Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sveriges matkultur.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sveriges matkultur."— Presentationens avskrift:

1 Sveriges matkultur

2 Våran maträtt Vi har valt att göra ugnstekt falukorv med potatismos. Vi valde det för att falukorv är svenskt och man kan tillaga den på olika sätt, och potatis fast vi valde potatismos för det kan man ha till mycket.

3 Falukorven Falukorven har sitt ursprung ifrån Falun men nu finns den över hela Sverige nästan. För att det ska vara Falukorv så måste den innehålla minst 40g kött och vattenhalten får inte vara högre än 65 g och fetthalten inte högre än 23 g per 100 g korv. Ifrån början så var Falukorven en biprodukt och stora mängder av nötkreatur slaktades i Falun för att man behövda hudarna för att till verka linor av som användes vid malmupptagningen i koppargruvan. För att inte köttet skulle bli förstört under sommaren av värmen så började man att göra rökt korv av det bara för att det skulle hålla bättre. Falukorven finns inte på så många andra ställen än Livsmedels butiker som Ica, Coop, Hemköp mm, annars kan det vara väldigt svårt att få tag på.

4 Innehåll Energi: 256 Fett:
23g varav mättat: 8.58g, enkelomättat: 10.9g, fleromättat: 2.43g, kolesterol: 65mg Kolhydrater: 3.2g, varav sockerarter: 0g Fibrer: 0g Vattenlösl. vitaminer: Folat: 4mcg, Niacin: 2mg, B2: 0.1mg, B1: 0.13mg, B6: 0.15mg, B12: 1.1mcg Fettlösl. vitaminer: D: 0.2mcg, Retinol (A-vit): 10mcg, Karoten (A-vit): 8mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.3mg Mineraler: Fosfor: 84mg, Järn: 1.2mg, Kalcium: 10mg, Kalium: 116mg, Magnesium: 12mg, Natrium: 780mg, Selen: 2mcg, Zink: 1.9mg

5 Recept för 2 personer ½ falukorv ½ gul lök ½ tomat riven ost
3 msk senap 3 msk ketchup 1kg potatis 1dl mjölk ½ krm peppar ½ tsk salt ½ ½ dl matlagningsgrädde

6 Ungefärliga priser till ugnstekt falukorv
1falukorv 30 kr 1 lök (gul) 8 kr kg 1 tomat 13 kr kg riven ost 15 kr senap 15 kr ketchup 17 kr

7 Midsommar På midsommar äter man oftast sill, potatis, köttbullar, melon, jordgubbar och sånt. Som dryck så brukar man dricka vin och annan dryck som bål och sånt.

8 Bra kost. För att må bra måste man äta en allsidig kost. För att kunna göra de så finns det ett sätt att följa kostcirkeln och välja mat ur alla livsmedelsgrupper. Som t.ex. grönsaker, rotfrukter, kött, fisk, bröd och mjölkprodukter. På så sätt kan vi få alla de näringsämnen som vi behöver: kolhydrater, protein, fett, vitaminer och mineraler. För att leva hälsosamt så ska vi äta mycket frukt och grönt, helst 500 gram om dagen. För att man ska kunna få i säg det kan man äta t.ex. tre frukter och två rejäla portioner grönsaker. Man ska gärna äta fisk ofta i alla fall tre gånger i veckan. Kroppen fungerar bättre om man äter regelbundet – frukost, lunch, middag och något mellanmål emellan.

9 Kostcirkeln


Ladda ner ppt "Sveriges matkultur."

Liknande presentationer


Google-annonser