Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hinduism sanatana dharma.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hinduism sanatana dharma."— Presentationens avskrift:

1 Hinduism sanatana dharma

2 Ursprung hinduism är en religion som har sitt ursprung i Indien. Det finns ingen grundare eller gemensam organisation och ingen helig skrift som alla hinduer erkänner. Man beräknar att den är mer än 4000 år.

3 Hindufilm Om hinduismen

4 Enligt hinduismen utgår allt från Gud
Enligt hinduismen utgår allt från Gud. Den högsta gudomen är evig och kallas Brahman. brahman är världssjälen och världsalltet inom indisk religion och filosofi. Det är en helig kraft och en princip för hur världen är ordnad. Brahman omfattar allt och är ursprunget till allt.

5 När ordningen i världen är hotad griper den högsta gudomen in och dyker upp som en avatar, alltså i form av en människa eller ett djur. Vishnu, Shiva och Ganesha

6 Polyteism Brahma, Vishnu och Shiva är mycket viktiga gudar inom hinduismen. Brahma skapar världen, Vishnu upprätthåller den och Shiva låter världen gå under. Shiva är ofta i konflikt med de två andra. Guden Vishnu anses komma till jorden som människa. Bland annat som hjälten Rama och herden Krishna.

7 Tro och lära Dharma är den moraliska lagen, alltså de regler för hur man ska leva som man ska följa. Allt och alla ska följa den ordning som gäller för dem i dharma och ordningen kan inte förändras.

8 Kretsloppet Världen ingår i ett kretslopp där alla varelser återföds. Det kallas samsara och styrs av karma, de gärningar man gjort.

9 Reinkarnation

10 KARMA Handlingar som bryter mot dharma ger dålig karma medan handlingar som följer dharma ger god karma. När kroppen dör räknas karma ihop och man återföds sedan i den form man "förtjänar".

11 MOKSHA Att bli befriad ur kretsloppet kallas moksha.
Man kan uppnå moksha via tre olika vägar – genom rätta handlingar (karma), genom kunskap (jnanamarga) eller genom att älska Gud (bhakti).

12 Skrifter Många hinduiska texter är skrivna på sanskrit, ett gammalt indiskt språk. I Ramayana och Mahabharata berättas om gudar, demoner och hjältar Inom hinduismen är också texter från den vediska filosofin och religionen viktiga, bland andra upanishaderna.

13 KASTSYSTEM Enligt hinduismen är människor uppdelade i kaster.
Enligt dharma finns särskilda regler för varje grupp, och det är viktigt att upprätthålla gränserna och rangordningen mellan grupperna.

14 DYRKANDE Människor dyrkar gudar både hemma och i tempel. Gudstjänsten kallas puja och i templen finns präster som kallas brahminer. Människor bär fram mat, blommor med mera som offergåvor. Man brukar sjunga och dansa under gudstjänsten och använda mantra, heliga ramsor.

15 Heligt Sadhu är en helig man som lever mycket enkelt och vandrar omkring eller bor isolerat. En guru är en religiös lärare som hjälper människor att förstå religiösa texter och lära sig yoga, meditation med mera.

16 Kovärde Hinduer respekterar allt levande och därför är många vegetarianer. Kor ses som heliga eftersom de är värdefulla på så många olika sätt.

17 Vatten ger liv Floden Ganges är helig för hinduerna. Varje år vallfärdar miljontals hinduer till staden Varanasi där det sägs att guden Shiva bott. Där tvättar pilgrimerna bort sina onda gärningar i floden.

18 Högtider Rathayatra är en fest i Puri i Indien dit många vallfärdar i juni eller juli. Den firas till ära för Krishna som "världens herre". Maha-Shivaratri, den stora Shivanatten, firas i februari eller mars då man fastar och håller sig vaken. Holi är en mycket glad fest i mars eller april som man firar till minne av guden Krishnas bus och lek. Dashahra är en stor höstfest i september eller oktober. Den firas till ära för både hjälten Rama och gudinnan Durga. Dipavali eller Diwali är en ljusfest i oktober eller november. Då tänder man ljus i alla hus och på gatorna.

19 Sammanfattning Hinduismen är både monoteistisk och polyteistisk.
Man vill komma ur kretsloppet och förenas med Brahman som finns i oss alla. Karma bestämmer ens nästa liv och hur nära man är moksha. Hinduismen har många uttryck och är ingen strikt och enhetlig religion.


Ladda ner ppt "Hinduism sanatana dharma."

Liknande presentationer


Google-annonser