Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Den stora utvandringen 1850-1920 Emigrationen från Sverige till Nordamerika av: Asli, Frong och Leylo.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Den stora utvandringen 1850-1920 Emigrationen från Sverige till Nordamerika av: Asli, Frong och Leylo."— Presentationens avskrift:

1 Den stora utvandringen 1850-1920 Emigrationen från Sverige till Nordamerika av: Asli, Frong och Leylo.

2 Varför behövde folket en ändring?  Svåra livsförhållandet i 1800-talet  Missväxt som ledde till hungersnöd  Många människor som inte hade boende  Mycket folk på landsbygden som inte hade arbete  Man kunde inte välja en religionsform själv

3  På 1800-talet ungefär 1.3 miljoner svenska flyttade till Nordamerika, för att de blev egendomslös. Under några år drabbades Sverige av missväxt. Svälten, fattigdomen, arbetslös och religiösa ofriheten var några orsaker. Livet var hårt och otryggt.

4  När människorna flyttade till Nordamerika där fanns det större frihet och jämlikhet än i Sverige. I Nordamerika fanns det mycket ouppodlade mark, bördig jord som de kunde odla. Den nordamerikanska regeringen gav jord gratis till vem ville att odla minst 5 år.

5  Först när de har kommit dit, måste de röja skogarna och odlade upp prärien, det var slitsamt jobb. Unga, ogifta kvinnor som hemma i Sverige hade jobbat som jordbruksarbetare började ofta direkt som hembiträden hos familjer i amerikanska städer.

6  Många bestämmer sig att åka tillbaka till Sverige att dö här.  Nu har många amerikaner svenska efternamn.  I slutet av 1800-talet svenska regering gjorde den rekommenderade sociala och ekonomiska reformer för att minska utvandringen genom att "tillgodogöra sig och omsmälta det verkligt goda, som finnes i Amerika". Utredningen gav sitt stöd till krav på reformer, bland annat allmän rösträtt, bättre bostäder (egnahemsrörelsen) och bättre skolväsen.


Ladda ner ppt "Den stora utvandringen 1850-1920 Emigrationen från Sverige till Nordamerika av: Asli, Frong och Leylo."

Liknande presentationer


Google-annonser