Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Avtalsrätt.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Avtalsrätt."— Presentationens avskrift:

1 Avtalsrätt

2 Avtalslagen handlar om hur avtal uppkommer, och om de är giltiga eller ogiltiga. Avtalslagen säger inget om vad som händer om det exempelvis är fel på en köpt vara – det regleras i köplagen. Avtalslagen slår fast grundläggande principer som ofta återkommer i andra rättsområden.

3 Huvudregel: Anbud - Accept

4 Agnes sänder ett anbud till Bertil på försäljning av en bil för 57
Agnes sänder ett anbud till Bertil på försäljning av en bil för kr. Anbudet anges vara bindande i 10 dagar. Efter 3 dagar får Agnes svar av Bertil: ”Ja tack, jag köper gärna bilen för kr.” Agnes säljer istället bilen på sjunde dagen till en annan person för kr. Bertil yrkar nu i domstol att få ut bilen för kr, enligt det ursprungliga anbudet. Bedöm rättsläget!

5 I en dagstidning gick att läsa om Thomas som köpt ett bubbelbadkar hos Bauhaus i Länna för kronor mot ordinarie pris kronor, eftersom det var ett utställningsexemplar. Säljaren lovade att hålla badkaret för kundens räkning tills kontanter skaffats fram. Men när Thomas kom tillbaka till butiken var karet redan sålt till en annan kund. Bauhaus erbjöd ett likvärdigt exemplar till inköpspriset kr. Thomas vägrade dock att betala mer än de överenskomna kronorna. Gör en rättslig bedömning av konflikten!

6 För den månadspeng som 16-åriga Veronika genom åren fått av sina ömma föräldrar köpte hon sig en surfplatta, och tecknade sig även för ett mobilt bredbands-abonnemang. Ett halvår efter köpet ville dock Veronika inte längre veta av sin surfplatta, eftersom den krånglade en hel del. Dessutom hade det kommit in en rejäl räkning på abonnemanget. Har Veronika ingått ett bindande köpeavtal av surfplattan? Måste hon betala det mobila bredbandsabonnemanget? Kan hon åberopa fel i varan?

7 Uppgift 4 (8 poäng) Potatisgrossisten Edward Nilsson erbjuder genom brev till den exklusiva restaurangen Gourmet 500 kg potatis av sorten King Edward för 2,70 kr per kilo. Restaurangägaren Gastro Gourmet som under en längre tid försökt få tag på ett parti under 3 kr per kilo blir glatt överraskad och accepterar genast. När Edward Nilsson senare märker att han skrivit fel gör han gällande att han misstagit sig och skrivit 2,70 istället för 3,70. Gastro Gourmet svarar att ”accepterat är accepterat” och kräver att få potatisen för 2,70 kr per kilo. Bedöm rättsläget.

8 Åke har på en middagsbjudning fått Svea till bordsdam
Åke har på en middagsbjudning fått Svea till bordsdam. Lagom till efterrätten kommer samtalet in på ett gemensamt intresse – veteranbilar. Det visar sig att Svea är en hängiven samlare av sådana, och att Åke har en gammal bil stående i garaget, som han tänkt göra sig av med. Åke blir så tagen av Sveas intresse att han erbjuder sin bil som gåva till henne. Samtalet har vid det här laget nått sådan intensitet att det uppmärksammas av bordsgrannarna – det är alltså inte bara Svea som hör Åkes erbjudande. Allt eftersom kvällen lider börjar dock Åke ångra sig – han hoppas att Svea har glömt det hela. Det har hon emellertid inte gjort – redan nästa dag ringer hon och vill komma och hämta bilen. - Är Åke rättsligt bunden av sitt löfte? - Hade det gjort någon skillnad om Åke under middagen istället skrivit ned sitt löfte på ett papper som han hade i sin kavajficka?

9 Uppgift 4. ( 6 poäng) Fiskgrossisten Allfisk kommer över ett större parti färsktorsk, närmare bestämt kg. Allfisk erbjuder detta parti till ICA-kedjan, i ett mejl daterat och avsänt den 10 december Priset för hela partiet är kr. Av misstag så kommer ingen svarstid att utsättas i mejlet. På kvällen den 11 december meddelar jordbruksministern att Sverige kommer att ensidigt upphöra med allt torskfiske från den 13 december, detta pga. att torsken håller på att bli utfiskad. Allfisk inser genast att priset på torsk kommer att stiga ordentligt och ångrar sitt meddelade till ICA. a. Är Allfisk bunden av sitt meddelande till ICA? b. Om de är bundna i så fall under hur lång tid?

10 Uppgift 2 (10 poäng) a) Mia, som är VD för Snygg Keramik AB, beställer ett ganska stort parti fina och exklusiva prydnadssaker i keramik från Keramikfabrikanten AB. När hon några dagar senare berättar om beställningen vid ett möte med styrelsen får hon information om att styrelsen har beslutat att bolaget bara ska beställa keramikprodukter från Italien, eftersom såväl pris som kvalitet är mycket bättre där. Styrelsen uppmanar därför Mia att genast återkalla keramikbeställningen. När Mia hör av sig till Keramikfabrikanten AB får hon beskedet att keramikföretaget absolut inte vill höra talas om något återkallande och att Snygg Keramik AB är bundet av sin beställning. Mia informerar styrelsen om detta. Birgit, som är en av dem som suttit längst i styrelsen, föreslår att bolaget borde invända att Mia saknade behörighet att ingå den här typen av avtal. Vad svarar du på detta?


Ladda ner ppt "Avtalsrätt."

Liknande presentationer


Google-annonser