Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Men vad är ’fri vilja’ för något?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Men vad är ’fri vilja’ för något?"— Presentationens avskrift:

1 Men vad är ’fri vilja’ för något?
Viljans frihet En förutsättning för att man ska kunna bedöma en handling moraliskt är att den har utförts av ’fri vilja’. Men vad är ’fri vilja’ för något?

2 Viljans frihet Man brukar säga att man har en ’fri vilja’ om viljan inte står under yttre hot och inte heller är påverkad av sinneförvirring, psykisk sjukdom eller något liknande. (Missbruk…). En bankkassörska som under vapenhot får välja på alternativen ’pengarna eller livet’ är inte fri. Men vad innebär egentligen ’sinnesförvirring’? (Exempel med kvinnan som dödade sin man).

3 Viljans frihet Om man är en konsekvent determinist kan man egentligen inte anse att viljan är ’fri’ i någon mening. För även om vi tror oss vara fria, så är vårt medvetande (som ju styr våra handlingar) alltid skapat av en lång och komplex orsakskedja. Kan man då utkräva ett moraliskt ansvar av människor?

4 Viljans frihet Men är inte det faktum att ansvar kommer att utkrävas en viktig faktor som påverkar vårt handlande. Därför kan också en determinist utgå från ’fiktionen’ att vi har en ’fri vilja’. Man kan också ställa frågor om vad det ’jag’ som vill något egentligen är. Och vad vi överhuvudtaget menar med frasen: ”Jag vill…”.

5 Viljans frihet Ett intressant argument för ’viljans frihet’ som ibland används är följande: ”Om världen är determinerad betyder det att varje händelse har en orsak… …därför har människan en möjlighet att påverka världen. Om händelser inte orsakades – utan bara inträffade – skulle vi inte ha någon möjlighet att med våra handlingar påverka/förändra världen. Viljans frihet att gripa in i världen förutsätter därför att världen är orsaksbunden – determinerad.


Ladda ner ppt "Men vad är ’fri vilja’ för något?"

Liknande presentationer


Google-annonser