Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Propaganda Vad är propaganda?.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Propaganda Vad är propaganda?."— Presentationens avskrift:

1 Propaganda Vad är propaganda?

2 Propaganda Reklam Information
Vad är reklam? Vad är information? Vad är propaganda? Vad skiljer dem åt?

3 Propaganda är ett meddelande eller en framställning som är avsedd att föra fram en agenda. Syftet är inte att informera utan att påverka, och innehållet brister ofta i saklighet, och/eller är avsiktligt ofullständigt eller rentav falskt. Termen avser framför allt politiska kampanjer och budskap. Vanligt i krig och i politik.

4 Reklam är skapande och spridande av information som har till syfte att lysa upp och skapa uppmärksamhet runt idéer, varor och tjänster, samt påverka och ändra människors åsikter, värderingar eller handlingar, i första hand konsumtionsbeteende. Oftast är avsändaren ett företag, och mottagaren en konsument. Avsikten med reklam är ofta att marknadsföra ett företags produkter eller tjänster med slutmålet att öka försäljningen av dessa, och därmed öka företagets inkomster. Reklamen är nära besläktad med propaganda och i vissa länder använder man det sistnämnda som beteckning för båda.

5 Information uttrycker kunskap eller budskap i en konkret form, och består ofta men inte alltid av en samling fakta. Information utgör substansinnehållet i de meddelanden som överförs vid kommunikation och utgör också substansinnehållet i olika typer av lager av kunskap och budskap, som en bok eller databas.

6 “I-Want-You-for-the-US-Army” ca. 1917
“I-Want-You-for-the-US-Army” ca.1917? Den amerikanska rekryteringsaffischen med Uncle Sam. Vem är Uncle Sam? Varför har han så stort inflytande? Varför är ordet “YOU” rött! Pekar mot betraktaren = en känsla av utpekande, mig han pekar på? Tilltalar alla! Uncle Sam är centrerad och har en bestämd blick! Vad gör ramen runt bilden för bildens budskap/känsla? =

7 Valaffisch från Folkpartiet. Frimodig
Valaffisch från Folkpartiet. Frimodig? Rakvuxen ungdom = hedersvärd och ”rent mjöl i påsen”? Svensk ungdom i naturen, svenska tallar, svenska blommor! Spade/skyffel = arbetande stark ungdom! Ljusa färger = ? Tittar uppåt och framåt!

8 En svensk tiger skapades av Bertil Almqvist på uppdrag av Statens Informationsstyrelse, SIS, hösten Bilden blev en samlande symbol för Vaksamhetskampanjen, som startade 21 november 1941, av SIS. Kampanjens syfte var att mana allmänheten till tystnad om allt som kunde skada det neutrala Sverige, som vid tiden för kampanjen var omgivet av krigförande och ockuperade länder i andra världskrigets Europa.

9 Propagandaaffisch föreställande skandinavismen
Propagandaaffisch föreställande skandinavismen. En enighet mellan Norge, Danmark och Sverige.

10 En tysk propagandaaffisch från andra världskriget
En tysk propagandaaffisch från andra världskriget. Tyska Waffen SS uppmanar frivilliga i Nederländerna att gå med i Waffen SS. (vad står det exakt på affischen? Dutch till english/swedish?). Framåt, alla är påväg i samlad trupp mot samma mål! Stort och starkt maskineri = vapen- & stålindustrin ses som väldigt viktigt under denna tiden och ett teckan på framgång i världen! anonym soldat = skulle kunna vara vem som helst, du, jag eller någon annan!

11 Rosie the Riveter, engelska för nitaren Rosie, är en fiktiv industriarbetare i USA under andra världskriget. Rosie användes som propaganda för att uppmuntra kvinnor att arbeta i krigsindustrin. Arbetande kvinnor håller samhället flytande medans männen är ute i krig! Stark symbol = Feminism idag?

12 Uppgift Arbeta individuellt
Välj en kategori att propagera för eller emot Politisk, Miljö eller Valfri? Material: Vattenfärg + A3 Tänk på: Bilden skall tydligt visa sitt budskap Bildkomposition Färgernas betydelse (ex. röd = signalfärg) Vad är en politisk propagandaaffisch? Vad är en propagandaaffisch emot/för miljön? Ge exempel!!!!! Kolla i färgboken = färgernas betydelse? Gul? röd = signalfärg etc.


Ladda ner ppt "Propaganda Vad är propaganda?."

Liknande presentationer


Google-annonser