Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Wienklassicism Av: Mira, Emma, Ella. Bakgrund Wienklassicism är en stilbenämning inom klassisk musik. Den kallar Wienklassicism för att den oftast förknippas.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Wienklassicism Av: Mira, Emma, Ella. Bakgrund Wienklassicism är en stilbenämning inom klassisk musik. Den kallar Wienklassicism för att den oftast förknippas."— Presentationens avskrift:

1 Wienklassicism Av: Mira, Emma, Ella

2 Bakgrund Wienklassicism är en stilbenämning inom klassisk musik. Den kallar Wienklassicism för att den oftast förknippas med tonsättare i Wien. Präglades av Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozarts och Ludwig von Beethoven. Anses omfatta senare hälften än 1700 talet, och in på första fjärdedelen av 1800 talet.

3 Musiken Wienklassicismen är en stil som är elegant och enkel. Wienklassicismen är en stil som är elegant och enkel. I barocken spelade man oftast i polyfon, som gjorde musiken väldigt tung. I barocken spelade man oftast i polyfon, som gjorde musiken väldigt tung. Under klassicismen blev melodierna kortare. Under klassicismen blev melodierna kortare. Orkestrarna växte och Pianot ersatte cembalon till en stor del. Orkestrarna växte och Pianot ersatte cembalon till en stor del. Inom klassisk musik används stråkinstrument, blåsinstrument, slagverk och tangentinstrument. Inom klassisk musik används stråkinstrument, blåsinstrument, slagverk och tangentinstrument.

4 Joseph Haydn Föddes 31 mars 1732 i Österrike. Föddes 31 mars 1732 i Österrike. En av de främsta företrädarna av Wienklassicismen. En av de främsta företrädarna av Wienklassicismen. Uppfann symfonin. Uppfann symfonin. Han var både Mozarts och Beethovens lärare. Han var både Mozarts och Beethovens lärare.

5 Wolfgang Amadeus Mozart Född 27 januari 1756 i Österrike. Född 27 januari 1756 i Österrike. Var en tonsättare, pianist och violinist. Var en tonsättare, pianist och violinist. Väldigt viktig för Wienklassicismen och en av de största namnen inom musikhistorien. Väldigt viktig för Wienklassicismen och en av de största namnen inom musikhistorien. Började spela och komponera i 4års åldern. Började spela och komponera i 4års åldern. Åkte på en Europaturné med sin pappa och syster. Åkte på en Europaturné med sin pappa och syster. Dog när han var 35 år. Dog när han var 35 år.

6 Ludwig von Beethoven Född 16 december 1770 i Tyskland. Född 16 december 1770 i Tyskland. Gav sin första konsert som 8 åring. Gav sin första konsert som 8 åring. Flyttade till Wien som 20 åring och studerade med Joseph Haydn som lärare. Flyttade till Wien som 20 åring och studerade med Joseph Haydn som lärare. Skrev symfonier som var mäktigare än Haydns och Mozarts. Skrev symfonier som var mäktigare än Haydns och Mozarts. Fick nedsatt hörsel som 30 åring. Fick nedsatt hörsel som 30 åring. Ledde musiken in i nästa epok, romantiken. Ledde musiken in i nästa epok, romantiken.

7 Påverkan i samhället Förritiden förekom oftast den klassiska musiken det högt klassade samhället. Förritiden förekom oftast den klassiska musiken det högt klassade samhället. I dagens samhälle används klassisk musik för det mesta i filmer, reklamer osv. I dagens samhälle används klassisk musik för det mesta i filmer, reklamer osv. Klassisk musik förmedlar känslor, t.ex. romantik och spänning. Klassisk musik förmedlar känslor, t.ex. romantik och spänning. Idag är klassisk musik viktigare än vad man kan tro. Idag är klassisk musik viktigare än vad man kan tro.

8 Källor Wikipedia.se Wikipedia.se Musikhistoria.se Musikhistoria.se


Ladda ner ppt "Wienklassicism Av: Mira, Emma, Ella. Bakgrund Wienklassicism är en stilbenämning inom klassisk musik. Den kallar Wienklassicism för att den oftast förknippas."

Liknande presentationer


Google-annonser