Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sverige - Ditt nya hemland och dess flagga (Här berättar kommunikatören ) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sverige - Ditt nya hemland och dess flagga (Här berättar kommunikatören ) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna."— Presentationens avskrift:

1 Sverige - Ditt nya hemland och dess flagga (Här berättar kommunikatören ) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

2 Sverige i världen (Kommunikatören berättar)
Photo: (c) Swedish Institute/Swedish Institute Sverige i världen (Kommunikatören berättar) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

3 Sverige Dalarna Folkmängd i Dalarnas kommuner 2009.
(inom parentes förändringar under året) Avesta Borlänge Falun Gagnef Hedemora Leksand Ludvika Mora Malung-Sälen Orsa Rättvik Smedjebacken Säter Vansbro Älvdalen Sverige Dalarna Sverige Ditt nya land är ganska stort. Det är ett långt land. Men det bor bara 9 miljoner människor i Sverige. De flesta bor i söder. Dalarna som är en region och också ett län Där bor det personer. Inom länet finns det 15 kommuner. Dalka Iswiidan Wadankaaga cusubbi aad buu u weyn yahay. Waa dhul dheerar dheer leh. Laakiin dalka Iswiidan waxaa deggan uun 9 milyan oo dad ah. Kuwaas oo badankoodu ay deggan yihiin dhinaca koonfurreed. السويد بلدك الجديد كبير بعض الشيء. إنّه بلد طويل. ولكن يبلغ عدد سكّان السويد 9 ملايين فقط. يسكن أغلبيتهم في الجنوب. Folkmängd (+93) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

4 Stockholm är Sveriges huvudstad.
Staden är byggd på öar där sjön Mälaren möter havet. Stockholm är Sveriges huvudstad. Staden är byggd på öar där sjön Mälaren möter havet . Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

5 stort centrum för handel och global kommunikation.
Stockholm är huvudstad i Sverige och den största staden i Skandinavien. Staden ligger på öar vid Östersjön, vilket gör den till en av de vackraste städerna i världen. Stockholm är hjärtat av kommersiella och kulturellt liv i Sverige, och ett stort centrum för handel och global kommunikation. Innerstaden har en befolkning på 692,954 invånare och med dess kranskommuner bor där människor. Texten finns i bilden Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

6 Gamla Stan Foto: Bild: Multimediabyrån Gamla Stan som ligger i de centrala delarna av Stockholm är påverkad av tysk arkitekttur.( Berättas eller läggs in som text) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

7 Riddarfjärden med stadshuset och slottet
Foto: Texten är översatt i bilden Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

8 Stockholms slott Bild: Multimediabyrån I Stockholm ligger Stockholms slott där kungen och drottningen bor. Slottet återuppbyggdes efter en brand och stod klart 1754.(Text översatt i bilden) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

9 Riksdagshuset, Stockholm
Bild: Multimediabyrån I Stockholm finns Sveriges riksdag. (Text översatt i bilden) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

10 Svensk demokrati Den stora salen där Riksdagen har sina möten
De som är med i riksdagen är politiker. Det finns 349 politiker i riksdagen. De kommer från hela landet. Det är politikerna i riksdagen som bestämmer lagarna i Sverige. (Text översatt i bilden) . Den stora salen där Riksdagen har sina möten Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

11 Kännetecken för svensk demokrati
Möjlighet att vara med i politiska partier Möjlighet att påverka genom t ex remissvar eller lokala politiker Möjlighet att ta del av alla offentliga handlingar (ex protokoll från sammanträden i kommunen) Text översatt i bild Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

12 Grundlagarna Tryckfrihetsförordningen
– ger var och en rätt att föra fram sina åsikter i tryck och sprida dem utan censur Yttrandefrihetsgrundlagen – värnar om rätten att fritt få yttra sig Text översatt i bild Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

13 Grundlagarna anger Rätt att yttra sig Rätt till möten
Rätt att demonstera Rätt att bilda och vara med i föreningar Rätt att tro som man vill Dödsstraff är förbjudet Riksrevisionen och Konstitutionsutskottet granskar makten, motverkar korruption Text översatt i bild Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

14 VAL landstingsfullmäktige kommunfullmäktige
År 2010, 2014, 2018, 2022 är det val. En söndag i september vart fjärde år är det val samma dag. Till: riksdag landstingsfullmäktige kommunfullmäktige Det är val till riksdag, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige samma dag. En söndag i september vart fjärde år är det val. År 2010, 2014, 2018, 2022 är det val. . Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

15 Hur Sverige styrs Staten Landsting Kommunerna NATIONELL REGIONAL LOKAL
Allmänna val Staten Riksdag Regering Regeringskansliet, statliga verk och myndigheter NATIONELL Kommunerna Kommunfullmäktige Kommunstyrelse Administration och verksamhet Lokal administration och verksamhet LOKAL Landsting Allmänna val Landstingsfullmäktige Landstingsstyrelse Administration och verksamhet Landstingsfullmäktige Landstingsstyrelse Administration och verksamhet Länsstyrelsen (utses av regeringen) Region Dalarna (Utses av kommunerna och landstinget) Allmänna val REGIONAL Sverige är en demokrati. Det betyder att folket ska styra landet. Därför väljer medborgarna i Sverige vilka politiker som ska styra Sverige. Alla vuxna medborgare har lika rätt att rösta. (Text berättas till bild) . Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

16 Val till Riksdagen Staten NATIONELL Allmänna val Gul valsedel
Regering Regeringskansliet, statliga verk och myndigheter NATIONELL Val vart fjärde år Vart fjärde år väljer vi vilket politiskt parti som ska styra landet. Det valet kallas riksdagsval. I riksdagen tas de viktigaste politiska besluten. De gäller för hela landet. (Text berättas till bild) . Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

