Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Asarna = världsträdet, Yggdrasil. Världen skapades av kött och blod.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Asarna = världsträdet, Yggdrasil. Världen skapades av kött och blod."— Presentationens avskrift:

1 Asarna = världsträdet, Yggdrasil. Världen skapades av kött och blod.
Människan har alltid funderat över hur världen ser ut. Idag har vi astronomi som vetenskap. Men hur tänkte man förr? Astronomi = vetenskapen om himlakropparna och universum. Började redan i Sumer. Asarna = världsträdet, Yggdrasil. Världen skapades av kött och blod. Egyptisk = en klippa som steg upp ur ett urhav. Allt består av gudarnas kroppar.

2 Geocentrism, eller allt kretsar kring jorden.
Uppstår i antika Grekland. Man anser att jorden är universums centrum och att alla planeter, stjärnor och solen kretsar runt den. Den som man säger uppfann geocentrismen är Ptolemaios. Han levde i början av första århundradet e.v.t. e.v.t. = efter vår tideräkning

3

4 Heliocentrism, eller solen är i centrum av alla planeters rörelser.
Nikolaj Kopernikus ( ) Bevisar med matematik att solen är i centrum. Hans bok om detta ges ut först efter hans död. Då skriver man att det inte finns bevis för att han har rätt. Galileo Galilei ( ) Lade grunden till den moderna vetenskapsmetoden. Bevisar återigen att solen är i centrum och straffas av katolska kyrkan för detta.

5

6 Den moderna världsbilden är varken geocentrisk eller heliocentrisk.
Idag använder vi teleskop och satelliter för att utforska rymden. Vi vet att solen bara är en stjärna bland miljarder andra och att vår galax inte är unik.


Ladda ner ppt "Asarna = världsträdet, Yggdrasil. Världen skapades av kött och blod."

Liknande presentationer


Google-annonser