Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Söka information på internet. Vi ska prata om kapitel 3 Internet är det största nätverket som sträcker sig över hela världen. Om du är ansluten till internet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Söka information på internet. Vi ska prata om kapitel 3 Internet är det största nätverket som sträcker sig över hela världen. Om du är ansluten till internet."— Presentationens avskrift:

1 Söka information på internet

2 Vi ska prata om kapitel 3 Internet är det största nätverket som sträcker sig över hela världen. Om du är ansluten till internet kan du nå vilken dator som helst i världen, oavsett vad de använder för operativsystem. Om internet är själva nätverket så är www en tillämpning som använder internet som kommunikationsmedel.

3 Tanken med webben är att länka ihop all information som finns lagrad på olika datorer med hjälp av hyperlänkar, och att nå information med hjälp av hyperlänkar med ett användarvänligt, grafiskt program. Det programmet kallas för webbläsare.

4 Liten introduktion till Internet Explorer Ni vet redan hur man startar internet, man trycker på knappen Internet eller så hittar man programmet via start- menyn. Det första som dyker upp är din startsida, har du inte valt någon egen som kommer MSN upp som är standard.

5 Högst upp till vänster finns det två pilar som kallas för navigeringskontroller som gör att du kan bläddra bakåt eller framåt. Längre ner så hittar du adress och sökfältet, i adressfältet så visas den aktuella webbsidan. Med knapparna startsida, verktyg och favoriter så hittar du snabbt det du är ute efter.

6 Den största delen av programfönstret kallas för dokumentyta, som går att anpassa så att det passar just dig. Ibland kan det dyka upp ett meddelande med statusinformation, längst ner i fönstret, man kan själv bestämma när man ska svara på det. Sist men inte minst så ska man avsluta programmet det gör man genom att trycka på krysset i det högra hörnet eller gå till arkiv.

7 Söka på webben Lägg till favoriter (webbsida) Visa en webbsida Söka via internet Explorer Söka med Google mest populära söktjänsten ”googla”

8 Söka information Ställ frågan: vad behöver du information om? Dela upp ämnet i ännu mindre bitar, begränsa till ex en viss period, ett visst land eller viss typ inom ämnet. Välja unika och specifika ord eller fraser. Hitta rätt ”bredd och höjd” i dina ord/fraser ex hund/labrador, fordon/moped osv. Fundera på språkval, stavning av ord eventuella synonymer. Fundera över vilken ordning du anger orden när du söker det har betydelse för sökresultatet.

9 Val av sökresurs www.google.se www.yahoo.com www.ask.com www.live.se www.gigablast.com www.exalead.com

10 Källkritik Ex, vem, vad, varför trovärdigheten Kontrollerna utsagorna av flera oberoende källor, fundera på om informationen verkar rimlig, skilja mellan fakta och åsikter. Fakta går att kontrollera!! Ex vem är statsminister? Men varför just den personen vann valet är inte enbart fakta, utan kan präglas av personliga åsikter hur pass seriös är den som lämnat informationen privatperson, forskare eller författare? Ställa sig frågan om uppgifterna är, sanna eller falska?

11 Grupparbetet gjordes av Josefine Willman och Janette Sving.


Ladda ner ppt "Söka information på internet. Vi ska prata om kapitel 3 Internet är det största nätverket som sträcker sig över hela världen. Om du är ansluten till internet."

Liknande presentationer


Google-annonser