17 Val till Landstinget Landstinget REGIONAL
Allmänna val Blå valsedel Länsstyrelsen (utses av regeringen) Region Dalarna (Utses av kommunerna och landstinget) Landstingsfullmäktige Landstingsstyrelse Administration och verksamhet REGIONAL Sverige är också indelat i landsting och kommuner. Landstingen är lite större områden. Landstingen ansvarar för sjukvården. Landstingets ”riksdag” kallas landstingsfullmäktige. (Text berättas till bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

18 Val till kommunen Kommun Kommunerna LOKAL Allmänna val
Kommunfullmäktige Kommunstyrelse Administration och verksamhet Lokal administration och verksamhet LOKAL Allmänna val Kommun Vit valsedel Kommunerna är mindre områden. Kommunerna ansvarar för bland annat skolor, förskolor och äldreomsorg. Kommunens ”riksdag” kallas kommunfullmäktige. (Text berättas till bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med……. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med……. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med……. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

19 Hur vet jag att jag får rösta?
Några veckor före valet, får alla som har rätt att rösta ett röstkort med posten. Röstkortet visar att du får rösta. Det visar också var och när du ska rösta. (Text berättas till bild) . Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

20 Vilka får rösta och till vilka val?
Den som är svensk medborgare och har fyllt 18 år får rösta i alla tre valen. Utländska medborgare får inte rösta i valet till riksdagen. Men de kan få rösta i valen till landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige. De utländska medborgarna måste då vara 18 år. De ska också ha varit folkbokförda i Sverige i minst tre år. Den som är folkbokförd finns med i ett register som visar att du bor i Sverige. Den som är medborgare i ett EU-land får rösta direkt i valen till landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige. Den som får rösta kan också bli vald till politiska uppdrag. Gå med i ett av de politiska partierna om du vill vara med och påverka! (Text översatt i bild kompletteras med berättande text) . Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

21 Rätt att tro och tycka Eftersom Sverige är en demokrati kan alla fritt säga vad de tycker. Vi kan tro på vilken gud vi vill. Vi kan vara med i olika föreningar. Alla är värda lika mycket. Både kvinnor och män ska ha samma möjligheter och samma rättigheter. Vi arbetar för att nå jämställdhet mellan kvinnor och män. Mänskliga rättigheter gäller för alla. De gäller också för barn. Ingen ska behandlas dåligt för att han eller hon ser ut på ett visst sätt. Ingen får heller behandlas dåligt på grund av sin sexuella läggning. ( Text översatt i bild kompletteras med berättande Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

22 Offentlighetsprincipen Föreningsdemokrati
Politisk demokrati Offentlighetsprincipen Föreningsdemokrati I en demokrati är det viktigt att kunna byta ut de politiker och andra som styr. Därför har vi val vart fjärde år. Det är lätt att få veta vad politiker har bestämt. Det är också lätt att kontrollera hur politiker sköter sig. Det kallas offentlighetsprincipen. (Text översatt i bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

23 Sverige är en del av EU Sverige är medlem i EU. EU betyder Europeiska Unionen. De flesta av länderna i Europa är med i EU. Länderna samarbetar för att det ska gå bra ekonomiskt för dem. De samarbetar också för att förhindra krig. Samarbetet i EU ska leda till fred. Länderna i EU samarbetar också om jordbruket, miljön och handeln. EU har många gemensamma regler och lagar. De gäller också oss i Sverige. En del av lagarna i EU bestäms av Europaparlamentet. I Europaparlamentet finns politiker från alla länder i EU. Svenska medborgare får rösta om vilka svenska politiker som ska vara med i Europaparlamentet. De valen är vart femte år. (Text delvis översatt i bild kompletteras med berättande information) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

24 Sverige är också en monarki
Kung Carl XVI Gustaf Drottning Silvia Sverige är en monarki. Vi har en kung. Men kungen har ingen politisk makt. Kungen heter Carl den sextonde Gustaf. Det skrivs Carl XVI Gustaf. Kungens äldsta barn heter Victoria. Hon blir drottning efter Carl XVI Gustaf. (Text översatt i bild) . ”För Sverige – i tiden”

25 Sveriges nationaldag Nationaldagen är en flaggdag
Dagen kan firas med dans, musik och tal År 2005 var första året dagen firades som en helgdag Den 6 juni är Sveriges nationaldag. Den firas med musik och tal. På en del platser hälsas nya svenska medborgare välkomna den dagen. Många är lediga från arbetet och skolan den 6 juni. Många hissar den svenska flaggan på nationaldagen. Den svenska flaggan är blå med ett gult kors. (Text översatt i bild) . Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

