Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kolhydrater Tre grupper.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kolhydrater Tre grupper."— Presentationens avskrift:

1 Kolhydrater Tre grupper

2 Kolhydrater Innehåller kol, väte och syre Ger cellen energi
Delas in i tre grupper: socker, stärkelser, cellulosa

3 Socker sid 122 Enkla sockerarter C6H12O6
T ex druvsocker(glykos, bildas i växters gröna blad), fruktsocker(fruktos, finns i frukter) och galaktos. Strukturformel s.123

4 Sammansatta sockerarter
Består av flera enkla sockerarter T ex rörsocker(sackaros, vårt vanliga strösocker), maltsocker(maltos, från sädeskorn) och mjölksocker(laktos, finns i mjölk) Strukturformel sid.124

5 Sockerarter Enkla, druvsocker, fruktos, galaktos Sammansatta,
Sackaros; rörsocker(glukos+fruktos) Laktos; mjölksocker(glukos+galaktos) Maltos; maltsocker(glukos+glykos) Amylos; stärkelser(glukosmolekyler) Cellulosa;(glykosmolekyler) Sammansatta sockerarter sönderdelas till enkla sockerarter i tarmen. Konstgjorda sötningsmedel ger ingen energi.

6 Stärkelse sid 125 Finns i sädeskorn och potatis
Stärkelse byggs upp av upp till 1000 druvsockermolekyler. Stärkelsen spjälkas först till maltsocker och sedan till druvsocker.

7 Cellulosa sid 125 Finns i växternas cellväggar
Består liksom stärkelse av druvsockermolekyler men är längre och rak. Det vi använder som ved och tex pappersmassa är cellulosa.

8 Proteiner Består av kol, syre, väte och kväve Hår, hud och naglar
Cellmembran och muskler Enzymer(saxar som klipper stärkelser) och hormoner(signalämnen) För transport (hemoglobin, syre till cellerna) Immunförsvar(vita blodkroppar) Ögonfärg(melanin)

9 Finns i ; Kött, fisk, ägg, ärtor, mjölkprodukter, bönor
Proteiner byggs upp av aminosyror(proteiner plockas sönder(spjälkas) till aminosyror och byggs upp på nytt till det protein som vi behöver) Finns 20 st olika aminosyror varav 8 st är essentiella. 1 gr/ kg kroppsvikt varje dag Kroppen kan inte tillverka protein själv.

10 Proteinet spjälkas I magen till fria aminosyror av enzymet pepsin
Kan kombineras ihop till t ex hemoglobin(syretransportör) eller keratin(hår) Aminosyran Lysin(AAA, AAG)(benstommen) viktig för människan och ytterst viktig för vegetarianer Aminosyran tryptofan(UGG) – bygger seratonin(belöningshormon) som gör att vi är tillfreds med oss själva.

11 Fett Energirikt(dubbelt mot kolhydrater) Kan lagras under huden
Skyddar våra organ Fettlösliga vitaminer Animaliskt och vegetabiliskt fett Innehåller kol, väte och syre som kolhydrater

12 Innehåller En glyceroldel samt tre fettsyredelar
Fettsyrorna kan se olika ut och ger fett med olika egenskaper Mycket svårsmält för kroppen då det ej kan lösas i vatten som kolhydrater Bryts inte ner i magen utan i tunntarmen med hjälp av galla från gallblåsan Gallan spjälkar loss fettsyredelarna och gör dessa tillgängliga för kroppen.

13 Gallan - Funktion Gallan innehåller stora mängder gallsalter som har förmågan att emulgera fettsyror. Med det menas att fettets starka ytspänning bryts och fettsyran löses i vattnet, de stora klumpar av fett som når tolvfingertarmen löses således upp i mikroskopiska fettdroppar som i sin tur kan angripas av lipaser (fettupplösande enzymer). På så vis går inte fettet förlorat utan kan tas upp i tunntarmen.


Ladda ner ppt "Kolhydrater Tre grupper."

Liknande presentationer


Google-annonser