Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

läran om ljusets utbredning och brytning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "läran om ljusets utbredning och brytning"— Presentationens avskrift:

1 läran om ljusets utbredning och brytning
Optik läran om ljusets utbredning och brytning

2 Hur kan vi se föremål? För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus: solen, stearinljus, glödlampa Ljus är en form av energi. Energi kan aldrig försvinna bara omvandlas till andra former: i solen är det fusion som skapar energin i stearinljuset är det stearinet i glödlampan är det den elektriska strömmen

3 → ljusstrålar sänds ut i alla riktningar → strålarna träffar föremål
Det finns en ljuskälla → ljusstrålar sänds ut i alla riktningar → strålarna träffar föremål → en del av ljuset reflekteras (studsar) → en del av ljuset når våra ögon → det uppstår en bild på näthinnan → bilden bearbetas av hjärnan → vi ser! Utomhus är oftast solen ljuskällan och solens strålar reflekteras i allt vi ser!

4 Ljus förr Ända in på 1500 talet trodde man att ögat sände ut osynliga ”synstrålar” och att det var därför som man såg. Man trodde att ögat fungerade som en ficklampa och det var därför som man inget såg när man blundade.

5 Ljus då och nu Förr använde man sig av brasor, lägereldar, oljelampor, fotogenlampor och gaslyktor… … men idag har vi moderna ljuskällor som lampor, lysrör och lysdioder. Diskutera! Ge exempel på olika ljuskällor? Tidsepok? Långt in på 1800-talet var brasan den enda ljuskällan, på vissa håll hade man oljelampor som bestod av olja från t.ex. fisk. I mitten av 1800-talet kom en nyhet – gasljus. Detta användes mästadels till gatubelysning. I slutet av 1800-talet kom det elektriska ljuset, men det dröjde ända till början av 1900-talet innan det blev vanligare i hemmen. Från början hade man endast en lampa per rum men från 1930 talet och framåt blev det vanligare med flera lampor. Fördelar: Dessa är effektiva och inte så brandfarliga. Tända och släcka på ett ögonblick.

6 När kom det elektriska ljuset?
I slutet av 1800-talet kom det elektriska ljuset, men det dröjde ända till början av 1900-talet innan det blev vanligare i hemmen: Fördelar: effektiva och inte så brandfarliga tända och släcka på ett ögonblick . Från början hade man endast en lampa per rum men från 1930 talet och framåt blev det vanligare med flera lampor.

7 Ämnen som är svåra att se
Det finns alltså ämnen som är omöjliga att se t.ex. luft. Anledningen till detta är att luften inte reflekterar något ljus. Vissa andra ämnen, t.ex. vatten och glas, är också svåra att se trots att de faktiskt reflekterar ljus, dessa släpper igenom det mesta av ljuset. Vi säger att de är genomskinliga. När ett fönster börjar bli smutsigt ser vi glaset tydligare, men då är det smutspartiklarna som reflekterar ljuset. Ljusstrålar som har skickats ut från en ljuskälla går rakt fram tills det att de träffar ett föremål- Då kan de antingen reflekteras mot del, eller gå igenom föremålet. När du ser något betyder det att ljuset har reflekterats och sedan nått ditt öga.

8 Ljusets egenskaper Ljus rör sig rätvinkligt- det färdas rakt fram.
Hastighet ca km/s i luft och vakuum. Det tar 8 minuter för solljuset att nå jorden. Från månen tar det 1,3 sekunder innan ljuset når oss. Det tar 4,3 år för ljuset från vår närmsta stjärna (förutom solen) att nå oss. Vi säger att stjärnan befinner sig 4,3 ljusår bort. Det tar 8 minuter för solljuset att nå jorden, när ljuset kommer fram till jorden ser vi alltså ljus från solen som sändes ut 8 minuter tidigare.

9 Ljuset går ju rakt fram. Om ljusstrålarna hindras blir det skugga.
Skuggor Ljuset går ju rakt fram. Om ljusstrålarna hindras blir det skugga. (Se bild sidan 152). Men det finns även suddiga skuggor och dessa framträder då det är molnligt ute. Molnen får strålarna att ändra riktning och de ljusstrålar som når marken kommer därför ifrån alla möjliga riktningar. Samma sak sker i en vanlig glödlampa. Glaset på glödlampan är ofta ganska matt detta för att ljusstrålarna ska spridas i alla möjliga riktningar i ett rum. På så sätt skapas ljus som ge mjuka skuggor.


Ladda ner ppt "läran om ljusets utbredning och brytning"

Liknande presentationer


Google-annonser