Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Www.ostragoinge.se Maten och måltiden ur ett samhällsperspektiv Jenny Bengtsson, kvalitetssamordnare kostenheten i Östra Göinge kommun.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Www.ostragoinge.se Maten och måltiden ur ett samhällsperspektiv Jenny Bengtsson, kvalitetssamordnare kostenheten i Östra Göinge kommun."— Presentationens avskrift:

1 Maten och måltiden ur ett samhällsperspektiv Jenny Bengtsson, kvalitetssamordnare kostenheten i Östra Göinge kommun

2 Fakta om kostenheten Förskola, skola och äldreomsorg Ca 2400 lunchportioner/dagligen tillagade måltider under personal 5 tillagningskök, 8 mottagningskök och 25 avdelningskök

3 Svinnmätningar Påbörjades hösten 2010 Tallrikssvinn och serveringssvinn

4 Tallrikssvinn-kostenheten Serveringsenhet/kök Tallrikssvinn lunch per person och dag Mätning 5 Tallrikssvinn lunch per person och dag Mätning 1 Minskning/kök mellan mätning 5 samt 1 gram vecka 9-10,2012vecka 48-49,2010 Glimåkraskolan0,1013,00 -12,90 Göingeskolan åk 6-918,36 Kviingeskolan *4,7843,00 -38,22 Lille Mats fsk*2, ,69 Prästavångsskol. åk F-511,5818,00 -6,42 Smultronställets fsk5,8013,00 -7,20 Snapphaneskol. åk 5-918,2923,00 -4,71 Solhällans fsk6,698,83 -2,14 Stenforsaskolan (gy)21,5429,00 -7,46 Mölleskolan åk F-57,5713,00 -5,43 Stormhattens fsk12,1612,00 0,16 Trollbäckens fsk7,5311,00 -3,47 Västerskolan åk F-44,538,00 -3,47 Svinn genomsnitt: 11,2216,00-4,78

5 Tallrikssvinn-kostenheten 187 kg nu, senaste mätningen 223 kg (-36 kg) Total kostnad på ett år: kr ( kr) (baserat på kostnad 10,04 kr/referensportion)

6 Serveringssvinn-kostenheten Stekt sej: 11 kg = 557 kr Remouladsås:13 kg = 318 kr Köttfärssås: 29 kg = 660 kr Spagetti: 24 kg = 155 kr

7 Grundskolor Tallrikssvinn Kök: Ansvarig: Mätning ska pågå under 2 veckor med startdatum Enbart siffror i sifferrutorna! Resultat läggs i kostmappen "svinn" senast DatumTillagade portioner Antal ätandeMaträtter inkl sallad/knäckeTotalt svinn (gram) exempel Fläskbogsgryta m ingefära/koriander, ris, potatis, grönsaker Stekt sej, remouladsås, potatis, grönsaker Köttfärsrutor, gräddsås, potatis, grönsaker Total mängd tallrikssvinn 2 v#DIVISION/0! Totalt port.antal Totalt antal portioner 2 v 240 Snitt port.antal/dag 50 24Snitt antal port/dag 24 Mängd tallrikssvinn/dag och port (gram)#DIVISION/0!

8

9 Vad händer nu? Gått med ett projekt, Minska överproduktionen i storkök- inte till komposten eller fjärrvärmeverket som SIK anordnar med Jordbruksverket. Ett projekt på 3 år som innefattar bla fokusgrupper, workshops, observationsstudier i skolmatsalar. Vi kommer att utvärdera våra mätningar-fortsätta mäta

10 Tack för mig!


Ladda ner ppt "Www.ostragoinge.se Maten och måltiden ur ett samhällsperspektiv Jenny Bengtsson, kvalitetssamordnare kostenheten i Östra Göinge kommun."

Liknande presentationer


Google-annonser