Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En presentation av Oskar Ljunggren

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En presentation av Oskar Ljunggren"— Presentationens avskrift:

1 En presentation av Oskar Ljunggren
Bron i Mostar En presentation av Oskar Ljunggren

2 Om bronen i Mostar Denna bron kallad Stari Most, som betyder bosnisk för gamla bron, ligger i den bosniska staden Mostar. Den binder samman de kroatiska och bosniska stadsdelar som ligger på varsin sida om floden Neretva. Den är 4 meter bred, 30 meter lång och är som högst 24 meter över floden.

3 Historien om bron Bronen uppfördes av turkarna 1566, efter Süleyman den stores förordnade. Den byggdes av Mimar Hayruddin, lärling till den stora osmanske arkitekten Mimar Sinan. Den 5 april 1992 utbrött en krig i Bosnien mellan landet och Jugoslavien, som har orsakat över död. Det var då den 3 november 1993 när bron i Mostar förstördes av bosnienkroatiskt artilleri i samband med strider där. Den 23 juli 2004 återbyggdes bron.

4 Faktan om bronen Bronen i Mostar kallas också för Stari Most.
Turkarna styrde Bosnien när bronen skapades. Två befästa torn, Helebija och Tara, beskyddar bron och kallas mostari. Dyktävlingar utspelas där. Kriget mellan Bosnien och Jugoslavien, från 1992 till 1995, orsakat över död och bron led då. Den 3 november 1993 förstördes bron i samband med strider där. Den återbyggdes år 2004. Den binder samman med stadsdelar i Bosnien och Kroatien.


Ladda ner ppt "En presentation av Oskar Ljunggren"

Liknande presentationer


Google-annonser