkökningen
Skillnaden mellan ett lands nativitet och mortalitet bestämmer hur mycket befolkningen ökar (skillnaden mellan hur många som föds och hur många som dör) Kallas också för födelseöverskott

5 Migration Samlingsbegrepp för människors flyttning över olika avstånd (NE) Migration innebär att människor av olika anledningar rör sig över landsgränser, frivilligt eller ofrivilligt.

6 Vilka olika orsaker finns till att människor väljer att flytta från ett land till ett annat? Resonera med hjälp av begreppen nedan! Permanent migration Tillfällig migration Frivillig migration Påtvingad migration Kön Sexualitet Klass Etnicitet

7 Eleven har grundläggande/goda/mycket goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra enkla och till viss del/utvecklade och relativt väl/välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen. Alltså: Hur väl resonerar du om orsakerna till varför människor flyttar? Använder du begreppen i rutan? Kopplar du ihop begreppen med varandra?


Ladda ner ppt "Befolkningslära = demografi"

Liknande presentationer


Google-annonser