Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ledtråd: Lyser i mörkret!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ledtråd: Lyser i mörkret!"— Presentationens avskrift:

1 Ledtråd: Lyser i mörkret!
Grej of the day Ledtråd: Lyser i mörkret!

2 STJÄRNOR

3 Nebulosa Enorma gasmoln Ofta röda , blåa och purpurfärgade ”Barnkammare”- nya stjärnor bildas

4 Orion-nebulosan Den mest kända och kan ses med blotta ögat på vintern.
Orion -neublosan ser ut som en suddig ljusfläck som hänger från Orions bälte och den består av tillräckligt med materia för att bilda stjärnor som solen.

5 Stjärnorna ser små ut Men är mycket större än alla planeterna i vårt solsystem tillsammans. Vår sol är en stjärna. Stjärnorna är enorma brinnande gasklot. Ibland ser det ut som de blinkar eller tindrar men det är en synvilla och beror på att stjärnornas ljus bryts av och till i Jordens atmosfärskikt När man åker ut i rymden är de alldeles stilla och runda, eftersom det inte finns någon luft som stör.

6 Stjärnor har olika färger
blå - allra störst och hetast vita gula, som vår sol röda som är kallast bruna" stjärnor”. Gasklot som inte blivit tillräckligt stora eller heta för att bli stjärnor. Många av dem blir istället enorma gasplaneter, som till exempel Jupiter och Saturnus

7 Stjärnor dör Röda brinner långsamt Krymper, vitnar blir mycket heta
Kallas vit dvärg Till slut har alla gaser brunnit upp och stjärnan blir en svart dvärg Heta stjärnor kan istället explodera De kallas supernova Supernovan lyser starkt Resterna av novaexplosionen dras samman antingen till en neutronstjärna eller ett svart hål.

8 Så här har man trott förr om stjärnor. http://www. ur


Ladda ner ppt "Ledtråd: Lyser i mörkret!"

Liknande presentationer


Google-annonser