Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mineraler och vitaminer

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mineraler och vitaminer"— Presentationens avskrift:

1 Mineraler och vitaminer

2 Mineraler Vår kropp behöver många olika mineraler. I både stora och små mängder. För att vi ska må bra och fungera på ett bra sätt måste vi få i oss alla. Vilka mineralämnen känner du till? Kalcium, fluor, zink, järn, jod, fosfor, natrium och selen är våra viktigaste

3 Mineraler Kalcium och fosfor - behövs för tänderna och skelettet.
Järnbrist - leder till huvudvärk och trötthet. Ungefär samma symptom som vid vätskebrist. Vilka lider oftast av järnbrist? Killar eller tjejer? Natrium - (salt) behövs för vätskebalansen och för hjärnan.

4 Mineraler Jod - ser till så att vi växer och utvecklas som vi ska.
Fluor - är tändernas bästa vän. Selen och Zink - är bra för immunförsvaret dvs. de ser till så att ni inte blir sjuka och missar skolan. Men var hittar du dem?

5 Vitaminer Vitaminer är ett antal livsnödvändiga ämnen;
En del är sådana som kroppen inte kan bilda själv utan måste få i sig med födan. Brist på något vitamin kan ge upphov till olika sjukdomar såsom sjöbjugg, störningar i hjärnan, demens, missformat skelett, diarré, svält eller i värsta fall till döden.

6 Vitaminer Vitaminer delas in i två undergrupper:
Fettlösliga – A,D,E,K = ADEK Du behöver äta fett för att dessa vitaminer ska upptas i kroppen. Kroppen kan lagra överskott av dessa vitaminer. Vattenlösliga – B,C Du behöver få i dig vatten (vätska) för att dessa vitaminer ska upptas i kroppen. Överblivna vitaminer försvinner med kiss, svett mm.

7 Fettlösliga vitaminer
Vitamin-A; Innehåller karoten som ger dig supersyn i mörkret! Även bra för din hud. Vitamin-D; Är bra för ditt skelett. Får vi i oss via solljuset. Men hur är det på vintern? Vitamin-E; Bra för dina muskler och har en läkande effekt på dina sår. Vitamin-K; Bildas naturligt i tarmen. Behövs för skelettet och så att blodet koagulerar.

8 Vattenlösliga Vitaminer
Vitamin-B; Finns 8 olika typer. De allra flesta är bra för ämnesomsättningen, ditt minne, nerver och blod. (Olika exempel är tiamin B1, niacin B3 och Riboflavin B2) Vitamin-C; Är en antioxidant (ett ämne som skyddar och försvarar vår kropp). Bra mot infektioner och sårläkning. (Motverkar sjöbjugg)


Ladda ner ppt "Mineraler och vitaminer"

Liknande presentationer


Google-annonser