26 Myndigheter Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända
Riksdagen och regeringen beslutar om nya lagar och regler. De statliga myndigheterna ska göra som riksdagen och regeringen har bestämt. Myndigheterna ska se till att de nya lagarna och reglerna följs. Det finns ungefär 250 statliga myndigheter i Sverige. Myndigheterna är skyldiga att ge service. De ska hjälpa dig. Du har rätt att få besöka en myndighet. Du kan ta med dig någon som hjälper dig. Har du svårt med svenska språket har du rätt att få hjälp av tolk. Du kan ringa till myndigheten. Du kan också skriva brev eller e-post. Du ska snabbt få svar. (Text översatt i bild) Baarlamaanka iyo xukuumadda ayaa soo dejiya sharciyada iyo xeerarka cusub. Hey’addaha dawliga ah waxay raacaan oo ku shaqeeyaan sharciga iyo xeerarka ay baarlamaanka iyo dawladdu ansaxiyaan. Hey’adduhu waxay hubiyaan in sharciga iyo xeerarka cusub la fuliyo. Waxaa jira dalka Iswiidan qiyaastii 250 hey’addood oo dawli ah. Waxaa ka mid ah tusaale ahaan: Migrationsverket (Hey’adda socdaalka). Waa in ay adiga ku caawiyaan. Waxaad xaq u leedahay in aad booqato hey’addaha. Waxaad kaxaysan kartaa qof ku caawiya. Haddii uu ku dhibaayo in aad ku hadasho af-iswiidishku, waxaad xaq u leedahay in laguu qabto turjubaan. Waad wici kartaa hey’addaha. Waxaad u qori kartaa warqad ama . يأخذ البرلمان والحكومة قراراتهم لقوانين جديدة. على السلطات التابعة للدولة تنفيذ ما يقوله البرلمان والحكومة. على السلطات اتّباع القوانين الجديدة. هناك ما يقارب الـ 250 سلطة تابعة للدولة في السويد. على سبيل المثال: البوليس ) ودائرة الهجرة (Migrationsverket) ( من مسؤولية السلطات أن تخدم الشعب. عليهم مساعدتك. من حقك زيارة سلطة. باستطاعتك أن تأخذ أحداً معك ليساعدك. إذا كان لديك صعوبات باللغة السويدية من حقك أن تطلب مترجماً شفوياً. باستطاعتك الاتصال بالسلطة. باستطاعتك أيضاً كتابة رسالة أو بريداً إلكترونياً. بإمكانك الحصول على جواب بسرعة. للسلطات صفحاتهم الذاتية على الإنترنيت. باستطاعتك جمع الكثير من المعلومات عن السلطات بواسطة الحاسوب. غالباً ما تتواجد المعلومات بلغات مختلفة. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

27 Vägar Järnvägar Flyg Sjöfarten Bolag Verk
Några av dem är till exempel Vägverket, Banverket, (vilka slås ihop till Trafikverket från 1 april 2010) Luftfartsverket och Sjöfartsverket. Dessa har en gemensam styrelse som kallas Transportstyrelsen. Staten har också bolag som SJ och SAS där SAS ägs tillsammans med Norge och Danmark (Text delvis översatt i bild kompletteras med berättande info) Sjöfarten Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

28 Myndigheter inom utbildning
Skolverket har hand om frågor som berör grundskolan och förskolan. Högskoleverket ansvara för frågor som berör Universitet och Högskolor VHS är verket för högskolestudier, där kan du få dina utländska betyg och utbildningar (validerade) bedömda Om du har utländsk medicinsk utbildning så svarar en annan myndighet som heter Socialstyrelsen för bedömning. CSN är en nämnd som beslutar om du har rätt till studiebidrag och studielån Skolverket (Hey’adda waxbarashada), دائرة المدرسة (Skolverket Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

29 Med rättsväsendet menar man
Polisen Åklagarmyndigheten Rättsmedicinalverket Ekobrottsmyndigheten Kriminalvården Sveriges domstolar Brottsförebyggande rådet Brottsoffermyndigheten Kustbevakningen, skatteverket, tullverket Rättsväsendet ser till att lagar och förordningar följs men hjälper också till om du är osäker på någon regel Waxaa ka mid ah tusaale ahaan: Ciidamada booliiska iyo , Skatteverket (Hey’adda Canshuuraha) البعض منهم، على سبيل المثال: البوليس (Polisen)، Skatteverket. )، دائرة الضرائب Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

30 Här är en rad andra statliga myndigheter och institutioner
Högskoleverket Invest in Sweden Agency Jordbruksverket Jämställdhetsombuds mannen Kemikalieinspektionen Kommerskollegium Konkurrensverket Konsumentverket Krisberedskaps myndigheten Kungliga Hovstaterna Lantmäteriet Livsmedelsverket Premiepensions myndigheten Regeringen Riksarkivet Riksbanken Riksdagen Riksförsäkringsverket Riksåklagaren Räddningsverket SIDA SIFO Skolverket Sjöfartsverket Skattebetalarna Skatteverket Skogsvårdsstyrelsen SMHI Smittskyddsinsitutet Socialstyrelsen SOS Alarm Statens Haverikommission Statens Konstråd Statens Kulturråd Statens Strålskyddsinstitut Statens Veterinärmedicinska Anstalt Statistiska Centralbyrån Statskontoret Svenska Institutet Svenska Kyrkan Svenskt näringsliv Sveriges Advokatsamfund Sveriges ambassader & konsulat Sveriges Marknadsförbund Sweden.se Transportstyrelsen Tullverket Ungdomsstyrelsen Utrikesdepartementet Vägverket Världsnaturfonden Allmänna reklamationsnämnden Arbetsmarknadsstyrelsen Arbetsmiljöverket Banverket Barnombudsmannen Beräkna bostadsbidrag Bilprovningen Bolagsverket Boverket Brottsförebyggande rådet Brottsoffermyndigheten CSN Datainspektionen Diskrimineringsombudsmannen Djurskyddsmyndigheten Energimyndigheten Exportkreditnämden Exportrådet Finansinspektionen Folkhälsoinstitutet Folktandvården Försvarsmakten Försäkringskassan Bra att veta de kan nås på Myndigheterna har också egna hemsidor. Med en dator kan du ta reda på mycket om myndigheterna. Ofta finns informationen på olika språk. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

31 Att flytta till Sverige
                                                                     Välkommen till Migrationsverket Att flytta till Sverige Arbeta i Sverige Studera i Sverige Besöka Sverige Flytta till någon i Sverige Bli svensk medborgare Skydd och asyl i Sverige Du har säkert haft kontakt med Migrationsverket. Migrationsverket arbetar bland annat med vilka utlänningar som får stanna i Sverige. Migrationsverket arbetar med dem som söker asyl i Sverige. De som behöver skydd undan förföljelse. (Översatt i bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

