Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Optik läran om ljusets utbredning och brytning. Ljus är en form av energi. Energi kan aldrig försvinna bara omvandlas till andra former: i solen är det.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Optik läran om ljusets utbredning och brytning. Ljus är en form av energi. Energi kan aldrig försvinna bara omvandlas till andra former: i solen är det."— Presentationens avskrift:

1 Optik läran om ljusets utbredning och brytning

2 Ljus är en form av energi. Energi kan aldrig försvinna bara omvandlas till andra former: i solen är det fusion som skapar energin i stearinljuset är det stearinet i glödlampan är det den elektriska strömmen Hur kan vi se föremål? För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus: solen, stearinljus, glödlampa

3 1. Det finns en ljuskälla 2. → ljusstrålar sänds ut i alla riktningar 3. → strålarna träffar föremål 4. → en del av ljuset reflekteras (studsar) 5. → en del av ljuset når våra ögon 6. → det uppstår en bild på näthinnan 7. → bilden bearbetas av hjärnan 8. → vi ser!

4 Ljus förr  Ända in på 1500 talet trodde man att ögat sände ut osynliga ”synstrålar” och att det var därför som man såg.  Man trodde att ögat fungerade som en ficklampa och det var därför som man inget såg när man blundade.

5 Ljus då och nu Förr använde man sig av brasor, lägereldar, oljelampor, fotogenlampor och gaslyktor… … men idag har vi moderna ljuskällor som lampor, lysrör och lysdioder.

6 När kom det elektriska ljuset ? I slutet av 1800-talet kom det elektriska ljuset, men det dröjde ända till början av 1900-talet innan det blev vanligare i hemmen: Fördelar:  effektiva och inte så brandfarliga  tända och släcka på ett ögonblick

7 Ämnen som är svåra att se Det finns alltså ämnen som är omöjliga att se t.ex. luft. Anledningen till detta är att luften inte reflekterar något ljus. Vissa andra ämnen, t.ex. vatten och glas, är också svåra att se trots att de faktiskt reflekterar ljus, dessa släpper igenom det mesta av ljuset. Vi säger att de är genomskinliga. När ett fönster börjar bli smutsigt ser vi glaset tydligare, men då är det smutspartiklarna som reflekterar ljuset.

8 Ljusets egenskaper  Ljus rör sig rätvinkligt- det färdas rakt fram.  Hastighet ca. 300 000 km/s i luft och vakuum.  Det tar 8 minuter för solljuset att nå jorden.  Från månen tar det 1,3 sekunder innan ljuset når oss.  Det tar 4,3 år för ljuset från vår närmsta stjärna (förutom solen) att nå oss. Vi säger att stjärnan befinner sig 4,3 ljusår bort.

9 Skuggor Ljuset går ju rakt fram. Om ljusstrålarna hindras blir det skugga.


Ladda ner ppt "Optik läran om ljusets utbredning och brytning. Ljus är en form av energi. Energi kan aldrig försvinna bara omvandlas till andra former: i solen är det."

Liknande presentationer


Google-annonser