Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

MANETER Maneterna tillhör nässeldjuret. Dom simmar långsamt men oftast glider dom runt med havströmmarna. Därför kan dom dyka upp i stora mängder. I Sverige.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "MANETER Maneterna tillhör nässeldjuret. Dom simmar långsamt men oftast glider dom runt med havströmmarna. Därför kan dom dyka upp i stora mängder. I Sverige."— Presentationens avskrift:

1 MANETER Maneterna tillhör nässeldjuret. Dom simmar långsamt men oftast glider dom runt med havströmmarna. Därför kan dom dyka upp i stora mängder. I Sverige är det vanligt att det kommer flockar av Öronmaneter på västkusten. Det är oftast på sommarn. Många spolas upp på land där dom blir uttorkade och dör. Det händer snabbt. Maneter börjar sin utveckling som små larver som kallas polyper. Det finns ungefär 200 arter av maneter i världen. Vid skada av kubmanet eller portugisisk örlogsman behöver du genast söka upp närmaste sjukvård. Smärtan man får kan vara extremt kraftig och svårbehandlad. För att få hjälp att behandla smärtan behöver man speciella lokalbedövningsmedel. När man har bränt sig på en manet så kan det hjälpa att kissa på brännmärket eller hälla vinäger på. Det hjälper kanske inte mot alla maneter men mot några.

2 Öronmaneten! Öronmaneten finns oftast i svenska vatten. Öronmaneten kan bli upp till 2,5cm i diameter. Från ena sidan till den andra. Dom kan också bli 40cm men det är inte så vanligt. De öronmaneter man ser runt stränderna är bara 15-20cm. Öronmaneterna har en svagt gråblå genomskinlig klocka. Överst ser man fyra rosa ringar som är manetens könsorgan. På undersidan finns fyra armar med munnar. Kring kanten på klockan finns det också små tentakler. Men det lägger man knappt märke till.

3 Lysmaneten! Lysmaneten är en annan liten manet med en klocka på 5-7cm. Den hittas vid ytan och är särskilt vanlig i medelhavet. Om nätterna lyser den upp i ett starkt sken som kommer från dess nesselceller.

4 Portugisisk örlogsmannen
Den portugisiske örlogsmannen är ett av världens farligaste havsdjur. Den är den giftigaste maneten av alla. Den kan till och med döda en människa. Den portugisiske örlogsmannen tillhör släktet blåsmaneter. Deras klockor ligger och guppar på ytan som balonger. Den 12cm smörfisken är konstigt nog helt immun mot maneternas gift och simmar bland deras tentakler för att söka skydd. Den portugisiske örlogsmannen är egentligen ingen manet utan en av många hydrozoarter. Jag vet inte själv vad hydrozoarter är för något men jag tror att det är en art. Den bilden längst åt höger tror dom är en portugisisk örlogsman. Vad du än gör plocka inte upp den med händerna. Helst så ska man ju inte röra den alls inte med kroppen.

5 Lejonmaneten! Lejonmaneten är den största maneten i världen med en klocka på 2,5m och dess tentakler är över 60m långa. Jag hittade ingen mer fakta om lejonmaneten. Det var väldigt svårt. Jag tror det här är en lejonmanet men jag är inte säker för på den ena sidan stod det att det här var havets sköna lejon och på den andra sidan stod det att det var en röd brännmanet.

6 Brännmaneten! Sommarbadarna är rädda för brännmaneterna. Dom har långa typ onsynliga bränntrådar som man knappt upptäcker och när dom bränner en människa får man en känsla av brännanade klåda. Det är i alla fall bra att man kan upptäcka den för att den har en rödorange klocka. I Sverige har man sett brännmaneter med en klocka på 50cm i diameter. Men i Arktis har man sett brännmaneter på 2m klockor. På bilden längst ner till vänster ser ni världens största brännmanet. Den som bränt sig på en brännmanets trådar i ögat skall prova att hälla grädde i ögat. Den maneten i mitten tror jag är en brännmanet det stod det i alla fall. Det kan vara en ny sort av brännmaneter.

7 Blåklintsmanet! Blåklintsmaneten är släkting till brännmaneten och kan göra lika mycket skada. Den är inte lika vanlig. I Sverige blir den bara 15cm i diameter.

8 Småmanet! Småmaneten finns i alla världshav i en mängd arter. Det är särskilt gott om dom i varma hav. Just den här sorten halicreas palillosum blir bara 5cm lång. Jag hittade ingen bild på riktiga bilder på en småmanet. Bara en målad.

9 bilder

10 Videor https://www.youtube.com/watch?v=UKx2rB0Vw9w&feature=player_detailpage https://www.youtube.com/watch?v=MzHjuQ-ap7c&feature=player_detailpage


Ladda ner ppt "MANETER Maneterna tillhör nässeldjuret. Dom simmar långsamt men oftast glider dom runt med havströmmarna. Därför kan dom dyka upp i stora mängder. I Sverige."

Liknande presentationer


Google-annonser