Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Franska revolutionen 1789 Demokratiska tankar i Europa

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Franska revolutionen 1789 Demokratiska tankar i Europa"— Presentationens avskrift:

1 Franska revolutionen 1789 Demokratiska tankar i Europa
Frihet, jämlikhet och broderskap!

2 Kungen sammankallar riksdagen 1789
Tredje ståndet utestängs från möteslokalerna. De träffas därför i ett bollhus. De svär ”Eden i bollhuset” som syftade till att ge Frankrike en ny grundlag.

3 Finansministern Necker avskedas
Social oro och mycket ryktesspridning i Paris. Den populäre finansministern Necker avskedas och folket blir urförbannade och börjar leta efter vapen.

4 Stormingen av Bastiljen
Parisarna tar sig till den gamla medeltidsfästningen Bastiljen. Den fungerar som fängelse och man tror att det finns vapen där. Kommendanten släpper in folkmassan men blir ihjälslagen. Stormningen har markerat starten för revolutionen och är än idag Frankrikes nationaldag.

5 Revolutionen sprids runt Frankrike
Revolutionen och det medföljande våldet sprids från Paris till övriga delar av Frankrike, både till städerna och till landsbygden.

6 Ståndssamhället avskaffas
På ett möte i nationalförsamlingen bestäms att adelns privilegier/förmåner ska avskaffas. Revolutionärerna arbetar under slagorden: Frihet Jämlikhet Broderskap Andra saker som lever kvar är att man skriver Marseljäsen, Frankrikes nationalsång. Revolutionerna använde även färgerna röd, vit och blå. Trikoloren är idag Frankrikes flagga.

7 Kungen fängslas Kungen fängslas och förs till Paris i det så kallade ”Kvinnotåget”. Han försöker efter en tid fly med hjälp av bland annat svensken ”Axel von Fersen”. Flyktförsöket misslyckas!!! Kvinnotåget Ludvig XVI

8 Revolutionen sprids??? Revolutionärerna i Frankrike försöker aktivt sprida revolutionen till andra länder. Kungarna i dessa länder gör motstånd vilket drar in Frankrike i flera krig.

9 Detta markerar det definitiva slutet för monarkin i Frankrike.
Kungen avrättas 1793 Detta markerar det definitiva slutet för monarkin i Frankrike.

10 Skräckväldet Efter det att kungen avrättas styr olika personer eller grupper av personer Frankrike. En av dessa var Robertspierre som var ansvarig under stora delar av det som kallas skräckväldet. Under denna tid avrättas c:a fransmän och man håller olika revolutionsdomstolar för att få tag i motståndare till revolutionen. Man använde sig av en uppfinning, ett avrättningsredskap uppkallat efter uppfinnaren. Giljotinen…

11 Napoleon 1799 Efter det oroliga skräckväldet tar en framgångsrik general makten i Frankrike. Napoleon Bonaparte, Frankrike har på nytt fått en envåldshärskare. Napoleon utnämns till kejsare. Detta markerar slutet för revolutionen.


Ladda ner ppt "Franska revolutionen 1789 Demokratiska tankar i Europa"

Liknande presentationer


Google-annonser