Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är alltså en form av energi.  En viss temperatur hos ett.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är alltså en form av energi.  En viss temperatur hos ett."— Presentationens avskrift:

1 Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är alltså en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne motsvara alltså en viss inre energi.  Vatten består av pyttesmå molekyler som rör sig sakta eller snabbt.

2 Vatten består av pyttesmå molekyler som rör sig sakta eller snabbt.
I kallt vatten rör sig molekylerna sakta. I varmt vatten rör sig molekylerna snabbare.

3 Allt tar större plats. När solen varma vattnet ger molekylerna energi och de rör sig snabbare, tar de större plats, vattnet blir varmare och temperaturen stiger. När molekylerna saktar farten tar de mindre plats, vattnet blir kallare och temperaturen sjunker

4 Varm luft tar större plats än kall.
En uppblåst badmadrass känns hårdare pumpad på stranden än när den hamnar i det kalla vattnet. För att luftmolekylerna inne i madrassen värms av solen och börjar röra sig och luften behöver mer plats. (spänns madrassen) I vattnet är det kallare, luften inne i madrassen kyls av och molekylerna saktar ner och luften behöver inte så mycket plats. (madrassen blir lite sladdrig.)

5 Varm järn tar också större plats.
Hårda och fasta ämnen som järn tar större plats när de blir varma. Det spelar ingen roll om ämnen är fasta, hårda, gas eller flyttande de blir större i värme. Till exempel: En riktigt het sommar dag kan en tåg spåra ur på grund av att rälsen har blivit krokig nät järnet utvidgad sig.

6 Värmen kan ledas. När man håller något av metall in i en brasa leds värmen snabbt till handen. Man säger att värmen sprids genom ledning. Den del av spettet som är inne i elden blir varm och rör järnatomerna mer. De atomer som får energi av brasan knuffar igång de atomer som ligger närmast intill, så fortsätter atomer att knuffa på varandra och värmen leds till handen.

7 Värme kan ledas. Ämne som leder värme dåligt: Plast Glas Luft Kork
Gummi Tegel Handtagen till kastrullen är gjord av plast eller någon annan material som inte leder värme. Ämne som leder värme bra: Järn Mässing Silver Koppar Vatten Metaller är bättre på att leda värme än många andra ämne. Ex: kastrull och andra värmeelement är gjorda av metall.

8 Värmen kan strömma. Om det blåser åt det håll där du står kan luften som värms upp av brasan flytta sig till dig. Man säger att värme sprider genom strömningen I en hårfön finns ett litet element som värmer luften och en fläck som blåser iväg den och den varma luften strömmar till ditt hår.

9 Värme kan strålas. Solen är ett exempel på hur värme kan sprids till oss genom strålnig.

10 Temperaturer och väder.
Den skala som vi använder på termometrarna i Sverige kallas Celsiusskala. Anders Celsius, svensk, som hittade på den på 1740-talet. Kroppens temperatur är +37 grader, vatten börja kokas på 100 grader och stelnar till is 0 grader Celsius. Den högsta temperaturen som man kan mäta med termometer är +50 och slutar -42.

11 Varför blir det olika väder?
När solen strålar värmer jorden blir det inte lika varmt överallt. Varmast blir det nära ekvatorn. Hav och sjöar värms inte lika snabbt och lätt som land. Luften blir varmare på en del ställe kallare på andra. Det blåser och luften rör sig. Varm och fuktig luft stiger uppåt, bildas moln och när det kyls av faller regn eller snö.

12 Blir det sol på lördag? De som arbetar med att försöka förutsäga vädret kallas meterologer. Till sin hjälp har de satellitbilder och uppgifter från mätstationen på marken och kraftfulla datorer. Man delar in året i fyra årstider efter dygnets medeltemperatur. I Sverige är vinter d.m är 0 grader och sommar över +10 grader. Väder-ord: Nederfrånt = regn, snö eller hagel. Varmfront=varm lyft som tränger undan kall lyft. Kallfront, H= högtryck och L= lågtryck.

13 Hur håller man kvar värmen
Kroppens temperatur är 37 grader. Hyr kan vi skydda oss mot kölden eller hettan? För att hålla oss varma när det är vinter ska kläderna var: Fluffiga kläder (med mycket lyft i). Täta, flera lager kläder och torra kläder. För att hålla oss svala i värmer ska kläderna vara så här: Ljusa kläder (solen studsar bort). Inte täta, tunna, blöta (håret eller linda in huvudet i en våt sjal).

14 Så här funkar en termos Termosen är gjort så att den varma drycken ska hålla kvar sin ämne. Består av två behållare: Ytterflaska. Innerflaska. Mellan väggarna är det lufttomt, det finns inga molekyler att knuffa på och sprida värmen, vakuum.

15 Hur klarar djur att leva i stark kyla?
Isbjörnen är expert på att klara låga temperaturer: Tjock päls skyddar bra. Pälsen är vit och hjälper isbjörnen att inte synas när de jagar säl ute på isen (skyddsfärg). Lurviga öron hjälper isbjörnen behålla värmen i kroppen. Ungarna får mjölk som innehåller 50% fett som gör tillräckligt med bränsle och energi för att hålla kroppen varm. Andra pälsdjur darrar hela tiden. Man blir varm när man rör på musklerna.


Ladda ner ppt "Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är alltså en form av energi.  En viss temperatur hos ett."

Liknande presentationer


Google-annonser