32 PUT Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända
För att bo och arbeta i Sverige behöver du ett permanent uppehållstillstånd. Det brukar också kallas PUT. Med ett PUT kan du fritt resa in och ut ur Sverige. Om du reser ut ur landet och vill återvända måste du ha ett giltigt pass. Flyttar du från Sverige slutar uppehållstillståndet att gälla. Ett permanent uppehållstillstånd gäller så länge du bor i Sverige. Ett märke som visar att du har PUT klistras in i ditt pass. Det märket gäller lika länge som ditt pass. Om två utländska medborgare får barn måste också barnet ha uppehållstillstånd. Om du och din man eller fru har PUT och får barn, ska ni söka om uppehållstillstånd för barnet hos Migrationsverket. (Översatt i bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

33 Anknytning Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända
Bild: Microsoft En del som fått uppehållstillstånd i Sverige vill att nära släktingar också ska flytta hit. Det kallar myndigheterna anknytningsfall. Det kan vara barn under 18 år. Det kan också vara en äkta man eller hustru över 18 år, någon som redan är gift eller lever samman med en person i Sverige. Som nära släkt räknas också personer över 18 år som ska gifta sig eller leva samman med någon i Sverige. Nära släkt är också föräldrar och barn över 18. Den som vill komma till Sverige på grund av anknytning måste lämna sin ansökan till en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat i utlandet. Det kan ta lång tid innan det blir klart om nära släktingar får flytta till Sverige. Det har blivit svårare för släktingar som föräldrar och vuxna barn att få uppehållstillstånd här.   (Text översatt i bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

34 Svensk medborgare Svensk medborgare Den som är medborgare i Sverige hör till landet. Svenska medborgare har alla sorters rättigheter och skyldigheter. Den som är svensk medborgare kan inte utvisas från landet. Utländska medborgare som har PUT och som är folkbokförda i Sverige har nästan samma rättigheter och skyldigheter som svenska medborgare. Det finns några skillnader. En svensk medborgare har alltid rätt att bo och arbeta i Sverige. En svensk medborgare kan också arbeta i andra EU-länder. Bara svenska medborgare får rösta i valet till riksdagen. Om du vill bli politiker och arbeta i riksdagen måste du vara svensk medborgare. För att få arbeta som till exempel polis och militär måste du också vara svensk medborgare. (Text översatt i bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

35 Dubbelt medborgarskap
Det går att vara medborgare i två länder om båda länderna tillåter det. Det kallas dubbelt medborgarskap. Sverige tillåter dubbelt medborgarskap. (Text översatt i bild) Karta över länder som år 2001 erkände dubbel nationalitet (gula) och länder som inte gjorde det (röda). Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

36 Vem kan bli svensk medborgare?
Den som är född utomlands kan söka om att bli svensk medborgare. Du söker om medborgarskap hos Migrationsverket. För att bli svensk medborgare måste du kunna visa vem du är. Du behöver till exempel ett pass från ditt hemland. Du måste vara 18 år. Barn kan söka tillsammans med sina föräldrar. Du måste ha permanent uppehållstillstånd, PUT. Du måste ha bott i Sverige en viss tid. Normalt är det 5 år. För flyktingar och statslösa räcker det med 4 år. Du måste också ha skött dig bra i Sverige. Den som har begått ett brott får vänta längre för att bli svensk medborgare. Det kostar 1500 kronor att söka om svenskt medborgarskap. På Migrationsverkets hemsida kan du läsa mer om alla regler för svenskt medborgarskap. Adressen dit är Du kan också ringa eller skriva till Migrationsverket. (text översatt i bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

37 Folkbokföring Folkbokföring När du har fått uppehållstillstånd ska du folkbokföras. Det är myndigheten Skatteverket som sköter om det. När du folkbokförs skrivs du in i ett register. Det visar att du bor i Sverige. Du får också ett personnummer. Det är bara du som har just det numret. Numret har 10 siffror. Det visar vilket år, vilken månad och vilken dag du är född. De fyra sista siffrorna skiljer dig från andra som är födda samma dag. Det är bra att kunna sitt personnummer. Många, till exempel myndigheter och banker, behöver veta ditt personnummer. (Text översatt i bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

38 ID kort Om du inte har pass eller om du bara har främlingspass så kommer du att ha svårt att få ut pengar från banken och att öppna konto i banken. Kontakta din handläggare så kan någon från Integrationsenheten följa med dig till Skattekontoret i Borlänge För att få ett ID kort. (Text översatt i bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

