Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kost och Hälsa. Ohälsosamma matvanor Matvanor där energiintag, näringsintag, livsmedelsval, tillagningsform eller måltidsmönster inte motsvarar individens.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kost och Hälsa. Ohälsosamma matvanor Matvanor där energiintag, näringsintag, livsmedelsval, tillagningsform eller måltidsmönster inte motsvarar individens."— Presentationens avskrift:

1 Kost och Hälsa

2 Ohälsosamma matvanor Matvanor där energiintag, näringsintag, livsmedelsval, tillagningsform eller måltidsmönster inte motsvarar individens behov. (Definition enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder.)

3 Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Ohälsosamma matvanor. 5 frågor att ställa för att utvärdera patientens matvanor. Rekommendation om Livsmedelsverkets 5 kostråd.

4

5 Hur ofta äter du grönsaker och/eller rotfrukter (färska, frysta, tillagade)? Två gånger per dag eller oftare3p En gång per dag2p Några gånger i veckan1p En gång i veckan eller mer sällan0p

6 Hur ofta äter du frukt och/eller bär (färska, frysta, konserverade, juicer)? Två gånger per dag eller oftare3p En gång per dag2p Några gånger i veckan1p En gång i veckan eller mer sällan0p

7 Hur ofta äter du fisk eller skaldjur som huvudrätt, i sallad eller som pålägg? Tre gånger i veckan eller oftare3p Två gånger i veckan2p En gång i veckan1p Några gånger/månad eller mer sällan 0p

8 Hur ofta äter du kaffebröd, choklad/godis, chips eller läsk/saft? Två gånger per dag eller oftare3p Dagligen2p Några gånger i veckan1p En gång i veckan eller mer sällan0p

9 Hur ofta äter du frukost? Dagligen Nästan varje dag Några gånger i veckan En gång i veckan eller mer sällan Frågan om frukost ger inga poäng.

10 Svara på socialstyrelsens frågor! Resultat: 9-12 p = Följer i stort rekommendationerna (ca 10% av befolkningen) 0-4 p = Betydande ohälsosamma matvanor (ca 20% av befolkningen)

11 Utvärdera frågor, svar & kostråd Ger resultatet en rättvis bild av dina matvanor? Är frågorna ett bra redskap för att hitta patienter med dåliga matvanor? Behöver frågorna kompletteras? Åsikter om Livsmedelsverkets 5 kostråd?

12 Svårigheter Svårt att dra tydliga slutsatser från forskning på levnadsvanor och framförallt matvanor. Dock visar många studier samband mellan ohälsosamma matvanor och ökad risk för våra vanligaste folksjukdomar.

13 Undervikt vs Övervikt Akuta tillstånd ska prioriteras framför långsiktigt förebyggande åtgärder när det gäller kosten. Tex. Någon som riskerar undernäring i samband med sjukdom ska prioriteras.

14 Andra indikationer på ohälsosamma matvanor. Frågeformuläret kan behöva kompletteras för att få en bättre bild av personens matvanor. Objektiva mätvärden: Vikt, längd och midjemått bör mätas. BMI kan beräknas. (kg/längd i m 2 )

15 Body Mass Index BMI = vikten (kg) längden (m 2 ) BMI- normalt mellan 18,5-25 Måttband är ett bra komplement till vågen Män, ökad risk >94 cm, kraftigt ökad risk >102 cm Kvinnor, ökad risk >80 cm, kraftigt ökad risk >88 cm

16

17 Patientfall Rolf 54 år. BMI 32 vilket innebär fetma. Frånskild. Jobbar heltid. Äter inte frukost. Äter sällan frukt och grönt. Något förhöjda blodfetter och hypertoni sedan många år.

18 Patientfall Kvinna, 36 år. Ökat mycket i vikt efter tre graviditeter. Har inte tid att prioritera sig själv eller motionera. Vid dagens besök 92 kg och 168 cm. Oroar sig mycket för vikten då det finns diabetes i släkten. Även barnen ökar snabbt i vikt och hela familjen önskar nu förändra sin livsstil.

19 Patientfall Rut 82 år har haft dålig aptit sedan makens bortgång. Nu 48 kg, vilket innebär 15 kg viktnedgång de senaste åren. Rut tycker inte att något smakar bra och har svårt att äta något sött. Lever på smörgåsar, lättfil och havregrynsgröt enligt dottern.

20 Vad gör dietisten? Kostanamnes/Matdagbok Individanpassade kostråd Anpassar kostråden efter sjukdomstillstånd. Sätter upp önskade och rimliga mål med behandlingen tillsammans med patienten.

21 Kostanamnes Vid behov av nogrannare bedömning av matvanor görs en kostanamnes där man frågar mer ingående om tex: Mängder Tillagningsmetoder Livsmedelsval Måltidsmönster Dryck

22 Läs mer… (Kostråd)www.skane.se/dietistpv (Livsmedelsverkets hemsida)www.slv.se (Sök Bra mat)www.1177.se (Matwebben)www.natverket-hfs.se

23 Kontakt:


Ladda ner ppt "Kost och Hälsa. Ohälsosamma matvanor Matvanor där energiintag, näringsintag, livsmedelsval, tillagningsform eller måltidsmönster inte motsvarar individens."

Liknande presentationer


Google-annonser