Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Linser Bilden ägare: Alice Krantz.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Linser Bilden ägare: Alice Krantz."— Presentationens avskrift:

1 Linser Bilden ägare: Alice Krantz

2 Lupp / Förstoringsglas
Bild hämtad från: En lupp eller ett förstoringsglas är vårt enklaste optiska instrument. Det är en konvex lins med kort brännvidd. Ju kortare brännvidd desto mer förstorar luppen.

3 Kikare Den lättaste kikaren kallas för astronomisk kikare och består av två konvexa linser som kallas för objektivet och okular. Objektivet ger en bild av föremålet inne i kikaren och okularet är den lins som du tittar i. Okularet förstorar den bilden som objektivet skapat. Bild hämtad ifrån:

4 Kikare Den kikare vi vanligen använder är en prismakikare. En prismakikare har två prismor som ljuset skall gå igenom innan det går genom okularet och träffar våra ögon. Prismornas uppgift är att vända rätt bilden. Bild hämtad ifrån:

5 Kamera I en kamera finns det fyra viktiga delar: objektiv, slutare, bländare och film. I dagens mer moderna kameror används ccd- celler istället för film. Objektivet består av en konvex lins som skall skapa en bild av föremålet som skall fotograferas. Bild hämtad ifrån:

6 Kamera Slutarens uppgift är att stänga och öppna kameran. Den tid som kameran är öppen och släpper in ljus kallas för exponeringstid. När man trycker på knappen så öppnas slutaren och en bild skapas med hjälp av linsen. Denna bild fastnar på ccd- cellerna (eller filmen). Bild hämtad ifrån:

7 Kamera Med Bländaren kan man justera kameraöppningens storlek och där med reglera hur mycket ljus som släpps in och träffar filmen. Vid mulet väder behöver öppningen vara större än vid ljust väder. Bild hämtad ifrån:

8 Kamera Bild hämtad ifrån: Bild hämtad ifrån:

9 Instudering Vi börjar närma oss slutet av området, ni har en föreläsning kvar. Vi har arbetat med akustik och optik Akustik s , Instuderingsfrågor finns på s. 89 & 93 Optik s (Vi har ännu inte gjort s ) Instuderingsfrågor finns på s.166, 173, 177, & 187


Ladda ner ppt "Linser Bilden ägare: Alice Krantz."

Liknande presentationer


Google-annonser