39 Försäkringskassan http://www.forsakringskassan.se/privatpers
När du har fått ditt personnummer ska du anmäla dig till Försäkringskassan. Försäkringskassan är en myndighet. När du är anmäld till Försäkringskassan har du också rätt till hjälp från socialförsäkringen. Det är Försäkringskassan som sköter om socialförsäkringen. Socialförsäkringen gäller alla som bor eller arbetar i Sverige. Den ska ge trygghet hela livet. Tryggheten är extra pengar när det behövs. Det kan behövas när någon blir sjuk eller för den som har ett funktionshinder. Den som blir förälder får hjälp från socialförsäkringen. Den ska också hjälpa sjuka, gamla eller skadade. De extra pengarna kan till exempel vara barnbidrag eller bostadsbidrag. Det kan också vara sjukpenning eller rehabiliteringsersättning. Försäkringskassan ser till att du får de pengar du har rätt till. På försäkringskassans hemsida finns det mer att läsa. Adressen dit är eller (Text översatt i bild kompletteras med muntlig information) Marka lagu siiyo nambarka aqoonsiga, la socodsii Försäkringskassan (Khasnadda caymiska bulshada). Försäkringskassan waa hey’ad. Marka aad wargeiso Försäkringskassan, waxaad kale oo xaq u yeelanaysaa socialförsäkringen (caymiska bulshada). Försäkringskassan ayaa maamusha caymiska bulshada. Socialförsäkringen waxaa ku jira dhammaan dadka deggan ama ka shaqeeya dalka Iswiidan. Waxaa uu dadka geliyaa badbaadin dhinaca nolosha ah. Badbaadintu waa lacag dheeraad ah, markii loo baahdo la bixiyo. Waxaa loo baahan karaa marka aad jirato ama qofka naafooba. Qof ilmo u dhasho, waxaa uu ka helaa kaalmo caymiska bulshada. Waxaa kale oo laga caawiyaa kuwa buka, kuwa gaboobay iyo kuwa dhaawacmay. Lacag dheeraad ah, waxay noqon kartaa, tusaale ahaan barnbidrag (kaalmo-dhaqaaleedka carruurta) ama bostadsbidrag (kaalmo-dhaqaaleedka kirada). Waxay kale noqon kartaa sjukpenning (magdhowga jirroleha) ama rehabiliteringsersättning (tan la siiyo qofka shaqo cusub dib u habayn ugu jira) Försäkringskassan waxa uu hubiyaa in aad heshid lacagta saxa ah ee aad xaq u leedahay. Warbixin intan ka faahfaahsan, waxaad ka heli kartaa bogga internet ee Försäkringskassan: ama   عندما تحصل على نمرتك الشخصية، من الممكن أن تشجل نفسك لدى صندوق التأمينات الاجتماعية (Försäkringskassan). صندوق التأمينات الاجتماعية سلطة. عندما تكون مسجلاً لدى صندوق التأمينات الاجتماعية يكون لديك حقاً للمساعدة من التأمين الاجتماعي. صندوق التأمينات الاجتماعية هو الذي يرعى أمور التأمين الاجتماعي. التأمين الاجتماعي يخصّ كل شخص يسكن في السويد ويعمل بها. إنّه يعطي الأمان طوال الحياة. الأمان هو المزيد من المال لدى الحاجة. من الممكن أن نحتاج إليه إذا مرض شخص ما أو للشخص المعاق. من يصبح أباً أو أُمّاً يحصل على مساعدة من التأمين الاجتماعي. يساعد التأمين أيضاً المرضى والمسنين أو المصابين. من الممكن أن يكون المال الزائد نقدية الأطفال (barnbidrag) أو النقدية السكنية (bostadsersättning). كما ومن الممكن أن يكون نقديةً مرضيةً أو تعويضاً للتأهيل (rehabiliteringsersättning). يتوكل صندوق التأمينات الاجتماعية بإعطائك المال الذي يحق لك. من الممكن أن تقرأ المزيد على موقع صندوق التأمينات الاجتماعية. العنوان هو www.fk.se أو Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

40 Alla ska jobba Alla ska jobba Vårt samhälle bygger på att alla vuxna arbetar. Både män och kvinnor. För att få tag på ett arbete behöver du göra mycket själv. Du måste berätta för många att du söker jobb. Du ska berätta om dig själv och fråga många om jobb. Det är viktigt att du tar kontakt med olika arbetsplatser och företag. Det finns också annonser om lediga jobb i tidningar och på Internet. I varje kommun finns myndigheten Arbetsförmedlingen. När du söker jobb, kan du anmäla dig till Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen kan hjälpa dig med en del saker. På Arbetsförmedlingens kontor finns datorer som du får använda för att söka jobb. Adressen till Arbetsförmedlingens hemsida är (Text översatt i bild kompletteras med muntlig information) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

41 Starta eget Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända
Några vill starta ett eget företag. Den som ska starta ett företag har mycket att tänka på. Det kan handla om pengar. Går det att låna pengar i början? Är det en bra idé? Finns det kunder som vill köpa det du vill sälja? Vilka regler gäller för den som startar ett företag? Men det finns också många som kan hjälpa till med råd. Insamlingsstiftelsen IFS rådgivningscentrum ger råd speciellt till invandrare som vill starta företag. Adressen till deras hemsida är ALMI, NyföretagarCentrum och näringslivskontoret i din kommun är andra som kan hjälpa till. Oftast är det gratis att få råd om hur du startar ett eget företag. (Text översatt i bild kompletteras med muntlig information) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

42 Deklarera Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända
Alla som arbetar och tjänar pengar ska deklarera. Det är myndigheten Skatteverket som tar emot din deklaration. När du har ett jobb och tjänar pengar måste de allra flesta deklarera. När du deklarerar berättar du för myndigheten Skatteverket hur mycket pengar du tjänat året före. Hur mycket skatt du ska betala beror på hur mycket du fått i lön. Introduktionsersättningen du får från kommunen den första tiden i Sverige är skattefri. Den som är arbetsgivare och har ett företag måste betala skatt och andra avgifter för den som är anställd. (Text översatt i bild kompletteras med muntlig information) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

43 Arbetsgivarorganisation
Svenskt näringsliv Företagens företrädare i Sverige Företräder ca företag Inom 50 bransch- och arbetsgivareförbund Företagen som anställer dig är i regel organiserade i en arbetsgivarorganisation. En del små företag som enskilda firmor är i regel inte organiserade. Den som är arbetsgivare och har ett företag måste betala skatt och andra avgifter för den som är anställd. Det ska skickas till Skatteverket. Det finns några som struntar i det. De ger hela lönen direkt till den som arbetar. Det kallas att ”jobba svart”. (Text översatt i bild kompletteras med muntlig information) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

