Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Utveckla skrivandet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Utveckla skrivandet."— Presentationens avskrift:

1 Utveckla skrivandet

2 Skriva-roligt/svårt.

3 Hur blir man en god skribent? Träna, träna och åter träna
En duktig skribent får läsaren att vilja läsa vidare.

4 Ex) Vill inte läsa vidare.
Jag vaknar och det är morgon. Jag tar på mig mina kläder. Jag går ned i köket. Jag äter frukost. Min mamma är störig. Jag borstar tänderna och går sedan till skolan… Svårt att se bilder i huvudet, när det är så uppstyltat. Det är inte heller ngn variation på meningarna.

5 Använd synonymer Synonym= liktydig
Ord som betyder samma sak, åtminstone nästan. Ex) hatt, keps, mössa, stråhatt, basker etc. Att välja ord med omsorg och eftertanke är ett viktigt arbete som författare.

6 Den röda tråden Begrepp som ni säkert känner till!
Hålla fokus på det viktigaste i texten. Ett bra sätt att hålla den röda tråden är att lägga ut den från början. Planera slutet från början. Bra planering.

7 Skrivprocessen Förarbete- analys, samla, organisera, sortera och gör disposition. Skriva-formulera, arbeta med ord, meningar och uttryck. Skriva utkast Efterarbete- bearbeta innehåll och språk. Skriva ut och/eller publicera.

8 Meningslängd Variera meningslängden. Gör du det får texten flyt.
Många korta meningar ger ett ”hackigt” intryck. Anv. bindeord som konjunktioner och subjunktioner. Ex) och, eller, medan, men, för att. Obs! Gör ej meningarna för långa.

9 Variera meningsinledningar
Samma meningsinledning gör helt enkelt texten tråkig. Ex. på hur man kan börja: Under tiden, Just då, Med ens, Lyckligtvis, egendomligt nog, helt oväntat.

10 Tempus Tempus= tid Vilken tidsform ska din berättelse utspelas i?
De flesta berättelser skrivs i preteritum (dåtid). Då berättar du om något som har hänt. Du kan också väja att skriva i presens (nutid). Tänk på att inte växla mellan tidsformer i onödan. Det kan störa flytet i texten.

11 BILDSPRÅK Liknelse: du uttrycker att ngt är likt något annat.
Helt fritt att komma på egna i stället för gamla beprövade som: modig som ett lejon och snabb som blixten. Metafor: betyder överföring. Används som ett sätt att tänka eller förstå. Ex) Det var toppen att se dig igen! En strimma hopp. Sitt inte där och dega!

12 Vilka liknelser kan ni skapa utifrån bilderna?

13 Personbeskrivningar På film, får vi snabbt se hur huvudpersonen ser ut, tänker, uppför sig osv. Författare måste skapa bilder med hjälp av orden. Skickliga författare beskriver huvudpersonerna så att de nästan upplevs som levande. Vad vore böckerna utan karaktärer som Harry Potter?

14 Att beskriva personer Presentation av person.
Överskölj inte läsaren med fakta. Väv in personbeskrivningen i vad personen säger, gör och tänker. Låt din person prata.

15 Gestaltning Beskriv inte bara personen rakt upp och ner.
Skapa bilder i läsarens huvud. Ex) Kvinnans underläpp darrade och hon kände en stor klump i halsen. Fundera noga innan du skapar din karaktär. Det mest intressanta med personen är vad som finns inuti. Hur är personen till sättet? Styrkor/svagheter Hemligheter?

16 Att beskriva känslor Ger liv åt berättelsen. Får med sig läsaren.
Ett sätt att beskriva känslor är att låta din huvudperson tänka högt! Du kan som allvetande författare, berätta för läsaren vad personen känner. Känslor kan också smyga sig in genom en dialog med någon annan.

17 Miljöbeskrivningar Utgör en viktig stomme i berättelsen.
Ett effektivt sätt att ringa in detaljer i en miljö är att använda sinnesintrycken: syn, hörsel, lukt, smak och känsel. Tidpunkt, årstid, plats och väder kan inverka på stämningen i en bok. Tänk på trovärdighet, att miljöerna ska kunna passa med verkligheten. Om det inte är en fantasy berättelse eller dylikt. Utgå från miljöer du känner till väl.


Ladda ner ppt "Utveckla skrivandet."

Liknande presentationer


Google-annonser