Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

LITTERATUR-ANALYS Presentera information!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "LITTERATUR-ANALYS Presentera information!"— Presentationens avskrift:

1 LITTERATUR-ANALYS Presentera information!
Resultat Diskussion Presentera information! Använd ett objektivt språk – undvik egna åsikter! Presentera ingen ny information! Beskriv dina (grundade) åsikter om innehållet i resultat- delen!

2 Källa: https://superradno w.wordpress.com/2 012/09/19/spy-vs- spy/ SPY VS SPY

3 Intrig Intrig: X och Y möter varandra och skakar hand. De inbjuder varandra till en fika på vad som verkar vara en uteservering. Y serverar X kaffe, och X häller i mjölk åt Y. De ler och är glada kompisar, men istället för att dricka upp häller båda ut innehållet från sina koppar i smyg, varpå två små katter börja lapa på det uthällda. Sedan går X och Y åt varsitt håll, medan katterna ligger kvar och vrider sig i plågor på marken.

4 Karaktärer X och Y är naturligtvis berättelsens huvudkaraktärer. De är enkla och statiska karaktärer, vars enda karaktärsdrag är att de försöker ta livet av varandra. Om de verkar vänliga har de ett dold illasinnad plan, vilket vi kan se när de under leenden och glada tillrop serverar varandra varm dryck, men egentligen har som uppsåt att förgifta varandra. De två bikaraktärerna, kattungarna, får vi inte veta mer om än att de har den för katter ovanliga egenskapen att vilja dricka kaffe (eller möjligen te).

5 MILJÖ Berättelsen utspelar sig i en tidlös miljö, men av spionernas kläder att döma är det rimligt att anta att vi befinner oss på 1900-talet. Detta styrks också av att berättelsen är skriven och ritad på talet, och att andra historier om X och Y innefattar bilar, kärnvapen och andra moderniteter.

6 Stil och berättarteknik
Den avskalade berättartekniken gör att läsaren fokuserar på handlingen i berättelsen. Det finns inte med några onödiga detaljer, utan allt som finns i bild finns där för att ge läsaren information. Alla möbler, koppar och kannor används, och markisen visar att vi befinner oss på en uteservering. Det finns inga tillbakablickar eller parallellhandlingar utan handlingen är rak och kronologisk.

7 Tema och budskap I den intrig jag beskrivit kan jag se två tydliga teman: fiendeskap och krig. De budskap som framträder kring detta är två: för det första vill berättelsen lära oss att inte lita på den fiende som plötsligt verkar vänlig, vilket vi kan se tydligt när de vänliga gesterna och bjudandet egentligen döljer rena mordförsök. För det andra handlar berättelsen om krigets oskyldiga offer, vilket vi ser när katterna, oskyldiga förbipasserande som passar på att lapa i sig, drabbas av något som inte är avsett för dem. Detta leder till berättelsens tredje budskap, som egentligen inte behandlar de teman som tas upp: det finns inget sådant som en gratislunch!


Ladda ner ppt "LITTERATUR-ANALYS Presentera information!"

Liknande presentationer


Google-annonser