44 Svartjobb Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända
Svartjobb är billigare för arbetsgivaren. Men den som jobbar svart kan få stora problem. Du får ingen sjuklön eller sjukpenning om du blir sjuk. Du får heller inga pengar om du skadar dig på jobbet. Du får ingen pension för den tid du har arbetat svart. Det är ett brott att fuska med skatterna. Både arbetsgivare och den som jobbar svart kan straffas. (Text översatt i bild ) Shaqada suuqa madow waxay u jaban tahay cidda shaqada bixisa. Laakiin qofka shaqeeya waxay u keeni kartaa dhibaatooyin badan. Haddii aad xanuunsato laguma siinayo lacagta bukaanka. Haddii aad shaqada ku dhaawacanto ma heleysid wax magdhaw ah. Waqtiga aad suuqa madow ku shaqeyneysey ma laguu xisaabinayo lacagta hawlgabka. Waa dembi in la khayaano canshuurta. Qofka shaqada bixiya iyo kan shaqeeyaba waxay mydanayaan ciqaab. العمل الأسود أرخص لرب العمل. ولكن قد يجد من يعمل عملاً أسوداً مشاكل كبيرة. لن تحصل على نقدية أوتعويض مرضي إذا مرضت. لن تحصل على مال إذا أصابك شيء في مكان عملك. لن تحصل على تقاعد للوقت الذي كنت تعمل بع بالأسود. الغش في الضرائب جريمة. قد يُعاقب كلّ من رب العمل والعامل بالأسود. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

45 Arbetstid Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända
Normal arbetstid i Sverige är högst 40 timmar i veckan. Alla som arbetar har rätt till semester. Den som arbetar heltid har rätt till 25 dagars betald semester om året. Den som är ny på jobbet kan få kortare semester det första året. (Text översatt i bild ) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

46 Arbetstagarorganisationer
Landsorganisationen – LO Tjänstemännens Central- organisation - TCO Sveriges Akademikers Centralorganisation – SACO Inom de tre stora arbetstagarorganisationerna finns branschvisa fackförbund där du kan vara medlem. På de flesta arbetsplatser finns en fackförening. De flesta brukar säga ”facket”. Många som har ett jobb är med i en fackförening. Fackföreningen ska arbeta för medlemmarnas bästa. Fackföreningen arbetar bland annat för att medlemmarna ska få högre löner. Fackföreningen arbetar också för bättre arbetsmiljö. Det är lättare att ställa krav på en arbetsgivare om fler gör det tillsammans. Ibland är alla på en arbetsplats med i samma fack. Ibland är det personer som har samma arbete som är med i en viss fackförening. (Text översatt i bild kompletteras med muntlig information) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

47 Att bo Boendeformer -Villa -Hyresrätt -Bostadsrätt
Bild: Multimediabyrån Bild: Multimediabyrån Boendeformer -Villa -Hyresrätt -Bostadsrätt Bild: Östersunds kommun Du kan antingen hyra eller köpa en bostad. Det kan vara ett hus eller en lägenhet. Det är oftare lättare att hitta en bostad utanför de stora städerna. Det brukar också vara billigare att bo på ett mindre ställe. Om du väljer att bo där många svenskar bor kan det vara lättare att lära sig svenska. Det kan också vara lättare att förstå det svenska samhället. (Text översatt i bild ) Bild: Östersunds kommun Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

48 Hyresrätt Bild: Östersunds kommun Källa: Microsoft Om du vill hyra en lägenhet ska du och den som äger huset komma överens. Du ska få ett skrivet avtal. Det kallas hyreskontrakt. Där står bland annat hur mycket du ska betala i hyra. (Text översatt i bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

49 Betala hyra Hyran ska betalas den sista dagen i månaden. Du betalar hyra för den månad som kommer efter. Den sista maj betalar du för att bo hela juni. Titta efter så att allt fungerar innan du flyttar in.  (Text översatt i bild) . Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

50 Om du vill ändra något i lägenheten
Om du vill ändra något i lägenheten, ska du fråga hyresvärden först. Hyresvärden är den som äger huset. Prata också med hyresvärden om du vill att någon ska bo hos dig en längre tid. Om du vill sätta upp en parabolantenn på balkongen, måste du fråga hyresvärden om du får. (Text översatt i bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

51 Ordningsregler Källa: Microsoft Ett hus med flera lägenheter kallas hyreshus. För att alla i hyreshusen ska trivas finns olika ordningsregler. Det kan till exempel vara förbjudet att piska mattor från balkongen. Skräpet kan ju rasa ned på grannens balkong. Svenskarna brukar vara noga med att följa ordningsregler. Reglerna ska finnas på ett papper. (Text översatt i bild kompletteras med muntlig information) . Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

52 Oskrivna regler Men det finns också regler som alla är överens om fast ingen skrivit ned dem. De brukar kallas ”oskrivna regler”. Lär dig de oskrivna reglerna! Fråga andra hur de brukar göra! (Text översatt i bild ) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

53 Tvättstugeregler Källa: Svenskarna är ofta noga med reglerna i tvättstugan. Lär dig hur de flesta tycker det ska vara där! Kan du reglerna för tvättstugan klarar du dig från arga lappar och griniga typer. . (Text översatt i bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

54 Hyresgäster är de som bor i hyreshus och hyr en lägenhet. Det finns en förening för hyresgäster. Den föreningen heter Hyresgästföreningen. Hyresgästföreningen hjälper medlemmar som får problem. (Text översatt i bild ) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

55 Hemförsäkring Det är viktigt att ha en hemförsäkring. Om en olycka händer i ditt hem är det bra att ha en försäkring. Om det börjar brinna eller någon bryter sig in kan du få pengar i ersättning om du har en hemförsäkring. Annars förlorar du allt som blir förstört. Du köper försäkringen av ett försäkringsbolag.  (Text översatt i bild ) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

56 TV-licens █▌ TV-licens enbart █▌ TV-licens och reklam
█▌ TV-licens, reklam och statligt stöd Ingen TV-licens █▌ Statligt stöd och reklam █▌ Reklam enbart █▌ Okänt Alla som har en tv-apparat måste betala tv-avgift. Det spelar ingen roll vilka kanaler du tittar på. Tv-avgiften är lite mer än 2000 kronor för ett år. Den ska betalas till Radiotjänst i Kiruna. Om du vill veta mer om tv-avgiften kan du gå in på Informationen finns på många olika språk. (Text översatt i bild ) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

