Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Köprätt.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Köprätt."— Presentationens avskrift:

1 Köprätt

2 Konsumentköplagen (sexmånadersregeln)
Köprätten beskrivs först och främst i köplagen, men senare (konsument)lagar har fått stor betydelse, såsom: Konsumentköplagen (sexmånadersregeln) Konsumenttjänstlagen (max 15% tillägg) Lag om distansavtal (14 dagars ångerrätt) E-handelslagen (informationskrav) Konsumentkreditlagen (20% kontantinsats)

3 Köplagen: Varans avlämnande Risken för varan Dröjsmål vid leverans Fel i varan Priset på varan Tidpunkt för betalning Dröjsmål med betalning

4 Konsumentköplagen: gäller köp av lösa saker (varor) Exempel: träskor, datorer, fritidsbåtar. Konsumenttjänstlagen: gäller tjänster Exempel: reparation eller förvaring av lösa saker (träskor), eller arbete på fast egendom (måla om huset).

5 Är digitala produkter varor eller tjänster? (eller licenser?)

6 Vara eller tjänst: En säck potatis (hemlevererad och färdigskalad); Formgivning av ny logotyp till företaget; Installation av nytt OS; Utformning av hemsida (med support); Köp av mp3-fil över internet; Köp av mp3-fil på en CD-skiva; Köp av office-paketet över internet; Köp av StarCraft II över internet; Köp av streamad fotbollsmatch; Köp av 1 TB lagringsutrymme hos lämplig molntjänst; Köp av nya servrar inklusive programvara och tre års support; Köp av bitcoins;

7 Fråga 1 (4 poäng) Anna skulle ha en privat kräftskiva och beställde därför i en matvarubutik ett rejält antal kräftpaket som skulle levereras till henne i början av augusti. Anna läste därefter i tidningen att särskilt vissa sorters kräftpaket brukade säljas trots att de var av ett eller t o m flera år äldre datum, bland annat just den sort som Anna nu beställt. Anna, som ännu inte fått kräftorna levererade till sig, ringde då genast till butiken och sa att hon inte längre var intresserad av att köpa kräftorna. Affären bedyrade att det inte var något fel på kräftorna men när Anna trots detta inte ville höra på det örat sa affärsinnehavaren att avtal skall hållas och att kunden nu tyvärr inte kunde dra sig ur köpet, utan att affären kommer att sända en räkning till Anna avseende det antal kräftpaket som Anna beställt. a) Är Anna tvungen att betala för kräftpaketen? (2 poäng) b) Kan Anna åberopa fel i varan och på den grunden komma ifrån köpet? (2 poäng)


Ladda ner ppt "Köprätt."

Liknande presentationer


Google-annonser