Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

MAKTLEKAR.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "MAKTLEKAR."— Presentationens avskrift:

1 MAKTLEKAR

2 Vad är maktlekar? När leken blir till förtryck.
Maktlekar där den ena ska tjäna den andra. Maktleker, där deltagarna blir bestraffade av övriga deltagare. Maktleker har ofta inslag av våld. När samma person alltid eller ofta bestämmer över andra personer.

3 Maktlekar kan vara roliga och spännande
Maktlekar kan vara roliga och spännande. Maktlekar kan vara kränkande och våldsamma. Maktlekar kan hålla många i ett hårt grepp och man vet inte hur man ska ta sig ur. Vart går gränsen mellan att härska (bestämma) över andra och lek på lika villkor? Vad är okej och vad är inte okej? Vad är en kränkning?

4 Sofia blev kallad för fegis efter en maktlek som handlade om att komma först upp i en klätterställning. Sofia ville inte vara med och blev kallad för fegis… nu kallas hon för fegis hela tiden. Hon blir ledsen men hennes kompisar skrattar och säger att det bara är på skämt. Vad ska Sofia göra?

5 Kan man se det? Hur, i så fall?
Fabian säger att han kan se på någon om den mår dåligt eller om man tagit i för mycket i en maktlek. Kan man se det? Hur, i så fall?

6 Vad skulle kunna vara riktigt taskigt? Varför?
Ella och några kompisar bollar gris. Sofia som förlorade ska nu bli kallad för bajs-gris. De ska köra en gång till och försöker komma på något riktigt taskigt att kalla nästa som förlorar. Vad skulle kunna vara riktigt taskigt? Varför?

7 Är det tufft att ta emot slag i en maktlek?
Lucas och hans kompisar kör maktlekar mest hela tiden. Lucas visar upp sina blåmärken både på armar och ben. Är det tufft att ta emot slag i en maktlek?

8 Är det bra att ha en ledare?
Det är några i klassen som håller på med en slags slavlek. Marco är den som nästan alltid bestämmer. Är det bra att ha en ledare?

9 Vad skulle han kunna föreslå?
Frank är trött på alla maktlekar som de kör på rasterna. Frank tycker att de ska göra något andra saker istället. Vad skulle han kunna föreslå?

10 Maria och Laban ser några äldre elever köra en maktlek på skolgården och det verkar som om de är riktigt elaka mot varandra. Kan de gör något?

11 Hanna har lekt en del knäppa lekar med sina kompisar
Hanna har lekt en del knäppa lekar med sina kompisar. Hon vill sluta med lekarna eftersom hon inte gillar dem. Nu vill hon inte vara med längre och vill säga det utan att såra dem. Vad kan Hanna säga?

12 FAKTA Maktlekar finns i en massa olika varianter, de leks dagligen på skolor över hela Sverige. Maktlekar är ofta över på några minuter. Snart är det dags för en ny. Slagen utdelas. Det gör ont men kompisen tar emot utan att börja gråta eller berätta för någon rastvakt. Sådana är reglerna. De är lika för alla. Och det är ju en lek, eller? Många känner en stark press att delta, eftersom altenativet är att bli utanför. De upplever att de inte har något val, och det skapar en daglig stress i skolan.

13 Hur vill du att vuxna ska agera om de upptäcker maktlekar som urartar?
Hur vill du att kompisar ska agera om de upptäcker maktlekar som urartar? Vad kan du själv göra om du upptäcker maktlekar som urartar?

14 VÅGA säga ifrån… Om en börjar kommer flera VÅGA att säga ifrån… NEJ till maktlekar!


Ladda ner ppt "MAKTLEKAR."

Liknande presentationer


Google-annonser