Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Parti och ideologi.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Parti och ideologi."— Presentationens avskrift:

1 Parti och ideologi

2 Vad är ideologi? Jo det är en samling idéer som beskriver hur ett bra samhälle ska se ut.

3 Vad är politik? I princip allt som rör beslut som gäller många.
I skolan: elevrådet för politik för en bättre skola. I hemmet: man kanske har familjeråd, vilken mat ska man ha (eller inte), hur ska man göra upp om städning och tvätt etc.

4 I en kommun: massor av beslut måste tas
Ex. man måste ta ställning till hur många daghem och skolor som behövs, på vilket sätt ska renhållningen skötas, vem och hur ska man bäst och till bäst pris ta hand om de sjuka och de äldre. I landet: hur höga ska skatterna vara, vilket försvar ska vi ha, hur ska vi få stopp på miljöförstöringen etc.

5 Kompromissa Om man ger efter lite på sina krav, om alla gör det kanske man kan komma fram till en lösning, det kallas att kompromissa. Man hamnar i en slags medelväg, någonstans mitt emellan alla åsikter. Alla får lite rätt och alla får ge efter lite.

6 I en demokrati har alla lika mycket att säga till om – är detta en sanning?
Nej tänk vilken hönsgård det skulle bli…

7 Vissa har mer makt!! Vad är MAKT?
Det kan handla om människors förmåga att förverkliga sina drömmar och idéer, eller att protestera, och med hjälp av det hjälper t.ex. en flyktingfamilj att stanna i Sverige. För att beskriva hur människor genom egna insatser kan förbättra tillvaron för sig själv och andra brukar man använda ordet egenmakt.

8 men… Men makt kan också användas för att få andra personer att göra saker som de annars inte skulle ha gjort. Kanske med våld eller hot.

9 Makt och politik De som arbetar med politik strävar också efter makt. Makt att genoföra sina idéer om hur ett bra samhälle ska vara. Det är det som politik går ut på. Politik består av två delar: Att skaffa sig makt så man får bilda regering och bestämma. Att ha en åsikt om hur man gör för att bäst skapa det perfekta samhället, åsikter om hur det ska gå till, ett innehåll. T.ex. om hur brott ska bekämpas eller hur äldrevården ska finansieras.

10 Övertalning, hot, löften, kompromisser och belöningar.
Olika uppfattningar om hur man ska lösa viktiga frågor kan leda till motsättningar. Då förekommer övertalning, hot, löften, kompromisser och belöningar. Detta för att man ska kunna komma fram till ett beslut.


Ladda ner ppt "Parti och ideologi."

Liknande presentationer


Google-annonser