Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

ATOMEN Tänk dig att vi tar ett helt vanligt äpple och så delar vi det på mitten. Sedan delar vi den ena äppelhalvan på mitten. Vi fortsätter att dela på.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "ATOMEN Tänk dig att vi tar ett helt vanligt äpple och så delar vi det på mitten. Sedan delar vi den ena äppelhalvan på mitten. Vi fortsätter att dela på."— Presentationens avskrift:

1 ATOMEN Tänk dig att vi tar ett helt vanligt äpple och så delar vi det på mitten. Sedan delar vi den ena äppelhalvan på mitten. Vi fortsätter att dela på hälften tills det inte går att dela mer. Där det tar stopp, där har vi atomen. Åtminstone om man var Democritos och levde i antikens Grekland.Democritos Atomen är odelbar!

2 Idag vet vi att atomen består av flera små partiklar. De är grundläggande och kallas därför för elementarpartiklar. De hittar vi atomens kärna och dess elektronskal. Mellan atomkärnan och elektronerna finns det ingenting, vakuum. Kärna Elektronskal

3 Elementarpartiklarna delas upp i: Elektroner som har laddningen -1 och förkortas med e. Protoner som har laddningen +1 och förkortas p. Neutroner som inte har någon laddning alls och förkortas n. Elektron Proton Neutron

4 Atomkärnan, nucleus Atomkärnan är uppbyggd av två elementarpartiklar, protoner och neutroner. Neutronerna gör att de positiva protonerna inte stöter bort varandra.

5 Elektronskal Kärna L-skalet M-skalet K-skalet


Ladda ner ppt "ATOMEN Tänk dig att vi tar ett helt vanligt äpple och så delar vi det på mitten. Sedan delar vi den ena äppelhalvan på mitten. Vi fortsätter att dela på."

Liknande presentationer


Google-annonser