Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Först fanns all materia som bygger upp universum samlat i en liten punkt. Mindre än en knappnålsspets. Plötsligt expanderade den utåt till en enormt mycket.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Först fanns all materia som bygger upp universum samlat i en liten punkt. Mindre än en knappnålsspets. Plötsligt expanderade den utåt till en enormt mycket."— Presentationens avskrift:

1 Först fanns all materia som bygger upp universum samlat i en liten punkt. Mindre än en knappnålsspets. Plötsligt expanderade den utåt till en enormt mycket större volym. Uppblåsning sker många gånger snabbare än ljusets hastighet. De första sekunderna är det 10 miljarder grader varmt. Allt är i ett plasmatillstånd och det är mycket kraftig strålning.

2 En kort berättelse om rum och tid. Big Bang Universum är 3 minuter gammalt. Temperaturen är bara 1 miljard grader. Volymen har ökat 100 miljarder gånger 2-300 000 år har gått. Temperaturen är några 1000 grader. De första väteatomerna bildas. Volymen är ännu större. Ungefär 200 miljoner år har gått. Nu finns väte och helium. De första nebulosorna finns, mellan dem är det vakuum. Nutid 14 miljarder år Nutid 14 miljarder år De första stjärnorna tänds en miljard år efter Big Bang.

3 Hur uppstår stjärnor? Stjärnor bildas när gravitation verkar i ett moln av rymddamm. Först bildas en snurrande skiva av ”damm”. De små atomerna dras mot varandra i skivans mitt. Tillslut blir kraften så stor att de slås ihop. Stjärnan tänds.

4 Planeter är: Runda, eller klotformade. Har en bana runt en stjärna. Omloppsbana. Är ensamma i sin omloppsbana.

5 Originalbild från NASA, bearbetad av Lea Njaelkis.


Ladda ner ppt "Först fanns all materia som bygger upp universum samlat i en liten punkt. Mindre än en knappnålsspets. Plötsligt expanderade den utåt till en enormt mycket."

Liknande presentationer


Google-annonser