Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Den stora utvandringen 1850-1920 Emigrationen från Sverige till Nordamerika av: Asli, Frong och Leylo.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Den stora utvandringen 1850-1920 Emigrationen från Sverige till Nordamerika av: Asli, Frong och Leylo."— Presentationens avskrift:

1 Den stora utvandringen Emigrationen från Sverige till Nordamerika av: Asli, Frong och Leylo.

2 Varför behövde folket en ändring?
Svåra livsförhållandet i 1800-talet Missväxt som ledde till hungersnöd Många människor som inte hade boende Mycket folk på landsbygden som inte hade arbete Man kunde inte välja en religionsform själv

3 På 1800-talet ungefär 1.3 miljoner svenska flyttade till Nordamerika, för att de blev egendomslös. Under några år drabbades Sverige av missväxt. Svälten, fattigdomen , arbetslös och religiösa ofriheten var några orsaker. Livet var hårt och otryggt.

4 När människorna flyttade till Nordamerika där fanns det större frihet och jämlikhet än i Sverige. I Nordamerika fanns det mycket ouppodlade mark , bördig jord som de kunde odla . Den nordamerikanska regeringen gav jord gratis till vem ville att odla minst 5 år.

5 Först när de har kommit dit , måste de röja skogarna och odlade upp prärien, det var slitsamt jobb. Unga, ogifta kvinnor som hemma i Sverige hade jobbat som jordbruksarbetare började ofta direkt som hembiträden hos familjer i amerikanska städer.

6 Många bestämmer sig att åka tillbaka till Sverige att dö här.
Nu har många amerikaner svenska efternamn. I slutet av 1800-talet svenska regering gjorde den rekommenderade sociala och ekonomiska reformer för att minska utvandringen genom att "tillgodogöra sig och omsmälta det verkligt goda, som finnes i Amerika". Utredningen gav sitt stöd till krav på reformer, bland annat allmän rösträtt, bättre bostäder (egnahemsrörelsen) och bättre skolväsen.


Ladda ner ppt "Den stora utvandringen 1850-1920 Emigrationen från Sverige till Nordamerika av: Asli, Frong och Leylo."

Liknande presentationer


Google-annonser