Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hinduism Kastsystemet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hinduism Kastsystemet."— Presentationens avskrift:

1 Hinduism Kastsystemet

2 Kastsystemets uppkomst
Omkring 1000 f.kr. Tycks inte varit särskilt strikt. Storbritannien införlivade Indien i sitt imperium (mitten av talet). Det befintliga kastsystemet påminde om det brittiska klassamhället. Registrering av kasttillhörighet = förstärkning av kastsystemet. Lever kvar i striktare form framförallt på landsbygden.

3 Problematisering Att dela in kastsystemet i fyra + de kastlösa är en förenkling. De olika kasterna består utav över tvåtusen undergrupper. (jatis). Detta är ett resultat av Europeisk syn på hinduismen, ett sätt att bilda en kategori av hela religionen, sammanbuntning.

4 Karma ”Lagen om orsak och verkan” ”Som man sår får man skörda”
Tron på att ens handlingar påverkar återfödelsen (reinkarnation). Olika typer av återfödelse Goda och onda återfödelser Vilka typer av återfödslar kan man få på grund av karma? Vilka är goda? Vilka är onda?

5 Samsara Det eviga kretsloppet
Som troende hindu är ditt mål att bli fri från Samsara. Det kan du bli genom att skaffa kunskap om hur världen är beskaffad – Förhållandet mellan själen (atman) och världssjälen (brahman). (Meditiation, studier, ritualer) Maya kallas den ”dimridå” / ”illusion” som gör att människan hålls fången i Samsara.


Ladda ner ppt "Hinduism Kastsystemet."

Liknande presentationer


Google-annonser