57 Skola och utbildning Förskolan/ Dagis Ålder 0-5 år Universitet eller
(Översatt i bild) Förskolan/ Dagis Ålder 0-5 år Universitet eller Högskola Förskolan/ grundskolan Ålder 6 år Grundskolan Ålder 7-16 år Gymnasieskolan Vuxenutbildning Arbetsmarknadsutbildning Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

58 Förskoleklass Kommunerna måste ordna plats i en förskoleklass till alla barn när de fyller 6 år. I förskolan tränas barnen så att de utvecklas bra. Föräldrarna bestämmer om barnen ska gå i förskolan. De föräldrar som vill det ska anmäla det till kommunen. (Översatt i bild) Foton: Östersunds kommun Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

59 Grundskolan Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända
Utbildningen i den vanliga skolan är gratis. Böcker, skolmat och skolskjutsar är också för det mesta gratis. Vuxna har också rätt till utbildning. Alla barn mellan 7 och 16 år ska gå i den vanliga skolan. Om föräldrarna vill kan barnen börja tidigare. (Text översatt i bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

60 Gymnasieskolan Nästan alla elever som är färdiga med nionde klass fortsätter till gymnasiet. Det finns många olika program att välja på i gymnasieskolan. Gymnasieskolan är 3 år. (Text översatt i bild ) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

61 Efter gymnasiet Foto: Östersunds kommun Det finns olika sorters skolor för den som vill fortsätta studera. Universitet, högskolor och folkhögskolor är gratis. Mer om skolor och utbildning kan du läsa på Skolverkets hemsida. Adressen dit är (Text översatt i bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

62 Lag och rätt Lagarna berättar vilka rättigheter och vilka skyldigheter vi har. Lagarna säger också vad som är förbjudet. Alla länder i världen har lagar mot olika brott. Olika länder ser olika allvarligt på olika brott. (Text översatt i bild) . Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

63 Förbjudet I Sverige är det förbjudet att fuska med skatter och bidrag. Ingen får lämna fel uppgifter för att få mer pengar i bidrag. Det är förbjudet att köra bil med alkohol eller narkotika i kroppen. (Text översatt i bild)  . Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

64 Barnaga █▌ Skolaga och barnaga tillåtet
█▌ Skolaga förbjudet, barnaga tillåtet █▌  All form av aga förbjudet I Sverige är det förbjudet att slå barn. Det finns andra sätt att få barn att lyda och lära sig. Det är bättre att prata med barnen. Det är bättre att förklara saker än att slå för att straffa. Det är också förbjudet att slå någon annan i familjen.  (Text översatt i bild ) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

65 Mord Det är alltid förbjudet att döda någon. Det finns heller inget dödsstraff i Sverige. (Text översatt i bild ) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

66 Att gifta sig Det är också förbjudet att tvinga någon att gifta sig. I Sverige måste den som vill gifta sig vara 18 år gammal. Den som tvingar någon att gifta sig kan bli straffad.   (Text översatt i bild ) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

67 Polis Poliser ska skydda alla som bor i Sverige. Du behöver inte vara rädd för att be poliser om hjälp. Poliserna kontrollerar också att trafiken fungerar. Den som vill ordna olika saker måste ibland be poliser om lov. Poliser ger tillstånd att ordna stora konserter och demonstrationer. Den som vill servera alkohol på en restaurang måste också ha ett tillstånd. Poliser får ta fast en person om de tror att personen har gjort något brottsligt. Men en åklagare måste snabbt bestämma om personen ska hållas inlåst. (Text översatt i bild kompletteras med muntlig information) . Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

68 Körkort Körkort För att köra bil i Sverige måste du ha ett körkort. Om du har ett körkort från ditt hemland, gäller det i ett år efter din folkbokföring i Sverige. Så länge som du använder ett körkort från ditt hemland måste du ha en översättning av körkortet i bilen. Sedan måste du göra olika prov för att få ett svenskt körkort. På svenska säger vi ”ta körkort”. (Text översatt i bild ) Shatiga baabuur-wadidda (körkort) Qofkii doonaya inuu baabuur Dalka Iswiidan ku wado waa inuu haystaa shatiga baabuur-wadidda. Haddii aad dalkaaga ka wadato shati baabuur-wadid waxaad baabuur ku wadi kartaa hal sano oo laga soo bilaabo kolkii Dalka Iswiidan lagaa diiwaangeliyey. Inta aad isticmaaleyso shatiga dalkaaga waa in aad baabuurka ku dhexwadataa isagoo turjuban kula saaran.. Kadib waa in aad dhawr imtixaan sameysaa si laguu siiyo shatiga dalka Iswiidan . Taasna waxaa af-iswiidishka lagu yiraahdaa ”ta körkort”. رخصة السيارة يجب أن يكون لديك رخصة لسياقة السيارة في السويد. إذا كان لديك رخصة من بلدك، فإنّها تصلح لمدّة سنة بعد تسجيلك في قيد النفوس في السويد. طالما تستعمل رخصة بلدك فعليك أن تحتفظ بترجمة الرخصة في السيارة. ومن ثمّ عليك أن تقوم بامتحانات مختلفة لكي تحصل على رخصة سويدية. نقول في اللغة السويدية "أخذ الرخصة" (ta körkort). Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

69 Prov Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända
Du måste bland annat göra ett skrivet prov. I det provet ska du svara på frågor om olika trafikregler. Du ska visa att du också kan köra bilen. Säg till om du behöver tolk eller vill skriva provet på ditt modersmål! Det finns trafikskolor som lär ut hur vi ska köra bil. För att ta körkort måste du vara minst 18 år. Det gäller för bil, lastbil och motorcykel. För att få köra buss måste du vara 21 år. Om du vill köra moped räcker det med att vara 15 eller 16 år. Det beror på hur fort mopeden går. Den som är 16 år kan få börja träna på att köra bil. Den som vill börja övningsköra måste ha ett tillstånd för det. Polisen och trafikskolorna vet mer. På kan du läsa allt om att ta körkort. (Text översatt i bild kompletteras med muntlig information) . Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

