Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Maten och måltiden ur ett samhällsperspektiv

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Maten och måltiden ur ett samhällsperspektiv"— Presentationens avskrift:

1 Maten och måltiden ur ett samhällsperspektiv
Jenny Bengtsson, kvalitetssamordnare kostenheten i Östra Göinge kommun

2 Fakta om kostenheten Förskola, skola och äldreomsorg
Ca 2400 lunchportioner/dagligen tillagade måltider under 2012 40 personal 5 tillagningskök, 8 mottagningskök och 25 avdelningskök

3 Svinnmätningar Påbörjades hösten 2010
Tallrikssvinn och serveringssvinn

4 Tallrikssvinn-kostenheten
Serveringsenhet/kök Tallrikssvinn lunch per person och dag Mätning 5 Tallrikssvinn lunch per person och dag Mätning 1 Minskning/kök mellan mätning 5 samt 1 gram vecka 9-10,2012 vecka 48-49,2010 Glimåkraskolan 0,10 13,00 -12,90 Göingeskolan åk 6-9 18,36 Kviingeskolan * 4,78 43,00 -38,22 Lille Mats fsk* 2,11 2.80 -0,69 Prästavångsskol. åk F-5 11,58 18,00 -6,42 Smultronställets fsk 5,80 -7,20 Snapphaneskol. åk 5-9 18,29 23,00 -4,71 Solhällans fsk 6,69 8,83 -2,14 Stenforsaskolan (gy) 21,54 29,00 -7,46 Mölleskolan åk F-5 7,57 -5,43 Stormhattens fsk 12,16 12,00 0,16 Trollbäckens fsk 7,53 11,00 -3,47 Västerskolan åk F-4 4,53 8,00 Svinn genomsnitt: 11,22 16,00 -4,78

5 Tallrikssvinn-kostenheten
187 kg nu, senaste mätningen 223 kg (-36 kg) Total kostnad på ett år: kr ( kr) (baserat på kostnad 10,04 kr/referensportion)

6 Serveringssvinn-kostenheten
Stekt sej: 11 kg = 557 kr Remouladsås:13 kg = 318 kr Köttfärssås: 29 kg = 660 kr Spagetti: 24 kg = 155 kr

7 Grundskolor Tallrikssvinn
Kök: Ansvarig: Mätning ska pågå under 2 veckor med startdatum Enbart siffror i sifferrutorna! Resultat läggs i kostmappen "svinn" senast Datum Tillagade portioner Antal ätande Maträtter inkl sallad/knäcke Totalt svinn (gram) exempel 500 240 5 200 120227 Fläskbogsgryta m ingefära/koriander, ris, potatis, grönsaker 120228 Stekt sej, remouladsås, potatis, grönsaker 120229 Köttfärsrutor, gräddsås, potatis, grönsaker Total mängd tallrikssvinn 2 v #DIVISION/0! Totalt port.antal Totalt antal portioner 2 v Snitt port.antal/dag 50 24 Snitt antal port/dag Mängd tallrikssvinn/dag och port (gram)

8

9 Vad händer nu? Gått med ett projekt, Minska överproduktionen i storkök- inte till komposten eller fjärrvärmeverket som SIK anordnar med Jordbruksverket. Ett projekt på 3 år som innefattar bla fokusgrupper, workshops, observationsstudier i skolmatsalar. Vi kommer att utvärdera våra mätningar-fortsätta mäta

10 Tack för mig!


Ladda ner ppt "Maten och måltiden ur ett samhällsperspektiv"

Liknande presentationer


Google-annonser