Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Perfekt Perfekt är en dåtid. Man använder det när man vill berätta vad som har hänt. För att bilda perfekt behöver man, precis som i svenskan, ett s.k.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Perfekt Perfekt är en dåtid. Man använder det när man vill berätta vad som har hänt. För att bilda perfekt behöver man, precis som i svenskan, ett s.k."— Presentationens avskrift:

1 Perfekt Perfekt är en dåtid. Man använder det när man vill berätta vad som har hänt. För att bilda perfekt behöver man, precis som i svenskan, ett s.k. hjälpverb. I svenskan använder vi att ha. I spanskan använder vi haber. Att ha Jag har Du har Han/hon har Vi har Ni har De har Haber He Has Ha Hemos Habéis Han + ändelse (ofta –at/-it/-t) + -ado (-ar-verb) el. -ido (-er/-ir-verb) Exempel: Jag har ätit fisk. He comido pescado.

2

3 Oregelbundna perfekt Alla verb som är oregelbundna behöver inte vara det i alla tempus. En del verb är t ex oregelbundna i presens, men inte i perfekt eller i perfekt, men inte i presens. Här är några verb som är oregelbundna i perfekt: Infinitiv (sv) Öppna Täcka Säga Skriva Göra Sätta/Ställa/Lägga Bryta/Slå sönder Vara Se Återvända Infinitiv (sp) Abrir Cubrir Decir Escribir Hacer Ir Morir Poner Romper Ser Ver Volver Perfekt (sp) Abierto Cubierto Dicho Escrito Hecho Ido Muerto Puesto Roto Sido Visto Vuelto Ex: Vi har skrivit en bok. Hemos escrito un libro.

4 Ejercicios Traduce las frases. 1. Var har du varit på semestern?
2. Vad har du gjort? 3. Vem har du varit med? (Med vem har du varit?) 4. Vad gjorde (använd perfekt) ni i tisdags? 5. Har de sett filmen? 6. Vi har öppnat affären klockan sju idag. 7. Jorge har sagt att hon är snygg. 8. Vem har skrivit boken? 9. Jag har återvänt till Spanien. ¿Dónde has estado de vacaciones? ¿Qué has hecho? ¿Con quién has estado? ¿Qué habéis hecho el martes? ¿Han visto la película? Hemos abierto la tienda a las siete hoy. Jorge ha dicho que es guapa. ¿Quién ha escrito el libro? He vuelto a España.


Ladda ner ppt "Perfekt Perfekt är en dåtid. Man använder det när man vill berätta vad som har hänt. För att bilda perfekt behöver man, precis som i svenskan, ett s.k."

Liknande presentationer


Google-annonser