Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Puberteten.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Puberteten."— Presentationens avskrift:

1 Puberteten

2 Man brukar komma i puberteten i ca. 10-17 års åldern.
Under puberteten utvecklas man från barn till vuxen.

3 Yttre tecken När man kommer i puberteten får man hårväxt runt könsorganen, under armarna och killar får skäggväxt. Man får också finnar som uppstår av hormonerna i kroppen som förändras.

4 Rösten När killar kommer i puberteten så växer struphuvudet och stämbanden, de får svårt att kontrollera rösten. Rösten skiftar då mellan att vara ljus och mörk. Det kallas för målbrottet och sker både hos killar och tjejer. Men det märks inte lika tydligt hos tjejer.

5 I puberteten brukar tjejernas bröst börja växa ca 2 år innan man får mens ,men även killarnas bröst förändras. Det kan också bildas mjölk i killarnas bröst och de kan liksom tjejernas bröst vara känsliga för beröring.

6 Mens

7 Mens är en blödning från livmodern. Det är bara tjejer som får mens
Mens är en blödning från livmodern. Det är bara tjejer som får mens. Mens är kroppens sätt att berätta att man är könsmogen, det vill säga att man kan få barn. När man har ägglossning blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna ta emot ägget om det skulle bli befruktat. Om ägget inte skulle bli befruktat stöts livmoderslemhinnan ut som en blödning. Det är det som är mensen. De flesta får sin mens i ca års åldern men det är olika från person till person.

8 Mensskydd Det finns 4 olika mensskydd: Binda, trosskydd, tampong och menskopp. När man får mens kan det vara svårt att veta vilket skydd man ska använda, man får prova sig fram och se vad som passar en själv bäst. Binda Trosskydd Tampong Menskopp

9 SLUT!


Ladda ner ppt "Puberteten."

Liknande presentationer


Google-annonser