Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Energi slukande livsstil Det nuvarande samhället bygger sin funktion till stor del på en konsumtion. Omsättningen av varor och tjänster kräver en stor.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Energi slukande livsstil Det nuvarande samhället bygger sin funktion till stor del på en konsumtion. Omsättningen av varor och tjänster kräver en stor."— Presentationens avskrift:

1 Energi slukande livsstil Det nuvarande samhället bygger sin funktion till stor del på en konsumtion. Omsättningen av varor och tjänster kräver en stor mängd energi.

2 Dilemmat! Mycket av samhället är uppbyggt kring strukturer som är mer eller mindre beroende av fossila bränslen. Fossila bränslen är energi från solen som lagrats in i berggrunden under ca 500 miljoner år.

3 Ekologiska fotavtryck Ett sätt att åskådliggöra våran inverkan på miljön är att använda sig av beräknings modeller, som tex ekologiska fotavtryck

4 Ekologiska fotavtryck En genomsnitts svensk använder ungefär en yta som motsvarar 10 fotbollsplaner. De länder som har minst yta per invånare är u – länderna.

5 Overshoot day Med over shoot day försöker man att likna jordens resurser och mänsklighetens utnyttjande likt ett konto på banken.

6 Overshoot day Tänk dig att du har ett konto på banken med mycket pengar på. Det är så mycket pengar så du behöver inte jobba mera. Du kan med andra ord leva på räntan!!!

7 Overshoot day Vad händer om du skulle börja ta av kapitalet på ditt konto med alla pengar för att räntan inte räcker till dina utgifter i slutet av året?

8 Overshoot day Hur blir det med summan som du får av räntan nästa år?  Tänk dig att du då tullar lite till på kapitalet...

9

10 Overshoot day  Första gången vi spräckte budgeten var 1986, då med 15%.  2008 inträffade overshoot day 23 september.

11 Overshoot day  Detta år räcker jordens samlade produktions kapacitet 268 dagar av det totala 365.  Vi kommer alltså att tulla på kapitalet den 25 september

12 Overshoot day  Med andra ord så kör vi detta år redan på övertid!

13

14  Gå in på footprintnetwork.org och räkna ut din egen påverkan.  http://www.footprintnetwork.org/en/index.ph p/GFN/


Ladda ner ppt "Energi slukande livsstil Det nuvarande samhället bygger sin funktion till stor del på en konsumtion. Omsättningen av varor och tjänster kräver en stor."

Liknande presentationer


Google-annonser