70 Trafikregler Alla bilar ska alltid ha ljuset på när de åker. Det gäller också på dagen. Alla i bilen ska använda säkerhetsbälte. Både de som sitter fram och de som sitter bak ska ha säkerhetsbältet på. Både vuxna och barn måste ha bältet på. Barn under 6 år ska sitta i en speciell bilbarnstol. De kan också sitta på en bilkudde. Du måste också ha säkerhetsbälte i bussen om det finns. (Kompletteras med muntlig information) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

71 Förbjudet med alkohol, droger och medicin vid bilkörning, MC och moped
Du har tidigare kunnat läsa att det är förbjudet att köra bil om du har druckit vin, sprit eller öl. Den som gör det ändå kan få betala pengar i böter eller sitta i fängelse. Den som kör med alkohol i kroppen kan förlora körkortet. Det är också förbjudet att köra bil om någon har tagit narkotika eller vissa mediciner. En röd triangel på förpackningen till medicinen visar att du inte ska köra bil. (Text översatt i bild kompletteras med muntlig information) . Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

72 Vägmärken Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända
Skyltar efter vägen visar hur fort du får köra. Det är runda skyltar med olika siffror på. Inne i städerna får du oftast köra 50 kilometer i timmen. Utanför städerna får du oftast köra fortare. Om någon vill gå över gatan på ett övergångsställe måste den som kör bil stanna. När bilen står stilla får du ha motorn igång bara en kort stund. De flesta ställen har regler för tomgångskörning. Reglerna finns för att skydda luften och människors hälsa. (Kompletteras med muntlig information) Waxaa waddooyinka dhinacooda ku dhegsan astaamo muujinaya xawliga aad baabuur ku wado karo. Waa astaan sida goobaabinta ah oo lambaro ku qoran yihiin. Magaalooyinka gudahooda waxaa badanaa lagu wadi karaa 50 kiilomitir saacaddii. Magaalooyinka dibeddooda waxaa lagu wadi karaa xawaare intaa ka badan. Haddii uu qofka ka gudbaayo oo marayo meelaha loo calaamadiyey, waa inuu qofka baabuurka wadaa staagaa. Kolka baabuurku taagan yahay waqti yar ayuu mashinku shidnaan karaa. Meelaha badankood waxaa jira xeerar ku saabsan kolka mashinku dansan yahay. Xeerarkaanna waxaa loo sameeyey in lagu ilaaliyo hawada iyo caafimaadka dadka. ري الإشارات على الشوارع السرعة المتاحة لك في السياقة. إنّها إشارات مدوّرة تحتوي على أرقام مختلفة. في داخل المدينة فإنّ السرعة المسموحة هي 50 كم في الساعة في معظم الأحوال. غالباً ما تستطيع أن تسوق بسرعة أعلى خارج المدن. إذا أراد شخصاً أن يقطع الشارع في محل عبور المشاة فعلى سائق السيارة أن يقف. عندما تكون السيارة واقفةً فبإمكان الموتور أن يكون مشغولاً لفترة قصيرة. لمعظم الأماكن قوانين لتشغيل السيارة وهي واقفة. القوانين موجودة لحماية البيئة وصحة الناس. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

73 Bilbesiktning Alla bilar som körs i Sverige måste vara registrerade. De skrivs upp i ett register, bilregistret. Myndigheterna ska veta om alla bilar som kan köras på vägarna. Bilprovningen ska kontrollera att bilarna är säkra. Bilarna ska vara säkra både för människor och för miljö. Kontrollen kallas bilbesiktning (Text översatt i bild ) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

74 Bilskatt och försäkring
Alla som har en bil måste betala skatt för den. Alla ska också betala en trafikförsäkring. (Text översatt i bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

75 Myndigheten Transportstyrelsen vet mer om trafikregler
Myndigheten Transportstyrelsen vet mer om trafikregler. Transportstyrelsen har också information på olika språk. Adressen till Transportstyrelsens hemsida är: ((Text översatt i bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

76 Föreningsliv Föreningar för allt och alla Många svenskar är med i någon förening. Det finns många sorters föreningar. Människor som har samma intressen kan träffas i en förening. Det finns till exempel fackföreningar, körer, teaterföreningar, idrottsföreningar konstföreningar, hembygdsföreningar och många fler. Ett bra sätt att träffa nya vänner är att gå med i en förening. (Text översatt i bild ) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

77 Allemansrätten Naturen betyder mycket för många svenskar. Svenskar tycker ofta om att vara ute i skogen. Alla har rätt att röra sig fritt i naturen. Det spelar ingen roll vem som äger marken. Det kallas allemansrätt. Du får plocka vilda bär och svamp. Du får också plocka många av de vilda blommorna. Men det finns blommor och andra växter som är skyddade. De är fridlysta. Dem får du inte plocka. Du får inte skada naturen. Om du vill fiska eller jaga måste du ha speciella tillstånd. (Text översatt i bild kompletteras med muntlig information) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

78 Tack för idag Välkommen till tema informationen om du önskar djupare
(Översatt i bild) Välkommen till tema informationen om du önskar djupare Information om någon samhällsfråga, Mustafe och Azhar Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

79 Förslag på fördjupning
Arbete/Utbildning Demokrati med inriktning valet Familjen Boende Kultur Pengar Konsumentfrågor Svensk historia (Översatt i bild) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….


Ladda ner ppt "Sverige - Ditt nya hemland och dess flagga (Här berättar kommunikatören ) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända på hemspråk i Dalarna."

Liknande presentationer


Google-annonser