Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

MATSPJÄLKNINGEN Station 1: Munnen Station 3: Tolvfingertarmen Station 4: Tunntarmen Station 5: Tjocktarmen Station 2: Magsäcken.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "MATSPJÄLKNINGEN Station 1: Munnen Station 3: Tolvfingertarmen Station 4: Tunntarmen Station 5: Tjocktarmen Station 2: Magsäcken."— Presentationens avskrift:

1 MATSPJÄLKNINGEN Station 1: Munnen Station 3: Tolvfingertarmen Station 4: Tunntarmen Station 5: Tjocktarmen Station 2: Magsäcken

2 MATSPJÄLKNINGEN Station 1: Munnen I spottkörtlar bildas saliv. I saliven finns upplösta salter och enzymer som fortsätter sönderdela födan och bryta ner kolhydraterna. Enzymet amylas sönderdelar stärkelsen till mindre sockermolekyler. Tändernas viktigaste uppgift är att bearbeta och sönderdela födan.

3 MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Enzymet pepsin delar proteiner en första gång till peptider I magsäcken knådas maten med hjälp av muskulaturen. Magsäckens slemhinna innehåller körtlar som bildar magsaft. Magsaften består av bland annat saltsyra (pH 2) och enzymet pepsin som sönderdelar proteiner till peptider.

4 Bukspott från bukspottkörteln fortsätter att sönderdela näringsämnena. Kolhydrater bryts ner till enklare socker, proteiner till peptider och fetter till glycerol och fettsyror. MATSPJÄLKNINGEN Station 3: Tolvfingertarmen Galla från levern finfördelar fetter med hjälp av enzymet lipas.

5 MATSPJÄLKNINGEN Station 4: Tunntarmen På grund av den veckade ytan och tarmluddet har tunntarmen en yta lika stor som en tennisplan. Tunntarmen är veckad och vecken kallas tarmludd. På ytan har tarmludden ett lager tarmceller där näringen tas upp

6 MATSPJÄLKNINGEN Station 4 & 5: Tarmarna Enzymer ( amylas, maltas, laktas) delar kolhydrater till druvsocker Andra enzymer (peptidas, trypsin) fortsätter dela proteiner till fria aminosyror Enzymer ( lipas ) delar även upp fetter till glycerol och fettsyror Micke Sundström ©

7 Vågrörelser i tarmarnas muskulatur transporterar maten vidare. Bakterier i tjocktarmen hjälper till att ta hand om avföringen. En del kan tillverka vitaminer. Vatten och salt tas upp av blodet och tarmens innehåll blir fastare. Kvar finns främst fibrer. MATSPJÄLKNINGEN Station 5: Tjocktarmen


Ladda ner ppt "MATSPJÄLKNINGEN Station 1: Munnen Station 3: Tolvfingertarmen Station 4: Tunntarmen Station 5: Tjocktarmen Station 2: Magsäcken."

Liknande presentationer


Google-annonser