Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ledtråd: Lyser i mörkret!.  Den mest kända och kan ses med blotta ögat på vintern.  Orion -neublosan ser ut som en suddig ljusfläck som hänger från.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ledtråd: Lyser i mörkret!.  Den mest kända och kan ses med blotta ögat på vintern.  Orion -neublosan ser ut som en suddig ljusfläck som hänger från."— Presentationens avskrift:

1 Ledtråd: Lyser i mörkret!

2

3

4  Den mest kända och kan ses med blotta ögat på vintern.  Orion -neublosan ser ut som en suddig ljusfläck som hänger från Orions bälte och den består av tillräckligt med materia för att bilda 10 000 stjärnor som solen.

5  Stjärnorna ser små ut Men är mycket större än alla planeterna i vårt solsystem tillsammans. Vår sol är en stjärna.  Stjärnorna är enorma brinnande gasklot.  Ibland ser det ut som de blinkar eller tindrar men det är en synvilla och beror på att stjärnornas ljus bryts av och till i Jordens atmosfärskikt  När man åker ut i rymden är de alldeles stilla och runda, eftersom det inte finns någon luft som stör.

6  blå - allra störst och hetast  vita  gula, som vår sol  röda som är kallast  bruna" stjärnor”. Gasklot som inte blivit tillräckligt stora eller heta för att bli stjärnor. Många av dem blir istället enorma gasplaneter, som till exempel Jupiter och Saturnus

7  Röda brinner långsamt  Krymper, vitnar blir mycket heta  Kallas vit dvärg  Till slut har alla gaser brunnit upp och stjärnan blir en svart dvärg  Heta stjärnor kan istället explodera  De kallas supernova  Supernovan lyser starkt  Resterna av novaexplosionen dras samman antingen till en neutronstjärna eller ett svart hål.

8


Ladda ner ppt "Ledtråd: Lyser i mörkret!.  Den mest kända och kan ses med blotta ögat på vintern.  Orion -neublosan ser ut som en suddig ljusfläck som hänger från."

Liknande presentationer


Google-annonser